Voeding van een kanarie

Voeding van een kanarie Wist je dat een zaadmengeling alleen niet genoeg is voor de goede gezondheid van je kanarie? Om lang te leven heeft je vogel ook grit, groenten, eivoer en fruit nodig en dit in specifieke hoeveelheden. Bovendien zijn er voedingsmiddelen die een kanarie nooit mag eten.

Basisvoer

Het hoofdvoer van kanaries bestaat uit zaad. Neem het liefst een mengeling van verschillende zaden en koop deze in kleine hoeveelheden. In te grote verpakkingen worden de zaden snel oud en dan neemt de voedingswaarde af. Kanaries pellen het zaad en de omhulsels blijven in het zaadbakje achter. Bij het verversen van het voer lijkt het vaak alsof er nog genoeg in het bakje ligt, maar dat is dus niet het geval. Vergeet de omhulsels niet te verwijderen telkens je nieuw zaad geeft.

Eivoer

Eivoer is heel belangrijk omdat er dierlijke eiwitten inzitten die noodzakelijk zijn voor de goede gezondheid van je kanarie. Tijdens de rui moet het ongeveer ¼ van het dagrantsoen uitmaken en bij kweek mag het zelfs in onbeperkte hoeveelheden worden gegeven. Bij vogels in rust is twee keer per week meer dan voldoende. Geef je te veel eiwitten, dan kan er diarree ontstaan. Als je kanarie geen eivoer wilt eten, probeer er dan enkele druppels water aan toe te voegen. Vaak verkiezen ze vochtig in plaats van droog eivoer. Je kan ook proberen om het eivoer te mengen met groenten, fruit en grit. Eivoer mag nooit als vervanging van een zaadmenging worden gegeven.

Groenvoer en fruit

Groenvoer is erg belangrijk voor een kanarie en kan het best dagelijks gegeven worden, zei het in kleine hoeveelheden. Kanaries houden van verschillende soorten groenten en fruit en het beste is om deze zoveel mogelijk af te wisselen om ervoor te zorgen dat je vogel genoeg verschillende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Een kanarie is vooral gek op sinaasappel, rode bessen, andijvie, spinazie, kersen, kiwi en appel.

Grit en maagkiezel

Grit moet altijd aanwezig zijn. Gebruik je houtvezel als bodembedekking, doe dan een beetje grit in een apart bakje. Grit en maagkiezel zorgen voor toevoer van kalk en mineralen. Bovendien kan het spijsverteringsstoornissen voorkomen en genezen. Geef indien mogelijk een combinatie van verschillende soorten grit.

Lekkernijen

Kanaries houden van snoepen. Zorg er wel voor dat je niet te veel geeft, zodat hij niet te dik wordt. Zwaarlijvigheid kan immers veel gezondheidsproblemen veroorzaken.

De meest geliefde lekkernijen van een kanarie zijn:
  • Trosgierst (1 à 2 strengen per week zijn voldoende)
  • Knabbelstaven
  • Noten
  • Een schijfje hardgekookt ei
  • Muesli (zonder melk)

Deze soorten snoep mogen nooit in de kooi van je kanarie ontbreken. Ze zorgen niet alleen voor voldoende afleiding, ze zijn ook erg gezond.

Water

Drinkwater moet altijd aanwezig zijn. Kanaries zijn immers grote drinkers (ongeveer 5 ml per vogel van 20 gram) en een dag zonder water kan hen al snel fataal worden. Het water moet dagelijks ververst worden en in warme periodes zelfs meerdere keren per dag. Drinkwater in een open bakje is af te raden omdat de kanarie er dan ook in zal baden zodat het water meteen vies wordt. Bovendien kan er op die manier ook ontlasting invallen wat een echte voedingsbodem is voor kwaadaardige bacteriën.

Wat mag een kanarie niet eten?

Alle snacks die mensen eten, zijn slecht voor kanaries omdat er te veel zout en vet inzit. Chocolade, chips en koffie zijn dus uit den boze. Ook avocado's zijn erg slecht voor kanaries.

