Vrijheidsdressuur: Blijven staan

Vrijheidsdressuur: Blijven staan Een paard laten stilstaan lijkt niet bepaald een lastige oefening. Toch kan het dit wel zijn. Veel paarden willen snel weer weglopen, of je moet ze constant vasthouden. Maar het is ook mogelijk je paard stil te laten staan zonder moeite, en net zo lang als jij wil.

Vrijheidsdressuur

Er zijn twee belangrijke principes binnen de vrijheidsdressuur: je dwingt het paard nergens toe, en tijdens de training beloon je het paard zodra het iets goed doet. Het eerste vormt de basis van de oefeningen en komt terug in het woord: Vrijheid. Het belonen is belangrijk om je paard de oefening correct aan te leren. Hiervoor gebruik je bij voorkeur een clicker, maar ook je stem kan als signaal werken. Als beloning zijn snoepjes een optie, maar ook een aai of knuffel, even samen spelen, of zelfs gewoon eventjes rust. Kies iets wat jouw paard prettig vindt en wat hem of haar zal motiveren.

Wat is de oefening?

Het paard staat stil waar en wanneer jij wil en loopt pas weg als jij hem dat vraagt.

Benodigdheden

  • Clicker
  • Snoepjes (bijvoorbeeld wortel, appel, brokjes)
  • Halster en halstertouw

Hoe ga je te werk?

De oefening is niet moeilijk, bij sommige paarden kan het echter wel veel herhaling vragen voordat ze echt netjes stil blijven staan. Het is het gemakkelijkst om je paard eerst het halster om te doen en hem op die manier rustig stil te zetten. Gebruik dan ook meteen het signaalwoord "Stop" of "Wacht". Doe dit bij voorkeur in een rustige omgeving, waar geen andere paarden of mensen te zien zijn en niks te eten is. Er moet wel voldoende ruimte zijn voor het paard om weg te lopen, anders leert hij de oefening niet goed, dus doe dit niet in de stal. Als je op de weide wil oefenen zorg dan dat je paard niets eet terwijl je met de oefening bezig bent.

Zet het paard stil en tel hardop tussen de één en vijf seconden, afhankelijk van hoe makkelijk je paard normaal blijft staan. Bedenk dus van tevoren tot waar je gaat tellen. Zorg dat je stopt met tellen vóór je paard weg wil lopen! Als hij die tellen netjes bleef staan, clicker en beloon je hem. Als je paard tijdens het tellen weg wil lopen zet je hem weer stil en begin je opnieuw met tellen. Ga na de beloning even een stukje met hem lopen of doe een andere oefening, anders wordt het erg vervelend voor je paard. Oefen dit totdat hij ongeveer 10 seconden rustig blijft staan. Gebruik hierbij consequent je gekozen signaalwoord. Daarna kan je de afstand tussen jou en je paard vergroten. Ga iets verder voor of naast hem staan (ervoor staan is meestal gemakkelijker). Laat hem stilstaan en tel weer hardop. Blijft hij staan, clickeren en belonen.

Daarna is het vooral een kwestie van heel veel herhalen. Oefen dan ook op verschillende plaatsen, en probeer steeds iets verder bij je paard vandaan te gaan staan. Als hij wegloopt of naar je toekomt zet je hem weer terug op de plek waar hij stond en begin je opnieuw te tellen. Uiteindelijk kan je proberen te stoppen met hardop tellen. Als je paard dan blijft staan, clickeren en belonen. Als dat ook goed gaat kan je om je paard heen gaan lopen terwijl hij stil moet blijven staan. En als dat goed lukt kan je misschien wel helemaal weglopen terwijl je paard gewoon blijft staan. Als je het signaalwoord goed hebt aangeleerd dan zul je je paard ook op afstand stil kunnen zetten. Dit ziet er niet alleen indrukwekkend uit, het is ook erg handig!

Variaties

Er zijn geen variaties op het stilstaan, al ziet het er natuurlijk wel extra leuk uit als je paard netjes stilstaan midden in de groene weide zonder dat hij eet of wegloopt, terwijl jij gewoon bij het hek staat!
© 2011 - 2024 Danibanani, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrijheidsdressuur: Om te beginnenVrijheidsdressuur. Een nieuwe hype in de paardenwereld. Maar wat houdt het nu precies in en hoe begin je?
Vrijheidsdressuur: Ja knikken en Nee schuddenEen paard ja laten knikken of nee laten schudden zijn vooral in vrijheidsdressuur-shows onmisbaar. Hiermee kan je immers…
Vrijheidsdressuur: FlehmenVrijheidsdressuur: FlehmenFlehmen, het lachen van een paard. Dat is het natuurlijk niet, maar zo ziet het er wel uit. Het is een oefening van de v…
Vrijheidsdressuur: De basisHet belangrijkste bij vrijheidsdressuur is een goede basis. Maar wat is een goede basis en hoe zorg je voor een goede ba…

Vrijheidsdressuur: PirouetteVrijheidsdressuur: PirouetteDe pirouette is een bekend onderdeel uit de dressuur wat pas in de hoogste klasses wordt beoefend. Je kan deze oefening…
Vrijheidsdressuur: AchterwaartsIn de dressuur is achterwaarts een bekend onderdeel in de wedstrijden. Veel paarden leren dan ook om onder het zadel net…
Bronnen en referenties
Danibanani (37 artikelen)
Gepubliceerd: 26-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.