Gewervelde Dieren

Gewervelde dieren (Vertebrata) zijn dieren met een inwendig skelet. Er zijn er op aarde meer dan 50.000 soorten van: op het land, in het water en in de lucht. Gewervelde dieren worden traditioneel in vijf groepen verdeeld namelijk: vissen, amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren (de mens dus ook). Elk gewerveld dier heeft een ruggenwervel en met uitzondering van de zeeprikken (lampreien) ook allemaal een kaak.

Gewervelden

De gewervelden zijn een groep dieren uit de Chordadieren. Gewervelde dieren zijn dieren met een inwendig skelet. Zij hebben allemaal een ruggenwervel en met uitzondering van de zeeprikken (lampreien) ook allemaal een kaak.



Groepen

Gewervelde dieren worden traditioneel verdeeld in vijf groepen namelijk: vissen, amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren (de mens dus ook).

Vissen (Pisces) zijn koudbloedige gewervelde dieren die in het water leven. Het skelet is licht en bestaat uit een wervelkolom met daaraan graten, vinstralen en vindragers, botten van de bekken gordel en de lendengordel, een schedel, kaakbeenderen, kieuwbogen en kieuwdeksels.

Amfibieën (Amphibia) zijn koudbloedige gewervelde dieren die zowel in het water als op het land kunnen leven. Kikkers, Padden en Salamanders zijn de bekendste amfibieën die er zijn. Over het skelet van amfibieën is weinig bekend.

Reptielen (Reptilia) zijn koudbloedige gewervelde dieren. Ze komen over de gehele wereld voor behalve in extreem koude gebieden (zoals bv. op het topje van een berg). De meeste reptielen leven op het land maar sommigen soorten ook in de zee en vroeger zelfs in de lucht. Het skelet is vrijwel bij elk soort anders.

Vogels (Aves) zijn warmbloedige gewervelde dieren die in de lucht leven. De botten van Vogels zijn aan de binnenkant hol, dit zorgt er voor dat de vogel een stuk lichter is en dus makkelijker kan vliegen. Vogels komen over de hele wereld in alle formaten voor.

Zoogdieren (Mammalia) zijn warmbloedige gewervelde dieren die, met uitzondering van eierlegende zoogdieren (Cloacadieren), leven baren en jongeren zogen met borstvoeding. Het grootste gewervelde dier dat (tot nu toe bekend) ooit geleefd heeft is ook een zoogdier namelijk de blauwe vinvis (met een lengte van 33 meter en een gewicht van maximaal 170 ton).



Grootte

Gewervelde dieren verschillen veel ven grootte. Het grootste gewervelde dier dat ooit heeft geleefd is de blauwe vinvis (met een lengte van 33 meter) en het kleinste gewervelde dier is waarschijnlijk de vis Paedocypris prognetica (met een lengte van ongeveer 6mm).
© 2010 - 2024 Stanley, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De anatomie van vogels, skelet, veren en sterke spierenDe anatomie van vogels, skelet, veren en sterke spierenVogels zijn de enige gewervelde dieren met veren. Vogels hebben, net als alle gewervelde dieren, een skelet. Het is een…
Het dierenrijk – gewervelde dieren ingedeeldHet dierenrijk – gewervelde dieren ingedeeldHet dierenrijk bestaat uit allerlei afdelingen, klassen en soorten. Dieren zijn ten eerste te verdelen in twee groepen:…
Het ordenen van organismen; het dierenrijkHet ordenen van organismen; het dierenrijkEr zijn meer dan anderhalf miljoen soorten organismen bekend. Om een overzicht te krijgen zijn deze organismen geordend,…
De voorouders van het paard: Hyracotherium of EohippusDe voorouders van het paard: Hyracotherium of EohippusHyracotherium oftewel Eohippus oftewel "dageraadspaard" is de oudst bekende uitgestorven voorouder van het paard. Het di…
Mollen bestrijdenMolshopen in uw tuin zijn een lelijk gezicht. Toch zijn mollen nuttige diertjes waarvan het jammer zou zijn als deze ver…
Bronnen en referenties
  • Bioboek, Actua Uitgeverij. Dierenbieb, Wnf.nl Gewervelden, Wikipedia
Stanley (6 artikelen)
Gepubliceerd: 15-12-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.