Zadel Passen: Singels

Zadel Passen: Singels Wanneer we een goed zadel hebben gevonden, kunnen we een singel toevoegen. Lang niet alle paarden kunnen toe met een willekeurige singel uit de ruitersportzaak. Ook singels moeten goed passen en geschikt zijn voor het paard om de ligging van een zadel optimaal te houden.

Inhoud


Singelplaats

Elk paard heeft een singelplaats. Dat is de plek waar de singel vanzelf gaat liggen tijdens het rijden. Deze bevindt zich op de smalste plek van de ribbenkast. Van de zijkant is de singelplaats te zien op de plaats waar de ribbenkast licht omhoog of soms omlaag gaat. Normaal gesproken is dit ongeveer 10 centimeter achter de elleboog. Er zijn echter ook paarden waarbij de singelplaats zich direct achter de elleboog bevindt of waarbij de singelplaats juist verder naar achteren ligt.

De singelplaats verandert niet. Bij het passen van een zadel moet hier daarom rekening mee worden gehouden.

De singelstoten

Deze dienen op de juiste plaats te zitten om het zadel recht op de rug te houden. Een paard met de singelplaats ver naar voren heeft een zadel nodig waarbij de voorste singelstoot naar voren zit. Dit voorkomt dat het zadel naar voren wordt getrokken door de singel. Bij een paard met de singelplaats ver naar achteren, moeten de singelstoten verder naar achteren aan het zadel zitten om naar achter schuiven te voorkomen.

Met rijden is uit te testen of de singelstoten op de juiste plaats zitten. Na het rijden moet de singel loodrecht ten opzichte van de grond zitten. Het zadel hoort nog op de juiste plaats te liggen. Als het naar voren is geschoven zitten de singelstoten te ver naar achteren. Als het te ver naar achteren ligt zitten de singelstoten te ver naar voren.

Een handig systeem is het V-systeem. Hierbij glijden de singelstoten over een lus en kunnen zo makkelijk naar voren of achteren verplaatst worden. Een bijkomend voordeel is dat de druk over een groter oppervlak van de boom wordt verdeeld.

Er zijn zadels met lange singelstoten en met korte. Korte singelstoten zitten onder het zweetblad. Dit zorgt voor een bobbel onder het been van de ruiter. Het contact met het paard is hierdoor minder. Lange singelstoten komen onder het zweetblad uit. De singel wordt wat hoger dan de elleboog bevestigd. Hierdoor is er geen hinderlijke bult onder het been van de ruiter en is het contact met het paard optimaal. Vooral voor dressuur is dit belangrijk. Nadeel hiervan is dat aansingelen vanaf het paard lastiger is.

Lengte van de singel

De lengte van een singel moet exact goed zijn. Een te korte singel kan irriteren bij de elleboog of daar zelfs schuur- of drukplekken veroorzaken doordat de gespen direct achter de elleboog liggen. Een te lange singel kan beknellingen tussen het sjabrak en de gespen van de singel geven wat drukt in de zij van het paard.

Bij een lange singel is het een kwestie van opmeten. De singel moet strak genoeg kunnen en er moet genoeg ruimte zijn om de singel vast te maken. Wanneer de singel zo kort is dat hij met moeite op het uiterste gaatje te krijgen is, is dat niet werkbaar.

Bij een korte singel is het van belang dat onder de gespen goede bescherming zit om schuurplekken en irritatie bij het paard te voorkomen. De gespen moeten hoger uitkomen dan de ellebogen. Anders komen de gespen bij elke pas tegen de ellebogen aan. Ideaal is als de gespen zo’n 5 centimeter onder het zweetblad uitkomen.

Pasvorm

Er zijn veel singels op de markt met verschillende pasvormen. Per paard dient gekeken te worden wat het beste past.

Breed

Een brede singel is over het algemeen comfortabeler dan een smalle singel. De druk wordt beter verdeeld. Paarden met een normale singelplaats of de singelplaats wat verder naar achteren zijn het beste af met een bredere singel. Let bij aankoop van een brede singel goed op of het echt om een brede singel gaat. Sommige singels zien er breed uit door vulling van bijvoorbeeld neopreen, maar hebben twee smalle bandjes die de eigenlijke singelfunctie vervullen. Dan is er geen sprake van goede drukverdeling.

