Als je kat gewassen moet worden

Als je kat gewassen moet worden Voor de meeste katten is het verschrikkelijk als ze in bad moeten. Er zijn kattensoorten met lang haar die soms wel maandelijks in bad moeten. De meeste kortharige katten hoeven niet zo vaak in bad en sommige katten gaan nooit in bad. Er zijn ook katten die alleen gewassen worden als ze vies zijn. Wat heb je allemaal nodig en hoe kun je het beste de strijd aan gaan met je kat om hem te wassen?

Wanneer moet je kat in bad?

Wat je kat er ook van mag denken, hij gaat er echt niet dood van om in bad te moeten. Kattenrassen met lang, zijdeachtig haar moeten zeker een of twee keer per maand in bad. De meeste kortharige katten kunnen baat hebben bij een wasbeurt om de paar maanden. Er zijn ook katten die helemaal niet in bad hoeven. Als er geen reden voor is om de kat in bad te doen, dan kun je ervoor kiezen om dit niet te doen. Als je kat erg vies is, of niet meer in staat is om zichzelf in bad te doen, dan is het wassen nodig.

Bron: Blondyimp, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Blondyimp, Flickr (CC BY-2.0)

Van te voren kammen

Kam je kat voordat je hem in bad stopt. Dit voorkomt dat je klitten en knoppen krijg je als het naar nat is. Deze krijg je er anders niet meer uit en moeten eruit geknipt worden. Als je kat het tolereert, kun je watten in beide oren stoppen om ze droog te houden.

Wastafel

Het is handiger om de kat in een wastafel te wassen dan in een badkuip. Zo kun je zelf rechtop blijven staan. Dit is beter voor je rug en je hebt meer grip op je kat. Gebruik lauw-warm water. De lichaamstemperatuur van een kat ligt tussen de 38 en 39 graden. Leg voordat je begint alle benodigdheden klaar. Dit zijn:

Handdoeken

Je moet je kat na het wassen afdrogen en de handdoek moet binnen handbereik klaarliggen. Leg ook een handdoek in de wastafel zodat de kat een beetje grip heeft. Hij heeft dan ook iets om zijn klauwen in te kunnen zetten. In plaats van een handdoek kun je ook een rubberen mat of zoiets dergelijks in de wastafel leggen.

Sproeikop

Laat je kat niet in het water staan en gebruik een sproeikop om hem nat te maken en later af te spoelen. Als er geen sproeikop op de kraan van de wastafel zit, koop er dan een die je over de kraan heen kunt schuiven. Dit kun je haast in elke doe-het-zelfzaak kopen.

Shampoo

Gebruik bij voorkeur speciale kattenshampoo. Babyshampoo mag ook, en gebruik nooit vlooienzeep voor honden.

Het wassen

Je hebt alle voorbereid om de kat te wassen. Dan moet je de kat op gaan zoeken en hem de naar badkamer brengen. Doe het volgende om de kat te wassen:

  • Pak je kat stevig vast in zijn nekvel en zet hem in de wastafel.
  • Maak hem rustig en grondig nat met de sproeikop.
  • Shampoo de kat in (begin bij de nek en vandaar de rest van het lichaam).
  • Goed afspoelen.
  • Herhaal het proces als hij erg vies is.
  • Volg met een crèmespoeling als je kat een zijdeachtige vacht heeft en spoel dan weer af. Spoel alles heel goed uit. Er moet geen shampoo of crèmespoeling in het haar achterblijven. In het beste geval schilfert het af waardoor de vacht er lelijk uit gaat zien. In het ergste geval kan de huid geïrriteerd raken door langdurige blootstelling aan wasproducten.
  • Zorg dat hij handdoekdroog is voordat hij er vandoor gaat.
  • Houd hem binnen totdat hij helemaal droog is.

Het opdrogen

Je kunt proberen een föhn te gebruiken, maar dat is soms meer moeite dan het waard is. Er zijn katten die een hekel hebben aan het geluid. Hij is al genoeg in de war door het wassen. Houd hem binnen en laat hem even met rust.

Als het niet lukt

Het is meestal niet eenvoudig om je kat in bad te moeten doen. Als je onzeker bent, dan weet de kat dat. Houd hem stevig vast, want zodra hij voelt dat de grip verslapt, pakt hij zijn kans en gaat er vandoor. Als je hem niet meer kunt houden, laat hem dan maar gaan. De meeste katten kunnen leren een bad te tolereren, vooral als je begint wanneer je kat nog een kitten is. Er zijn ook katten die echt niet willen. In dat geval kun je er beter mee stoppen en overwegen naar een trimmer te gaan. Een dierenarts of fokker kan aangeven welke trimmer aan te raden is.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips rondom het wassen van de hondTips rondom het wassen van de hondEr zijn verschillende redens waarom u de hond zou willen wassen. Als u het wassen met shampoo beperkt houd is het ook ge…
Hoe moet je je haar wassenHoe moet je je haar wassenDe meeste mensen wassen hun hoofdhaar zonder er eigenlijk bij na te denken, toch kan men het haar onbewust tijdens het w…
Tips tegen roosNiets is zo vervelend als je haar netjes kammen en toch nog witte schilfertjes op je hoofd zien zitten. Veel mensen hebb…
Roos op 't hoofdRoos op 't hoofdVeel mensen hebben roos. Hier kunnen ze niks aan doen. Er zijn speciale hulpmiddelen om roos tegen te gaan en te voorkom…

Hondenrassen: Noorse buhundHondenrassen: Noorse buhundDe uit Noorwegen afkomstige Noorse herdershond behoort tot de waak- en herdershonden. Tegenwoordig wordt deze hond ook g…
Basisbehoeften voeding katBasisbehoeften voeding katKatten zijn vleeseters en hebben een andere behoefte in hun voeding dan mensen of honden. Van nature hebben ze een hoge…
Bronnen en referenties
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 24-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.