Lees verder

© 2007 - 2020 Avalon, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Aanschaf van een kanarieAanschaf van een kanarieKanaries zijn de bekendste vogels die als huisdier worden gehouden. Het is een echt plezier om hen de hele dag met de ra…
Kanarie: Serinus canariaKanarie: Serinus canariaKoop een kanarie bij voorkeur rond augustus. De meeste kanaries zijn geringd. Het beste is om een kanarie bij een goede…
Vereisten van een kanarie kooiVereisten van een kanarie kooiDe kooi van een kanarie moet aan bepaalde vereisten voldoen. Houd je hier geen rekening mee, dan zal je vogel ongelukkig…
De verzorging en huisvesting van een kanarieDe verzorging en huisvesting van een kanarieDe kanarie is een geliefde vogelsoort, die binnenshuis of buiten in een volière gehouden kan worden. De vogel wordt gewa…

Dieren en hun jongenDieren en hun jongenDieren en hun jongen. Welk dier draagt zijn eitjes veilig op z' n rug? Welke vogel draagt zijn ei boven op zijn poot? We…
Welk dier? WeetjesWelk dier? WeetjesWelk dier maakt een valkuil? Welk dier leeft maar één dag? Welke vis schiet naar zijn prooi? Welk dier was als eerste in…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Voeding van een kanarie"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Agnes, 27-11-2019 10:20 #12
Mag een kanarie kropsla eten.

F. Caris, 08-02-2019 09:44 #11
Hoe veel groente (sla) mag een kanarie per dag hebben.

Johan Verdaasdonk, 27-05-2018 17:26 #10
Is brood goed voor een kanarie. Die van ons krijgen bruinbrood. En maden is dit wel goed?

Dirk, 09-05-2014 14:15 #9
Mijn kanarietje is gek van amandelen. Mag hij dat eten?

Van Weerlee, 26-03-2013 14:25 #8
Heb binnenkort jonge kanaries. Moet ik deze dan extra voer geven om hun jonge te verzorgen? Krijgen nu zaad - eivoer-grid- groenvoer. Mijn vorige nestje heeft het niet gehaald. De jongen stierven snel achter elkaar.
Graag uw mening hierover.

Teuntje, 07-06-2012 16:58 #7
Hallo, ik had een vraag over het voer dat jonge kanaries moeten krijgen zodra ze zijn uitgekomen. Moet ik er nog apart voer bij in zetten? Er staat al wel eivoer in met natuurlijk de zaden die ze zeker weten nodig hebben.
Ik hoop hier antwoord op te krijgen want ik kan het nergens vinden en de eitjes komen uit over 7 dagenů Bedankt!

Roozen J. C., 06-11-2011 16:32 #6
Ik zou willen vragen of het blad van een paardebloem ook gezond is voor kanaries?

Ruben, 21-07-2010 16:49 #5
Ik heb 6 stuks kanaries twee van ze zitten de heledag te suffen wat kan ik doen

Dick Hofland, 12-11-2009 14:06 #4
Ik heb ook een kanarie en hij eet ook veel fruit en groente
komkommer vind hij heel lekker

Jitty de Valk-Langius, 18-04-2009 15:39 #3
Mag een kanarie ook banaan?

André, 09-05-2008 08:00 #2
Goedenmorgen,
Ik heb mijn kanarie aan mijn buurman gegeven. Nu denk ik dat hij hem veel te kort zaad geeft… Ik heb het al eens gezegd, maar ja… Ik gaf hem 2 keer in de week een bakje driekwart vol. Nu krijgt hij volgens mij 1 keer in de week een laagje van 1 cm… Verder wel eivoer en fruit(bij mij ook). Deed ik het goed of doet mijn buurman het juist?

Filip, 23-03-2008 21:42 #1
Wat voor noten? Reactie infoteur, 25-03-2008
Pinda's hebben de vogels meestal het liefste, maar je kan ook walnoten, paranoten en macadamianoten proberen. Geef wel niet te veel, want noten bevatten veel olie en kunnen je kanarie snel dik maken.

Infoteur: Avalon
Laatste update: 26-01-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Special: Kanaries
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 12
Schrijf mee!