Smal

Paarden die weinig plaats hebben voor een singel, kunnen het best een smalle singel hebben. De drukverdeling is minder goed dan bij een brede singel, maar de nadelen met een brede singel zijn bij een dergelijk paard groter (drukplekken en schuurplekken en weinig bewegingsvrijheid) dan de voordelen.

Recht

Wanneer het paard een normale singelplaats en zadelplaats heeft kan het meestal toe met een simpele rechte singel.

Anatomisch

Wanneer het paard de singelplaats ver naar voren heeft, is er een singel nodig met uitsparingen bij de ellebogen. Zo houden deze de ruimte om naar achteren te bewegen en worden druk en schuurplekken voorkomen.

Gebogen singel

Deze singel wordt ook wel banaansingel of maansingel genoemd. Ze zijn in het midden naar voren gebogen en hebben rechte uiteinden. Hierdoor ligt de singel in het midden verder naar voren op de borstkas dan bij de uiteinden. Ze kunnen bij paarden waarbij het zadel naar voren glijdt net een beetje extra helpen om dat te voorkomen. De singelstoten blijven beter recht zitten, waardoor het zadel minder naar voren wordt getrokken door de singel.

H-singel
Deze singel heeft een middenstuk wat de druk verdeeld over het borstbeen van het paard. Dwars hierop lopen twee smalle singels die verder uit elkaar liggen dan bij een normale singel. De drukverdeling is zo beter en het paard heeft meer bewegingsvrijheid. Met deze singel ligt het zadel zijdelings erg stabiel. Bij paarden waarbij het zadel snel naar voren glijdt, kan deze singel ook goed werken. De achterste riem komt wat verder naar achteren te liggen dan een normale singel. Niet alle paarden vinden dit prettig.

Oversingel

Bij snelle sporten als samengestelde wedstrijden of polo, kan een elastische oversingel voor extra stabiliteit van het zadel zorgen.

Springsingel

Deze singel heeft in het midden een extra flap. Wanneer het paard zijn hoeven boven de sprong hoog optrekt met springen, beschermt deze flap de borstkas. Zonder deze flap kan de borstkas beschadigen van de hoeven, ijzers of kalkoenen.

Materiaal

Er worden verschillende materialen gebruikt voor singels. Wat goed werkt verschilt per paard. Hieronder volgende de meest gebruikte materialen met hun voor- en nadelen:

Leer

Wanneer leer goed onderhouden wordt, kan het lang meegaan. Het vormt goed naar het paard. Lederen singels zijn vaak zacht gevuld en kunnen makkelijk anatomisch gevormd worden. Dat is comfortabele voor het paard. Een nadeel van leer is dat het weinig rekbaar is en dat het nauwelijks vocht opneemt. Een leren singel moet vaak gereinigd worden omdat het leer anders aangetast wordt door het zweet van het paard.

Neopreen

Neopreen wordt tegenwoordig vaak gebruikt voor singels. Het is makkelijk schoon te maken in de wasmachine, droogt snel en het is goedkoop. Nadeel is dat het niet ademend is. Paarden met een gevoelige huid kunnen niet altijd goed tegen neopreen.

Koordsingel

Een koordsingel is gemaakt van katoen of perlon. Voordeel van een koordsingel is dat het goed ademt, het verdeelt de druk goed, het droogt snel en is zacht. De gespen zijn niet beschermt. Daar is een losse beschermer voor nodig. Belangrijk is de benen van het paard even naar voren te trekken voor het rijden zodat het vel eronder goed zit en niet tussen de koorden komt.

Katoen

Voordeel van katoen is dat het goed vocht opneemt en dat het ademend is. Een nadeel is dat het niet rekt en daarom minder comfortabel is. Katoen is niet heel duurzaam.

Wol

Bij paarden met een gevoelige huid kan een vacht om de singel of een wollen singel goed werken. Kies dan wel voor een echte schapenvacht. Dit neemt goed vocht op, is veerkrachtig en zacht voor de huid. Synthetische vacht heeft niet dezelfde werking en irriteert veel sneller.

