Hondenrassen: Norwich Terriër

Hondenrassen: Norwich Terriër De Norwich Terriër komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië en is vernoemd naar de plaats Norwich. Het is een klein hondje dat onder andere gebruikt werd als hondje om ratten weg te houden, voor de jacht op konijnen en hazen en als gezelschapshond. Het is een aanhankelijke en vrolijke hond die niet bang is uitgevallen. Deze energieke hondjes zijn een tikkeltje eigenwijs, zijn graag in gezelschap van hun baasje en ze passen prima in een gezin met kinderen.

Geschiedenis

Oorspronkelijk komt de Norwich Terriër uit Groot-Brittannië en behoort tot een van de kleinste Terriërs. Dit ras is in de 19de eeuw gefokt voor de jacht op konijnen en hazen, het verdrijven van ratten en ongedierte op het erf en als gezelschapshond. Omdat deze hond gefokt is om in groepen te jagen, zijn ze socialer dan de meeste andere terriërrassen. De naam heeft dit hondje te danken aan de plaats Norwich in Engeland. In het begin waren er Norwich Terriërs met hangende oren en met staande oren. In het jaar 1964 werd hier een onderscheid in gemaakt. De hond met hangende oren werd tot de Norfolk Terriër benoemd en de hond met staande oren werd de Norwich Terriër.

Uiterlijk

Deze kleine terriër heeft een schouderhoogte van ongeveer 25 centimeter. Het gewicht ligt gemiddeld tussen de 5 en 5,5 kilo. Het is een laag hondje, dat compact en gedrongen is van bouw. Hij is sterk en heeft stevige botten. Zijn oren staan recht omhoog en hij heeft een vosachtige snuit. Zijn schedel is breed met een goede breedte tussen de oren. Zijn staart is hoog van aanzet en wordt rechtop gedragen. Hij heeft ronde voeten met dikke eeltkussens.

Karakter

Dit ras is moedig en nieuwsgierig. Als hij eenmaal een spoor heeft gevonden, graaft hij net zolang door totdat hij de prooi heeft gevonden. Het is een vrolijke en aanhankelijke hond, is een tikkeltje eigenwijs en hij houdt van behendigheidsspelletjes. Balspelletjes doet hij alleen als hij daar zin in heeft. Hij wil graag leren en door hem te belonen voor goed gedrag zal hij goed luisteren. Ze gaan graag hun eigen gang, maar door consequent te zijn, kun je ze goed opvoeden. Straf hem niet teveel en pak hem niet met de harde hand aan. Verder is het een actief hondje, nieuwsgierig en loyaal. Hij is erg intelligent en hij gaat graag om met mensen en kinderen. Hij kan goed met andere honden samenleven, maar ze kunnen een kat zit als prooi. Wil je hem samen houden met een kat, dan moet hij op jonge leeftijd hiermee gesocialiseerd worden.

De vacht

De Norwich Terriër heeft een dubbele vacht. Hij beschikt over een rechte, harde en taai bovenvacht. Het ligt dicht tegen het lichaam aan. De ondervacht is dik, zodat hij het goed bestand is tegen allerlei weertypes. Buiten de rui om, zal de hond niet veel verharen. Daarom is deze hond geschikt voor mensen die niet altijd veel hondenharen in huis willen vinden. De kleuren van de vacht kunnen voorkomen in: rood, rossig, tarwe, zwart en bruin. Witte vlekken zijn niet gewenst.

Verzorging

De vacht moet regelmatig worden geborsteld en gekamd, waarbij het vuil er goed uitgekamd moet worden. Als hij in de rui is, moet er meer aandacht aan zijn vacht worden besteed. Een tot twee keer per jaar moet de hond getrimd worden. Let erop dat er bij de trimsalon wordt geplukt met de hand en niet wordt geschoren. In principe hoef je de hond niet te wassen, tenzij hij enorm smerig is. Als het kan moet je het vuil uit de vacht kammen. Door het wassen wordt de beschermende vetlaat op de huid verwijderd. Verder moet je goed zijn nagels verzorgen en regelmatig zijn oren en rest van zijn huid checken op mijt. Verder moet deze hond zoals elke hond tijdig ontwormd en ingeënt worden.

Gezondheid

Zoals bij meerdere hondenrassen, geldt ook voor de Norwich Terriër dat er bepaalde erfelijke ziekten kunnen voorkomen. Zo kan er epilepsie voorkomen, waarbij de hond ook drager kan zijn zonder dat hij klachten krijgt. Verder komen er nog wel eens ademhalingsproblemen voor vanwege een afwijking in de vorm van de luchtpijp, of omdat de snuit te kort is. Dit is te merken doordat de hond kort en snel ademt bij warm weer of inspanning. Zodra een reu of teef erfelijk belast is, mag er niet meer mee gefokt worden.

Overige informatie

Mocht je interesse hebben in een Norwich Terriër als huisgenoot, laat je dan van tevoren goed informeren. Zorg dat je voldoende tijd hebt om met deze hond door te brengen en dat je veel met hem bezig bent. Als je met hem gaat wandelen, kun je hem beter aangelijnd houden omdat hij achter een prooi aan kan gaan en niet meer naar je terug komt. Deze hond kan in een appartement gehouden worden, mits hij genoeg beweging krijgt. Een rasvereniging of fokker kan je met plezier meer over deze hond vertellen.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenras: de Boston TerriërHondenras: de Boston TerriërDe Boston Terriër valt onder de categorie van gezelschapshonden. Het is een levendige en intelligente hond, die compact…
Japanse terriër: een rashond uit JapanJapanse terriër: een rashond uit JapanDe Japanse terriër is zoals de naam al zegt een hondenras dat afkomstig is uit Japan. Foxterriërs uit Europa werden gekr…
Hondenras: Ierse terriërHondenras: Ierse terriërDe Ierse terriër is een hond die je niet zo vaak tegen komt. De Ierse terriër is zeker in Nederland erg zeldzaam en veel…
Hondenrassen: Australische terriërHondenrassen: Australische terriërDe Australische terriër is een kleine kortbenige terriër die ook wel eens liefkozend de "Aussie" wordt genoemd. Oorspron…

Vuurwerkangst bij hond en kat: wat kun je eraan doen?Vuurwerkangst bij hond en kat: wat kun je eraan doen?Voor mensen zijn de laatste paar dagen van het jaar meestal een groot feest. We hebben net de kerstdagen gehad en velen…
De Ierse Wolfshond: het grootste hondenras ter wereldDe Ierse Wolfshond: het grootste hondenras ter wereldDe Ierse Wolfshond is een grote, ruwharige, krachtige hond en hij behoort tot de rasgroep van de windhonden. Het is een…
Bronnen en referenties
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 16-11-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.