De Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond De Berner Sennenhond is van oorsprong een Zwitserse hond. Deze grote, langharige, hond is zeer geschikt als gezinshond, mits je de ruimte hebt voor deze lieve lobbes. Een Berner Sennenhond is aanhankelijk, kindvriendelijk en een trouwe erfhond. Dit betekent overigens niet dat deze hond geen eigen wil heeft! Als pup is hij leergierig, als volwassen hond weet hij vaak wat hij wil. Een Berner Sennenhond doet, mits goed opgevoed, zijn baas graag een plezier! Het perfecte huisdier voor jou?

Oorsprong van de Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond komt oorspronkelijk uit Zwitersland. In het Dürrbachgebied, ten zuiden van Bern, werden er aan het einde van de negentiende eeuw de meeste exemplaren aangetroffen. De Zwitsers kwamen er in die tijd achter dat de van oorsprong in dat gebied levende honden vrijwel verdwenen waren. Ze zijn toen begonnen met het gericht fokken van deze inheemse honden. Het ging hierbij om de Berner Sennenhond, de Grote Zwitserse Sennenhond, de Appenzeller Sennenhond en de Entlebucher Sennenhond.

Verandering van naam

Een jaar na de oprichting van de rasvereniging in 1907 werd geadviseerd de hond een andere soortnaam te geven om hem nog beter van de Appenseller Sennenhond te kunnen onderscheiden. Pas in 1912 kreeg de Berner Sennenhond zijn oorspronkelijke naam en werd er specifiek mee gefokt. Overigens is “Sennen” een verwijzing naar de herders (“sennen”) waarmee de hond vroeger het Alpengebied introk.

De Berner Sennenhond is van oorsprong een boerenhond die als waak-, trek- of drijfhond werd gehouden. Tegenwoordig wordt de Berner Sennenhond gezien als een echte familiehond, die de familie beschermt als ware het zijn eigen kudde.

Hoe ziet een Berner Sennenhond er uit?

De Berner Sennenhond is een grote hond. De gemiddelde schofthoogte is 64cm. Reutjes hebben vaak een grotere schofthoogte (64-70cm) dan teefjes (58-66cm). Het gemiddelde gewicht van een volwassen reu is 45-50 kg. Een teefje weegt gemiddeld tussen de 40 en 45 kg.

Tekening

De Berner Sennenhond heeft lange, zwarte, glanzende haren en een specifieke tekening in zijn vacht:
  • Bruinrode rand aan de wangen
  • Bruinrode vlekken boven de ogen
  • Bruinrode rand aan de poten
  • Bruinrode rand op de borst
  • Witte symmetrische hoofdtekening, de zich naar de neus toe verbreed tot een witte snuittekening. De witte tekening mag zich niet tot boven de ogen verbreden en de snuittekening maximaal tot de aan de mondhoeken.
  • Witte doorlopende tekening op de hals en borst. Bij pups zie je dit terug in een wit kruis op de borst.
  • Witte voeten en een witte staartpunt zijn gewenst, niet vereist.
  • Het is toegestaan als de hond een witte vlek in zijn nek of bij zijn achterwerk heeft.

Het karakter

Een Berner Sennenhond is een zeer lieve en rustige hond. Hierdoor is hij ook in erg trek bij gezinnen met kinderen. Een Berner is over het algemeen erg kindvriendelijk. De hond is waaks, zonder veel te blaffen. Daarnaast is de Berner Sennenhond aanhankelijk en merkt snel dingen op. Kenmerkend voor Berner Sennenhonden is dat ze eigenwijs kunnen zijn, maar zeker ook volgzaam. Het is daarom belangrijk al vroeg te starten met een puppy- of gehoorzaamheidscursus. Een jonge Berner Sennenhond leert graag en dit gaat vaak ook gemakkelijk.

De Berner Sennenhond is een gezinshond

Een Berner Sennenhond is geen kennelhond. Hij wil juist graag meemaken wat er in een gezin gebeurt en voelt zich daar het beste op zijn plek. Ook een bench is voor dit ras geen goed idee. Dit heeft mede te maken met zijn omvang. Hij moet zich lekker kunnen uitstrekken als hij ligt. Laat je hem gewoon los in en om je huis lopen, dan voelt hij zich het beste op zijn plek. Bijkomend voordeel is dat het een imposant plaatje is: een grote hond in je tuin of bij je voordeur kan er weleens voor zorgen dat ongewenste indringers eerst even nadenken voor ze binnenkomen!

