InfoNu.nl > Dier en Natuur > Dieren > Dieren en hun jongen

Dieren en hun jongen

Dieren en hun jongen Dieren en hun jongen. Welk dier draagt zijn eitjes veilig op z' n rug? Welke vogel draagt zijn ei boven op zijn poot? Welke vissen houden hun jongen in hun bek? Welke dieren maken een nest van lucht-bellen c.q. schuimnesten? Hoe klein of groot is de babywalvis? Welke dieren leggen de meeste eitjes? Bijzondere weetjes over dieren en hun jongen, hoe ze zich evolutionair en spectaculair handhaven in de natuur, zich voortplanten en overleven. Interessante dierenweetjes in vraag en antwoordvorm.

Dieren en hun jongen


Hoe klein of groot is de babywalvis?

Blauwe vinvissen zijn de grootste dieren die we kennen en ze hebben tevens de grootste baby’ s. Een babywalvis c.q. baby van een blauwe vinvis is meteen bij de geboorte al 7,5 meter lang. Een enorme kanjer dus! De vraag hoe klein is hier dus niet op zijn plaats, maar wel en letterlijk: hoe groot? Om een idee van de enorme grootte van dit dier te geven; alleen al de tong van een volwassen blauwvis is ongeveer net zo groot als een olifant!
De blauwe vinvis (Latijns: Balaenoptera musculus) behoort tot de balein-walvissen familie (Mysticeti). Ze behoren tot de grootste dieren die ooit hebben geleefd, de blauwe vinvis is de nummer 1 qua grootte. Volwassen blauwvissen kunnen een lengte van om en nabij de 30 meter en een gewicht van maar liefst 170 ton hebben! Alleen hun hart weegt al zo’n 500 kilo! Desalniettemin is deze reus een redelijk ranke verschijning en kan flink hard zwemmen, met snelheden van 40 tot 50 kilometer per uur.

Welk dieren leggen de meeste eitjes en waar?

In het wild levende vogels zoals onder andere fazanten en mezen kunnen tot wel 15 eitjes in een nest leggen. Kippen leggen er ettelijke honderden per jaar. Maar dit is helemaal niets vergeleken met vissen, die wel tot miljoenen eitjes leggen.

Sommige vissen produceren miljoenen eitjes, maar blijven er niet bij in de buurt, c.q. verlaten deze. Soorten die hun jongen verzorgen, leggen kleinere aantallen, tot enkele honderden. Bepaalde soorten houden hun jonkies in hun bek (zie onder).

Ook zijn er vissen, die net als bij de koekoek (vogel), hun eitjes door andere vissen laten verzorgen en waarvan de jongen soms zelfs de eitjes of visjes van de verzorger opeten, zonder dat ze dit in de gaten hebben. Tevens zijn er vissoorten, zoals bijvoorbeeld de stekelbaars, die hun nest onderwater maken, waarbij de moeder of vadervis met hun vinnen over de eitjes waaieren om een constante aanvoer van zuurstof te waarborgen. Andere vissen, produceren een schuimnest dat op het water drijft.

Welk dier draagt zijn eitjes op zijn rug?

De meeste kikkers leggen hun eitjes in het water. De eitjes komen uit en vervolgens worden het kikkervisjes, ook wel donderkopjes genoemd, die zich dan ontwikkelen tot kikkers. Echter sommige kikkers hebben hier geen water voor nodig. De eitjes worden in zakjes op de rug van de kikker geplaatst en komen daar ook uit. Vervolgens kunnen de kikkervisjes naar het water worden overgebracht of ze kunnen op de rug van hun ouders blijven tot ze volgroeide kikkertjes zijn geworden.

Welke vis verbergt zijn jongen in zijn bek?

De meeste vissen leggen eieren. Veel soorten leggen enorme aantallen en verlaten ze dan vervolgens; een heel klein deel komt er vanuit. Andere soorten leggen relatief weinig eitjes, maar zorgen er dan voor. Hiertoe behoren de zogenaamde mondbroeders. Deze vissen bewaren de eitjes en de uitgekomen jonge visjes in hun bek voor de veiligheid. Op de één of andere manier slagen deze mondbroeder vissen er in te eten zonder dat ze hun eitjes of hun eigen jongen verzwelgen.

Welk dier maakt een nest van luchtbellen?

Schuimnesten

Er zijn bepaalde soorten kikkers en verschillende soorten vissen die hun nesten, meestal schuimnesten genoemd, maken van luchtbellen of schuim voor hun eitjes, waardoor deze beschermd zijn.

Voorbeelden van vissen die schuimnesten maken, zijn ondermeer de Labyrinthvis, de Dwerggoerami en de Siamese vechtvis.
Siamese vechtvis
De Siamese vechtvis leeft in rivieren en meren in Zuidoost Azië. In de broeiperiode blaast het mannetje bellen door zijn bek om er een drijvend slijmbellenvlot van te maken. Het vrouwtje legt haar eitjes en het mannetje plaatst ze temidden van de belletjes. Deze beschutten dan de eitjes, echter het mannetje blijft ze desalniettemin beschermen tot de eitjes daadwerkelijk uitkomen. Soms wordt een drijvend schuimnest gemaakt, maar het komt ook voor dat het onder bladeren geplakt wordt.

