Welk dier? Weetjes

Welk dier? Weetjes Welk dier maakt een valkuil? Welk dier leeft maar één dag? Welke vis schiet naar zijn prooi? Welk dier was als eerste in de ruimte? Welk dier wordt in Australië kookaburra genoemd? Welk dier heeft een naam die wilde man betekent? Welke in het water levende zoog-dieren komen nooit aan wal? Welke dieren hebben beide ogen aan één kant van hun kop? Welke 'draakachtige' leeft echt? Welk dier noemt men aardvarken? Welk dier wordt wildebeest genoemd? Aparte vragen en antwoorden over speciale dieren.

Welk Dier? Speciale dierenweetjes


Welk dier maakt een valkuil?

Mierenleeuw

  • De jonge mierenleeuw maakt een valkuil en mieren en spinnen zijn het slachtoffer.
  • De mierenleeuw begint met een kuil te graven in een zanderige bodem.
  • Op de bodem van die put, de valkuil, gaat het dier verdekt opgesteld op de loer liggen.
  • Als een prooidier het putje inloopt, gooit de mierenleeuw er snel zand naar toe.
  • De mier of spin glijdt dan langs de helling omlaag en vervolgens grijpt de mierenleeuw zijn prooi.

Welk dier leeft maar één dag?

Haften eendagsvliegen

Jonge haften of eendagsvliegen leven weliswaar maanden of jaren in meren of vijvers, maar ook transformeren ze in volwassen eendagsvliegen. Dan verlaten ze het water en brengen een kortstondig leven door in de lucht. De volwassen eendagsvlieg voedt zich niet. Hij leeft ook niet een dag, maar slechts enkele uren, vandaar het woord kortstondig (stonde is een uur). En in die korte tijd moet het dier paren en ook nog eitjes zien te leggen in het water.

Welke 'draakachtige' leeft echt?

Komodovaraan

Hoewel draken alleen in sprookjes voorkomen, worden sommige bestaande dieren draak genoemd, daar ze op de draken uit sprookjes lijken.

De meest vreeswekkende ´draak´ is de Komodovaraan. Deze leeft in Indonesië en is de grootste levende hagedis ter wereld.

De komodovaraan kan een lengte hebben van maar liefst 3 meter en doodt geiten, wilde varkens en andere grote dieren met zijn scherpe tanden.

Welke vis schiet naar zijn prooi?

Schuttervis

Vissen moeten hun voedsel gewoonlijk onder water vinden, maar de schuttervis kan zijn prooi boven water ‘afschieten’. De schuttervis leeft in rivieren en aan kusten in Azië. De schuttervis ontdekt een insect, een spin of rups aan een plant boven water. De vis zwemt dan naar het wateroppervlak, tuit zijn bek en spuit een straal water tegen zijn slachtoffer aan. De prooi valt dan in het water en de schuttervis werkt vervolgens zijn buit naar binnen.

Welk dier wordt wildebeest genoemd?

Gnoe

Een gnoe is een grote Afrikaanse antilope, met grote gekromde horens en lange manen.

Het dier wordt door de Afrikanen ook wel wildebeest genoemd.

Welk dier was als eerste in de ruimte?

Hond Laika

In 1957 werd de Russische hond Laika het eerste ruimtedier. Laika werd gelanceerd aan boord van het tweede ruimtevaartuig dat een baan om de aarde ging beschrijven, de satelliet of kunstmaan Spoetnik 2. Deze kunstmaan kon niet terugkeren naar de aarde. Laika keerde dus helaas ook nooit meer terug.

Welk dier wordt aardvarken genoemd?

Aardvarken

Een aardvarken is een groot dier, ongeveer zo groot als een volwassen man en ziet eruit als een lang varken. Het aardvarken leeft in Afrika en graaft in de grond op zoek naar termieten.

Welk dier wordt in Australië kookaburra genoemd?

Kookaburra

De kookaburra is een vogel die in Australië voorkomt. Deze vogels maken een geluid dat klinkt als gelach.

Een ander woord voor kookaburra is dan ook lachvogel.

Welk dier heeft een naam die wilde man betekent?

Orang-oetan

De orang-oetan is een apensoort die in de wouden van Borneo en Sumatra leeft. Orang-oetans lijken een beetje op oude mannetjes.

Hun naam betekent in het Maleis wilde man of bosmens.

Welke in het water levende zoogdieren komen nooit aan wal?

Water zoogdieren

Er zijn diverse soorten zoogdieren die in het water leven, die kunnen zwemmen en duiken, maar van tijd tot tijd boven water moeten komen om adem te halen.

Zo leven otters, waterratten (woelratten) en nijlpaarden alle in rivieren en meren, hoewel ze vaak aan wal komen. De meeste zeeleeuwen en zeehonden leven in zee, maar komen aan land voor de voortplanting.

Walvissen, dolfijnen, schildpadden, doejongs en lamantijnen (zeekoeachtig dier) leven alle in zee en komen nooit aan wal.

Welke dieren hebben beide ogen aan één kant van hun kop?

Platvissen

Allerlei soorten vis, samen platvissen genoemd, hebben dunne platte lichamen en leven meestal op de zeebodem. Ze liggen er op hun kant en hebben beide ogen aan één kant van de kop, zodat ze omhoog kunnen kijken. Onder andere de schol en tongvis zijn platvissen.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Orang oetan: leefomgeving en voortplantingOrang oetan: leefomgeving en voortplantingDe orang oetan is een grote mens aap, verwant aan de chimpansee, en de gorilla. Men onderscheidt twee soorten. De orang…
De wildebeest of gnoeDe wildebeest of gnoeIn Nederland spreekt men over de gnoe. Dat is vreemd want in alle Afrikaanse landen en Engelstalige landen gebruikt men…
Waarom zijn niet alle mensapen mens geworden?In principe kunnen de mensapen niet alleen rechtop lopen, ze zijn ook intelligenter dan apen en ze gebruiken hun handen…
Orang-oetan (pongo)Orang-oetan (pongo)De orang-oetan (Pongo) is een rood-bruine aap en na de gorilla de grootste van alle apen. Hij behoort tot de mensapen, w…

Voeding van een kanarieVoeding van een kanarieWist je dat een zaadmengeling alleen niet genoeg is voor de goede gezondheid van je kanarie? Om lang te leven heeft je v…
El chupacabra: alien of genetisch experiment?El chupacabra: alien of genetisch experiment?In Zuid-Amerika berooft een groot, akelig wezen het vee van hun bloed. Onderzoek toont aan dat het om een voor de mens o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: JamesDeMers, Pixabay
  • Darkwater, P. Animals Plants and Nature. London: Kingfisher Books Limited
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 03-10-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.