Problemen met heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED)

Heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED) zijn bekende lichamelijke problemen bij de Berner Sennenhond. Fokkers die bij de rasverenigingen zijn aangesloten proberen rekening te houden met deze problemen zodat er hopelijk steeds minder Berner Sennenhonden met heupdysplasie en elleboogdysplasie voorkomen.

Landelijke rasverenigingen: VBSH en NBSV

In Nederland was er lange tijd maar een officiele rasvereniging: Vereniging de Berner Sennenhond (VBSH). Sinds kort is daar ook de Nederlandse Berner Sennen Vereniging (NBSV) bijgekomen. Beide verenigingen zijn erkend door de Raad van Beheer.

Een Berner Sennenpup kopen?

Heb je goed nagedacht over de aanschaf van een pup? Er zijn een heleboel boeken en wedsites die je kunnen helpen bij het verkrijgen van meer informatie over de aanschaf van een pup. Er komt natuurlijk nogal wat bij kijken. Het is alsof je er een baby bij krijgt! Ben je ervan overtuigd dat een Berner Sennenpup voor jou geschikt is? Laat je dan informeren bij de verenigingen naar erkende fokkers. Een pup van een erkende fokker kost meer dan wanneer je een pup via internet koopt, maar het betaalt zich dubbel en dwars terug. Pups van erkende fokkers zijn bewust gefokt, met aandacht voor de moeder- en vaderhond. Er wordt niet doorgefokt en er wordt zoveel mogelijk met HD- en ED- vrije honden gefokt. Daarnaast wordt er gelet op goed gedrag van de ouderhonden. Pups die via internet worden gekocht (en bij zogenaamde broodfokkers vandaan komen), zijn vaak sneller ziek, worden minder oud, kunnen gedragsproblemen hebben/krijgen en zijn niet gefokt op kwaliteit. Als je dan alle ziektekosten erbij rekent, ben je wellicht ook duurder uit! En je wilt toch het liefst een goede, betrouwbare en gezonde pup?

Een tip: ben je er van overtuigd dat je niet wilt gaan fokken met de hond? Dan kun je ook kiezen voor een hond met een klein "schoonheidsfoutje". Fokkers verkopen deze pup vaak goedkoper, omdat ze zonder stamboom geleverd worden. Ze voldoen namelijk niet aan de uiterlijke eisen die de rasvereniging aan de Berner Sennenhond stelt.

De Berner Sennenhond is een lieve lobbes. Een grote, langharige hond die zeer goed is met kinderen. Het is een echte erfhond en bewaakt zijn kudde goed. Doordat het een grote hond is, moet je wel de ruimte hebben om hem te laten lopen. Een Berner Sennenhond houdt van het gezinsleven. De problemen van HD en ED worden door erkende fokkers zoveel mogelijk uitgefilterd. De twee rasverenigingen in Nederland kunnen je precies vertellen welke fokkers volgens de regels hun pups fokken. En vergeet niet: een pup van een goede fokker is wellicht duurder, maar dit betaalt zich dubbel en dwars terug!
© 2011 - 2025 Cato, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de Berner SennenhondDe Berner Sennenhond is oorspronkelijk een boerenhond die werk verrichte op de boerderij. Bijvoorbeeld het bewaken van h…
De Appenzeller sennenhondDe Appenzeller sennenhondDe appenzeller sennenhond is een ras dat niet iedereen kent. Vandaar dit artikel over de herkomst en de eigenschappen va…
De Berner sennenhond, berghond en maatjeDe Berner sennenhond, berghond en maatjeDe Berner sennenhond komt oorspronkelijk uit Zwitserland. Het is een grote, krachtig gebouwde berghond. Het is een erg a…
De Boulab, een gezellige gezinshondDe Boulab, een gezellige gezinshondAls u op zoek bent naar de ideale gezinshond, kunt u nu stoppen met zoeken! De Boulab is de ideale gezinshond! Hij is tr…

Hondenras: Shih TzuHondenras: Shih TzuDe Shih Tzu is een veel gezien en geliefd gezelschapshondje, met zijn lange vacht en schattige ogen bent u zo verkocht.…
Hondenras: de NaakthondenHondenras: de NaakthondenIn dit artikel worden de naakthonden in het algemeen besproken, de bekendste rassen staan in het kort uitgelegd andere v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: NadineDoerle, Pixabay
  • www.bernersennenhond.nl
  • www.bernersennen.nl
  • Verhoef, E. (2001) Berner Sennenhond. Zuid Boekproducties
Cato (83 artikelen)
Laatste update: 21-01-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.