Luchtkussens

De Wintec Cair singel bevat luchtkussentjes waardoor de druk goed verdeeld wordt.

Elastiek

Er zijn singels met elastiek aan één kant aan beide kanten of in het midden. De voorkeur heeft elastiek aan beide kanten of in het midden. Wanneer elastiek aan één kant van de singel zit, kan het zadel makkelijk scheef trekken. Voordeel van elastiek is dat de ribbenkast makkelijker uit kan zetten. Nadeel is dat de duurzaamheid wat minder is. Na een tijdje kan het gaan lubberen. Singels met elastiek zijn minder geschikt voor zadels met flair. Omdat de lucht beweeglijk is zal het zadel sneller schuiven met een singel met elastiek.

Volledig elastiek

Van het merk FRA is er een volledig elastieken singel op de markt. Het is wat harder materiaal en daarmee is het minder geschikt voor paarden met een gevoelige huid. Paarden met singelnijd reageren vaak goed op deze singel. Belangrijk is bij deze singel goed op te letten dat hij niet te strak zit. Bij het aansingelen veert de singel mee en daarna terug. Daarmee kan het erg strak voelen voor het paard ook al rekt het ietsje mee met de beweging.

De singel in gebruik

Zorg in de eerste plaats dat de vacht van het paard goed schoon is op de zadel en singelplaats. Zand, opgedroogd zweet of vuil kan voor schuurplekken zorgen.

Wanneer de singel wordt vastgemaakt moet deze langzaam strakker worden vastgemaakt. Doe steeds aan beide kanten één gaatje zodat het zadel recht blijft liggen. Let steeds op dat het zadel op dezelfde plaats blijft.

De singel zit strak genoeg wanneer u het met niet al te veel kracht niet meer strakker krijgt. Hij moet net zo strak zitten dat het zadel op zijn plaats blijft. Bij een goed passend zadel is erg strak aansingelen niet nodig.
  • Te strak: Wanneer de singel te strak zit, kan het paard de ribbenkast niet goed meer uitzetten tijdens het rijden en kan daardoor minder diep adem halen. Ook veroorzaakt dit zere spieren vooral onder de borstkast omdat door de druk de bloedtoevoer wordt belemmerd. De singel zit te strak wanneer u 2 grote of 3 kleinere vingers niet meer achter de singel of singelstoten kunt krijgen.
  • Te los: Wanneer het zadel zeer makkelijk opzij glijdt of u makkelijk een hand achter de singel kunt krijgen, zit de singel te los. Dit kan gevaarlijk zijn wanneer uw paard onverwachts wegschiet of gaat bokken.

Controleer de singel regelmatig zodat u zeker weet dat hij nog prima in orde is. Zo voorkomt u ongelukken.

Lees verder

© 2012 - 2024 Bubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Over zadels: boom vs. boomloos zadelBoomloze zadels worden steeds populairder. In vergelijking met zadels met een boom heeft het boomloze zadel een flexibel…
Opzadelen van een paardHet opzadelen van een paard is niet heel moeilijk, maar moet wel goed gebeuren. Er kunnen nare dingen gebeuren wanneer e…
Een zadel passen: inches van een zadelEen zadel voor uw paard is te verkrijgen in vele soorten en maten. Om het juiste zadel te kopen is het belangrijk te wet…
De barebackpad; comfortabel zonder zadelEen barebackpad is een hulpmiddel dat je kan gebruiken bij het rijden van je paard. In feite is het 'gewoon' een soort d…

Katten showen: de voorbereidingAls je wil gaan showen moet je zorgen dat je goed voorbereid begint. Lees in dit artikel hoe je goed voorbereid aan een…
Training van paardenTraining van paardenWe trekken een paard uit de stal, er wordt een zadel opgegooid en we gaan trainen! Maar is het wel zo simpel? Bij het tr…
Bronnen en referenties
  • www.rosmagazine.nl
  • The horse’s pain free back and saddle fit book
Bubo (94 artikelen)
Laatste update: 20-01-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.