Schuimnestboomkikkers
Er zijn ook bepaalde kikkersoorten die schuimnesten maken (in plaats van kikkerdril zoals de meeste kikkers), met name de schuimnestboomkikkers, ook wel Eurazische boomkikkers genoemd en in het Latijn: Rhacophoridae of Rhacophorus malabaricus. Deze kikkers zijn er in circa 275 verschillende soorten. De schuimnestboomkikkers produceren het schuim door het tijdens het paren met hun pootjes op te kloppen. Het schuimnest wordt meestal onder bladeren bevestigd, maar soms worden er ook bladeren omheen gevouwen. In de helft van de gevallen ontwikkelen de eitjes zich tot kikkervisjes, die dan het schuimnest uitkruipen en zich in het water laten vallen, om zich daar verder te ontwikkelen. Bij kikkers uit de Philautus familie, die ongeveer uit 140 soorten bestaat, ontwikkelen de eitjes zich meteen in het schuimnest tot (nog niet geslachtsrijpe) kleine kikkertjes. Het proces van de larven speelt zich volledig af in de eitjes.

Insecten

Verder komt de productie van schuimnesten ook voor bij bepaalde insecten, zoals onder andere de bidsprinkhaan, ter bescherming van de eitjes of larven.

Welke vogel houdt zijn ei boven op zijn poot?

Pinguïn

In Zuidpoolland (Antarctica) is het zo vreselijk koud, dat de pinquins extra voorzorgs-maatregelen moeten nemen. Om te voorkomen dat het enige ei dat ze leggen gaat bevriezen, draagt de pinguïn -en wel het mannetje- het ei op zijn poot c.q. voet mee, die onder een plooi warm huidbont zit, welke er overheen valt ter extra bescherming.

Het gaat hier met name om de Keizerspinquin oftewel Aptenodytes forsteri.
Keizerspinguïn
De Keizerspinguïn (Aptenodytes forsteri) broedt, anders dan andere pinguïns, in de winter, waarbij de temperaturen tientallen graden onder het vriespunt liggen, hetgeen soms maar liefst 60 graden (Celsius) onder nul kan betekenen. Het vrouwtje legt maar één ei, in mei-juni op het ijs, uit de buurt van de zee. De vrouwtjes gaan na het leggen van het ei meteen weer de zee in, om voedsel in te slaan en een vetlaag te creëren, alvorens in de lente weer terug te komen.

Het mannetje blijft achter en neemt het ei op zijn voet, die onder een beschermende huidplooi zit. De mannetjes kunnen hierdoor lange tijd niet goed bewegen en teren op hun vetreserves, hetgeen eigenlijk neerkomt op een gedwongen vastenkuur.

Na circa twee maanden komt het vrouwtje terug en neemt dan de zorg over voor het pas uitgekomen pinguïnkuikentje. Dan kunnen de mannetjes (die danig uitgeput en afgevallen zijn) terug naar zee. De jonkies worden opgevoed in een soort crèche door de vrouwtjes.

Lees verder

© 2007 - 2017 Sila, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat je moet weten over de dwerggoeramiWat je moet weten over de dwerggoeramiDe Latijnse naam voor de dwerggoerami is Colisa lalia en behoort tot de familie van de layrintvissen (Anabantidae). Het…
Grootste dieren op aardeGrootste dieren op aardeVaak worden de kleinste dieren ter wereld besproken: want klein is lief. Wie denkt dat de dinosaurus het grootste dier t…
Walvismigraties per soort: Waar komen walvissen voor?Walvismigraties per soort: Waar komen walvissen voor?Walvissen migreren duizenden kilometers om hun overlevingskansen te vergroten. Dit doen zij voor het vinden van voedsel…
Gewervelde DierenGewervelde dieren (Vertebrata) zijn dieren met een inwendig skelet. Er zijn er op aarde meer dan 50.000 soorten van: op…
De Groenlandse walvis: eigenaardigheden en bijzonderhedenDe Groenlandse walvis: eigenaardigheden en bijzonderhedenDe Groenlandse walvis komt rond het uiterste noorden van de aarde voor. Hij zwemt namelijk rondom de poolcirkel. Deze wa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • Darkwater, P. Animals Plants and Nature. London: Kingfisher Books Limited

Reageer op het artikel "Dieren en hun jongen"

De infoteur van dit artikel heeft aangegeven wegens omstandigheden moeilijk of niet te kunnen reageren.
Reageren op het artikel of reageren op reacties blijft mogelijk, maar antwoord van de infoteur zal mogelijk uitblijven.

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sila
Gepubliceerd: 02-10-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!