Ariégeois: een jachthond afkomstig uit Frankrijk

Ariégeois: een jachthond afkomstig uit Frankrijk De Ariégeois is een jachthond die afkomstig is uit Frankrijk. Hij behoort tot de dashonden en de lopende honden. Deze actieve werkhond is vasthoudend en doet alles voor zijn baasje. Dit hondenras is niet geschikt om als gezelschapshond te houden in een flatje, want hij heeft veel beweging nodig. De Ariégeois wordt vooral ingezet op de jacht op hazen en als jachthond komt hij het beste tot zijn recht.

Geschiedenis

Deze lopende hond is afkomstig uit Ariège (departement in Zuid-Frankrijk) en is voortgekomen in 1912 uit een kruising van een Gascon of Saintongeoi met een briquet uit de Ariège. Deze halfbloed, de Gascon-Saintongeois onderscheidde zich al vanaf het begin door zijn buitengewone jachtkwaliteit. Deze hond werd gekruist met een streekhond en toen was de Ariégeois ontstaan. De jagers uit de Ariège wilden hun meutes perfectioneren, door de intelligente eigenschappen van de hond vast te leggen. Voor de jacht zijn de kwaliteiten van zijn voorouders vastgelegd: zijn fijne reuk, zijn keelgeluid, de activiteit en vastbeslotenheid.

Jachthond

De Ariégeois behoort tot de dashonden en de lopende honden. Deze actieve hond houdt ervan om te werken. Het is een jachthond in hart en nieren en hij is geschikt voor de langere jacht. Als kleine jachthond wordt hij voornamelijk ingezet voor de jacht op hazen, maar hij is ook geschikt voor elk ander wild dat met het geweer geschoten wordt. Hij werd ook wel “hazenhond” genoemd. Zijn goede reukvermogen en scherpzinnigheid in de meute, op elk terrein, is hij een uitstekende helper. Hij blijft geconcentreerd en toont initiatief. Deze hond doet er alles aan om zijn prooi te pakken en dat gaat dan over leven en dood. Tegenwoordig wordt de hond nog steeds gebruikt voor de jacht en daar is hij dan ook erg geschikt voor.

Uiterlijk

Bij deze middelgrote tot kleine hond zijn alle eigenschappen zo zuiver mogelijk bewaard gebleven, waarbij de schouderhoogte lager was en een lichtere lichaamsbouw. Het zwarte vlekkenpatroon op zijn witte vacht geeft de invloed weer van de Saintongeois of Gascon. De schouderhoogte ligt tussen de 55 en 60 centimeter, waarbij de reu iets groter is dan een teef. Het gewicht is ongeveer 30 kilo. Zijn lichaam is opvallend en dat is vooral te zien aan zijn diepe borst die bijna tot aan de ellebogen reikt. Zijn ogen zijn donker en hij heeft een goed gezichtsvermogen. Lichte ogen zijn niet toegestaan bij dit ras. De hangende oren zijn laag aangezet en licht gedraaid. De fijne staart is sabelvormig en wordt in normale toestand vrolijk gedragen. Zijn lichaam is aangepast op de hazenjacht: hij is wendbaar, met een sterke rug en lange poten.

Karakter

Deze actieve hond is een echte jachthond en is daarom minder geschikt als gezelschapshond. Hij is helemaal gericht op het pakken van zijn prooi, en daarom een echte werkhond. Voor een gezin met kinderen is de Ariégeois niet geschikt. Als hij gebruikt wordt als werkhond, doet hij alles voor zijn baas. Dit is zijn lust en zijn leven. Deze gehoorzame hond is gemakkelijk op te voeden. Als hond in een flat of stadshond is hij niet geschikt, hij heeft een grote leefruimte nodig waar hij de hele dag lekker actief bezig kan zijn. Naast jagen kan dat bijvoorbeeld ook rennen achter een bal aan zijn. Als waakhond is hij minder geschikt.

Verzorging

De Ariégeois is gemakkelijk te verzorgen. Zijn vacht is glad, erg fijn en aaneengesloten. Hij heeft weinig vachtverzorging nodig waarbij enkele malen per week voldoende is. Verder moeten zijn oren regelmatig gecontroleerd worden. Zoals bij elke hond is het belangrijk dat hij zijn jaarlijkse entingen en wormkuren krijgt. Het belangrijkste is dat hij zijn energie goed kwijt kan.

Overige informatie

De honden worden gemiddeld tussen de acht en de tien jaar oud. Mocht je overwegen de Ariégeois als huisdier te willen hebben, zorg er dan voor dat je goed geïnformeerd bent. Hoewel hij gemakkelijk op te voeden is, moet hij wel zijn energie kwijt kunnen en moet je veel tijd met hem doorbrengen. Een fokker kan je hierover met plezier meer informatie geven.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenrassen: DunkerHondenrassen: DunkerDe Dunker behoort tot de lopende honden en hij is afkomstig uit Noorwegen. Deze actieve hond die over een groot uithoudi…
Hondenrassen: Billy (meutehond uit Frankrijk)Hondenrassen: Billy (meutehond uit Frankrijk)De Billy is een meutehond die oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Hij behoort tot de groep dashonden en lopende honden. D…
De beagle: het rasDe beagle: het rasDe Beagle is een hondensoort. Het is een jachthond, en werd vroeger (in Groot-Brittannië) gebruikt voor de jacht op koni…
Hondenrassen: Engelse FoxhoundHondenrassen: Engelse FoxhoundDe Engelse Foxhound komt oorspronkelijk uit Engeland en behoort tot de groep van de grote lopende honden. Deze meutehond…

Hondenrassen: Cairn TerriërHondenrassen: Cairn TerriërDe Cairn Terriër is een klein vrolijk hondje dat oorspronkelijk afkomstig is uit Schotland. Hij werd gebruikt als jachth…
Hondenras uit de Verenigde Staten: de Rat TerriërHondenras uit de Verenigde Staten: de Rat TerriërDe Rat Terriër is een klein hondje afkomstig uit de Verenigde Staten. Hij werd oorspronkelijk gehouden als jachthond om…
Bronnen en referenties
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 05-08-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.