Vrijheidsdressuur: Compliment

Het compliment is misschien wel één van de mooiste oefeningen van de vrijheidsdressuur. Daarnaast is de oefening niet erg gevaarlijk en ook niet erg lastig aan te leren.

Vrijheidsdressuur

Er zijn twee belangrijke principes binnen de vrijheidsdressuur: je dwingt het paard nergens toe, en tijdens de training beloon je het paard zodra het iets goed doet. Het eerste vormt de basis van de oefeningen en komt terug in het woord: Vrijheid. Het belonen is belangrijk om je paard de oefening correct aan te leren. Hiervoor gebruik je bij voorkeur een clicker, maar ook je stem kan als signaal werken. Als beloning zijn snoepjes een optie, maar ook een aai of knuffel, even samen spelen, of zelfs gewoon eventjes rust. Kies iets wat jouw paard prettig vindt en wat hem of haar zal motiveren.

Wat is de oefening?

Het paard strekt zijn ene voorbeen en knielt op het andere been.

Benodigdheden

  • Paard moet bekend zijn met het targetten en voetje geven en eventueel met de spagaat.
  • Clicker
  • Snoepjes (bijvoorbeeld wortel, appel, brokjes)

Hoe ga je te werk?

Train deze oefening niet op een gladde ondergrond. Het paard kan dan gemakkelijk wegglijden en zijn voorbenen overstrekken met blessures en angst tot gevolg. Omdat je mogelijk met snoepjes in je hand werkt, zal het paard sneller over zijn grenzen heengaan. Deze oefening is best belastend, vraag dus zeker niet teveel van je paard en doe de oefening niet te lang achter elkaar.

Zet je paard eerst in een kleine spagaat: niet te ver uit elkaar, maar wel iets verder dan hoe hij normaal staat. Op die manier heeft hij meer ruimte om te zakken. Vraag je paard om een voetje te geven en ondersteun daarbij het been door je hand eronder te leggen of het van onderaf vast te pakken. Hou het been vast en laat hem dan targetten op je andere hand. Die hand hou je een stukje voor zijn borst. Het is niet de bedoeling dat hij alleen met zijn hoofd naar achter gaat of naar achter gaat lopen. Gebeurt dat wel, reageer dan niet en hou je hand op dezelfde plek. Zodra je voelt dat hij naar achter gaat 'hangen' en meer gewicht zet op het been in je hand, clicker en beloon je. Dit hoeft maar een hele kleine beweging te zijn! Gebruik dan ook het signaalwoord 'laag' of 'neer'.

Een alternatief is door je paard niet te laten targetten op je hand, maar hem met je vrije hand tegen zijn borst te duwen als teken voor achterwaarts. Ook dan geldt: zodra je voelt dat hij zijn gewicht verplaatst beloon je.

Nu kan je rustig aan steeds iets meer gewichtsverplaatsing vragen. Begin vanuit de spagaat om je paard hier meer ruimte voor te geven. Let ook op dat je paard zijn hoofd niet teveel omlaag brengt. Probeer het gebogen been steeds meer richting de grond te bewegen door je hand iets te laten zakken. Doe dit voorzichtig, je paard moet constant het gevoel hebben dat jij zijn been ondersteunt!

Sommige paarden vinden dit eng en het kan weken duren voor je paard echt diep durft te zakken. Beloon uitbundig voor elk stukje extra wat hij de vorige keer nog niet durfde, en beloon daarna niet meer als hij het minder goed doet. Je beloont dus steeds voor het diepste punt. Oefen dit net zolang tot je paard met zijn knie op de grond ligt.

Mocht zijn andere been niet volledig gestrekt zijn, kan je zijn hoofd iets meer omhoog vragen. Gebruik hiervoor dezelfde methode als bij de buiging: laat hem targetten op je hand terwijl hij in het compliment blijft.

Variaties

Er zijn geen variaties op deze oefening. Je kan hem wel van beide kanten aanleren, en als je paard stabiel staat in het compliment kan je de oefening ook onder het zadel vragen.
© 2011 - 2025 Danibanani, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrijheidsdressuur: Ja knikken en Nee schuddenEen paard ja laten knikken of nee laten schudden zijn vooral in vrijheidsdressuur-shows onmisbaar. Hiermee kan je immers…
Vrijheidsdressuur: Om te beginnenVrijheidsdressuur. Een nieuwe hype in de paardenwereld. Maar wat houdt het nu precies in en hoe begin je?
Vrijheidsdressuur: TargettenVrijheidsdressuur is inmiddels een redelijk bekende term binnen de paardenwereld. En iedereen die wel eens in een circus…
Vrijheidsdressuur: SpagaatDe spagaat is een leuke oefening en bovendien een hele nuttige. Hij is namelijk zeer geschikt om je paard lekker soepel…

Sleeën met je paardVeel mensen houden niet van sneeuw, en vinden het vervelend omdat ze rustig moeten doen met hun paard. Maar je kunt snee…
Vrijheidsdressuur: BuigingVrijheidsdressuur: BuigingDe buiging is er in twee varianten: de klassieke en de diepe buiging. Het is een mooie, sierlijke oefening, die bovendie…
Danibanani (37 artikelen)
Gepubliceerd: 24-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.