Bijzondere Bomen & Planten (Gewassen)

Bijzondere Bomen & Planten (Gewassen) Bijzondere bomen, planten, paddenstoelen en gewassen. Records qua grootte, de grootste bloesem, vrucht, gebladerte, qua lengte of ouderdom. Welke boom of zwam is het meest giftig? Welke plant heeft de grootste bloem of draagt de grootste vrucht? Welk gewas heeft de grootste bladeren? Wat is de grootste of oudste boom ter wereld; hoe oud is deze boom? Welk gewas leeft het langst? Welke zwam is de meest giftige der paddenstoelen? Bijzondere weetjes in de vorm van boeiende vragen en antwoorden.

Planten en bomen


Plantaardige records qua afmeting, levensduur, giftigheid en dergelijke van uitzonderlijke natuurlijke gewassen.

Rafflesia Arnoldii - Aasbloem / Bron: Steve Cornish, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Rafflesia Arnoldii - Aasbloem / Bron: Steve Cornish, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Welke plant heeft de grootste bloem?

De grootste bloem is die van een hele merkwaardige plant, de Rafflesia oftewel de Aasbloem. De soort Rafflesia Arnoldii op Sumatra zou volgens diverse bronnen een bloem hebben met een middellijn (diameter) van maar liefst om en nabij 1 meter! Het gewicht kan oplopen tot 11 kilogram!

Deze plant draagt de grootste solitaire bloem die bestaat op aarde.

Deze naar Sir Raffles genoemde planten groeien in de oerwouden van Zuidoost- Azië oftewel de primaire wouden in Borneo en Sumatra. De bloemen zijn oranje-bruin en witgespikkeld c.q. met kleine witte plekjes, vlekjes erin. De plant bestaat in feite uit deze enkele bloem, daar er geen stengel of bladeren aan zitten. Ook zijn er geen zichtbare wortels. De Rafflesia Aqrnoldii groeit net als schimmels met draadachtige strengen weefsel, die in contact staan met de gastheer (vrouw), waaraan het voedsel onttrokken wordt. De bloemen hechten zich dus aan andere gewassen en voeden zich hieruit; het zijn namelijk parasieten.

Aasbloem. De geur die deze bloem verspreidt is niet aangenaam, daar het de geur van rottend vlees is, die dan ook aasvliegen aantrekt, vandaar de naam Aasbloem. De Rafflesia Arnoldii is erg zeldzaam en niet makkelijk vindbaar; de kans om een bloeiende plant in levende lijve te kunnen zien is dan ook klein. Mede doordat de bloemknop er weliswaar maanden over doet om zich te ontwikkelen, maar de bloem zelf maar een paar dagen in tact (mooi) blijft. De Rafflesia Arnoldii is -naast de Arabische Jasmijn en de Maanorchidee-, één van de drie nationale bloemen van Indonesië.

Welk gewas (boom) draagt de grootste vrucht?

Broodboom. De broodboom, die groeit in Sri Lanka en India draagt, naar men weet, de grootste van alle vruchten. Een broodboomvrucht kan een gewicht van om en nabij de 25 kilo bedragen!

Broodboomvrucht. Het is een ovale, geelachtige vrucht (zie de illustratie hiernaast) met zoet of zurig bruin moes binnenin. Dit moes kan zowel rauw als gekookt of middels andere bereidingswijzen, gegeten worden.

Wat is de oudste boom ter wereld?

De oudste boom ter wereld is -voor zover bekend- meer dan 4700 jaar oud! Het is een pijnboom (‘borstelkegel’ pijnboom) de zogenaamde Bristlecone Pine in Californië, om precies te zijn die in de White Mountains in Californië staat. Men heeft hem ‘Methuselah’ genoemd (naar het Bijbelse Methusalem; de bekende uitdrukking zo oud als Methusalem). Men taxeert de exacte leeftijd van deze boom op 4767 jaar.

Oudste bomen. Men neemt vooralsnog aan dat de oudste bomen (borstkegel pijnbomen) in Nevada, Californië en Arizona in de Verenigde Staten staan. Rond 1950 werd een aantal bomen in de White Mountains (op 3000 – 3050 m hoogte) ontdekt (door o.a. Edward Schulman), welke meer dan 3000 en 4000 jaar oud zijn. De oudste van deze bomen was Metuselah met een ouderdom van 4767 jaar. Deze boom groeide dus al meer dan 2700 jaar voor het begin van onze jaartelling!

Welk gewas heeft de grootste bladeren?

Raphia Farinifera. De raffiapalm, Raphia farinifera, van Madagascar heeft de grootste bladeren. Deze bladeren kunnen wel een lengte van 12,2 meter bereiken.

Raffiapalm

De bladvezel van de bladeren van de Raphia Farinifera worden gebruikt om het bij ons als raffia bekend staande materiaal te maken. Raffia wordt voor allerlei toepassingen gebruikt, zoals b.v. vlechten van manden en matjes en ook als bindtouw.

Welke boom wordt het grootst van alle bomen?

De langste boom in de wereld is de Californische Reuzensequoia. Hij groeit in het Sequoia National Park in Californië in de Verenigde Staten. Deze boom is tevens het grootste levende wezen c.q. organisme op aarde.

De Sequoia kan een lengte bereiken van 83 meter, een omvang van maar liefst 34,9 meter en bevat zo om en nabij 2500 ton hout. De leeftijd die de Sequoia waarschijnlijk kan bereiken is naar schatting rond de vierduizend jaar!

Welke zwam is de meest giftige van de paddenstoelen?

Amanita Phalloides oftewel de Groene Knolzwam is één van de, mogelijk de giftigste paddenstoel ter wereld. Zelfs een heel klein stukje ervan is al dodelijk. Het gevaar is extra groot, daar het gif door koken niet verdwijnt c.q. ontbindt, hetgeen bij andere zwammen wel het geval kan zijn.

De Groene Knolzwam

Indien iemand van deze extreem giftige paddenstoel gegeten heeft, treden er pas tien uur erna verschijnselen op en kan er niets meer aan gedaan worden, daar er voor dat specifieke gif (nog) geen tegengif bestaat. Deze zwam is voor mens en dier dodelijk en vergiftiging door de Amanita Phalloides is dus onomkeerbaar.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Japanse bonte broodboom in de tuinDe Japanse bonte broodboom in de tuinHet Latijnse woord voor de Japanse bonte broodboom is: aucuba japonica variegata. Een struik met mooi groen en geel gevl…
Giftige Paddenstoelen (Zwammen)Giftige Paddenstoelen (Zwammen)Paddenstoelen komen voor in wel honderden soorten. In de herfst kom je wonderlijke en prachtige paddenstoelen en zwammen…
Amanieten: soorten en giftigheid van deze paddenstoelenAmanieten: soorten en giftigheid van deze paddenstoelenWie kent hem niet: de Amanita muscaria. De vliegenzwam, de rood met witte stippen-paddenstoel. Daar waar kabouter Spille…
Wat zijn bomen en fruit?Wat zijn bomen en fruit?Bomen zorgen voor zuurstof en voedsel (fruit). Dat fruit kan je weer in twee soorten verdelen net als bomen. Je hebt loo…

Buitenaards levenEr is nu al zoveel jaren onderzoek gedaan naar buitenaards leven. Nog steeds hebben ze bepaalde raadsels niet opgelost.…
Waarom ...? Weetjes over situaties en verschijnselenWaarom ...? Weetjes over situaties en verschijnselenWaarom hebben we schrikkeljaren? Waarom wijst de naald van een kompas altijd naar het noorden en is er magneti-sche vari…
Bronnen en referenties
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 09-01-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.