Hondenrassen: Berner Laufhund

Hondenrassen: Berner Laufhund De Berner Laufhund behoort tot de rasgroep lopende honden en ze stammen oorspronkelijk af van de Keltische jachthonden. Deze middelgrote hond heeft een goed uithoudingsvermogen, is een prima speurhond en het is een vriendelijke, aanhankelijke hond met een zacht karakter. Deze meutehond heeft veel beweging nodig en is gemakkelijk op te voeden, mits het baasje een beetje geduld heeft. De verzorging kost niet zo veel tijd en het is een gezond ras.

Rasindeling

De Berner Laufhund behoort tot de rasgroep "brakken of lopende honden - zweethonden en verwante rassen" en hij heeft een eeuwenoude geschiedenis. Hij stamt af van de Keltische hoogbenige jachthonden en wordt volgens dezelfde standaard gefokt als de Schweitzer Laufhund die behoort tot de oudste vertegenwoordigers van de brakken.

Het ras kent vier kleurslagen die, weliswaar gescheiden van elkaar, maar allemaal volgens dezelfde standaard gefokt worden:
  • De Berner Laufhund: wit met zwarte platen en tan-aftekening
  • De Jura Laufhund: zwart met meer of minder tan-aftekening
  • De Luzerner Laufhund: blauwschimmel met tan-aftekening
  • De Schweitzer Laufhund: wit met oranje tot rode platen (mantel is toegestaan)

Geschiedenis

Voor de jaartelling hadden de Kelten zich in Italië, Frankrijk en Zwitserland gevestigd en waren de Laufhunde al bekend in dit gebied. De honden stonden bekend als zeer goede speurhonden. Toen de Gallisch-Keltische cultuur overging naar het Romaanse rijk, zijn deze meutehonden erin mee gegaan. Aan het eind van de middeleeuwen waren deze Zwitserse jachthonden in meerdere landen bekend. De Zwitserse en Franse adel ruilden de jachthonden met elkaar uit. Tegen het einde van de 19de eeuw kwamen de rasbeschrijvingen van de plaatselijke variëteiten tot stand. Er kwam een verbod op het jagen met drijfhonden die een schofthoogte hadden van meer dan 40 centimeter. De brakken werken gekruist met de Teckel. De Laufhunde hebben voor een groot deel een gemeenschappelijke rasbeschrijving.

Uiterlijk

De Berner Laufhund is middelgroot en rechthoekig van bouw. Deze jachthonden beschikken over een groot uithoudingsvermogen, zijn levendig en daarnaast moeten ze edel en beweeglijk zijn. De schouderhoogte bij een reu is tussen de 49 en 59 centimeter en voor de teef is dit tussen de 47 en 57 centimeter. Zijn kop is lang en smal met een uitgesproken stop. De neusspiegel is zwart van kleur. De ogen zijn donker en mild van uitdrukking. Zijn lange oren zijn laag aangezet en staan ver naar achteren. Deze zijn smal bij de aanzet en fijn behaard. Zijn hals is krachtig en lang, met een ruime keelhuid. Het krachtige lichaam bevat stevige lendenen en is licht gewelfd. De borstkas is diep, maar niet te breed. De geronde voetzolen zijn sterk. De staart is matig lang en wordt horizontaal gedragen. De vachtkleur is wit met zwart met een tan-aftekening.

Karakter

De Berner Laufhund behoort tot een brakkenras, is erg vriendelijk, heeft een buitengewoon zacht karakter en is aanhankelijk. Omdat het een meutehond is, is hij erg sociaal. Daarom past hij goed in een gezin met kinderen. Hij is intelligent en heeft veel beweging nodig. Hij houdt van lange wandelingen maken, spelen, maar ook van rennen naast de fiets en is aanhankelijk naar zijn baasje. Hij blaft niet zo veel en kan een tikkeltje eigenwijs zijn. Hij heeft een baasje nodig die consequent en geduldig is. Het is een echte jachthond, daarmee moet rekening worden gehouden. Daarom moet je oppassen als je met hem in het bos wandelt en kun je hem beter aangelijnd houden. Door zijn goede reukvermogen en jachtinstinct kan hij er vandoor gaan als hij wat ruikt.

Verzorging

Alle Laufhunde hebben een kortharige gladde en dikke vacht met aan de kop een fijne beharing. De vacht heeft een ondervacht en moet af en toe geborsteld worden. Verder moeten de nagels kort worden gehouden en de oren en gebit regelmatig gecontroleerd worden. Zoals genoemd heeft hij veel beweging nodig, de baas moet daarom veel tijd voor hem hebben. Vanaf de leeftijd van een jaar, kan hij meelopen naast de fiets.

Opvoeding

Als je er een gehoorzame gezinshond van wilt maken, moet je de Berner Laufhund vanaf jonge leeftijd consequent, maar op vriendelijke wijze opvoeden. Dit hondenras heeft een goede training nodig op een rustig tempo, waarbij het baasje geduld moet hebben. Het is belangrijk om een goede band op te bouwen met de hond, waardoor het baasje veel met hem bezig moet zijn. Zorg dat hij de basisbegrippen kent op de leeftijd van 7 maanden, omdat hij vanaf die leeftijd zijn jachtpassie leert kennen.

Overige informatie

De Berner Laufhund is een gezond ras, waarbij er geen specifieke afwijkingen of ziekten van bekend zijn. De gemiddelde leeftijd is ongeveer 10 tot 12 jaar. mocht je interesse hebben voor deze vriendelijke hond als kameraad, laat je dan van tevoren goed informeren. Een fokker kan je met plezier meer informatie geven.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de Berner SennenhondDe Berner Sennenhond is oorspronkelijk een boerenhond die werk verrichte op de boerderij. Bijvoorbeeld het bewaken van h…
De Boulab, een gezellige gezinshondDe Boulab, een gezellige gezinshondAls u op zoek bent naar de ideale gezinshond, kunt u nu stoppen met zoeken! De Boulab is de ideale gezinshond! Hij is tr…
De HeidewachtelDe Heidewachtel, ook wel Kleine Munsterlander genoemd, is een veelzijdige hond, zowel geschikt voor de jacht als voor ge…
De Berner SennenhondDe Berner SennenhondDe Berner Sennenhond is van oorsprong een Zwitserse hond. Deze grote, langharige, hond is zeer geschikt als gezinshond,…

Juvenile cellulitis bij pupsJuvenile cellulitis bij pupsJuvenile cellulitis, in het Nederlands vertaald tot juveniele cellulitis is een vorm van cellulitis die voorkomt bij pup…
Hondenrassen: Cairn TerriërHondenrassen: Cairn TerriërDe Cairn Terriër is een klein vrolijk hondje dat oorspronkelijk afkomstig is uit Schotland. Hij werd gebruikt als jachth…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jaroslav Kuík (owner), Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • www.hondenpage.com
  • www.rashond.be
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 05-08-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.