Paddock Paradise: De track
De basis van een paddock paradise is de track (oftewel pad) die om en/of door een perceel loopt. Er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij het aanleggen van een goede track en die van belang zijn om een optimale werking van het paddock paradise te garanderen.
Hoe leg je een track aan?
Allereerst is het een goed idee om een plattegrond te maken van het perceel waarop je een paddock paradise wilt gaan maken. Je kan dan makkelijk naar de mogelijkheden kijken van het perceel en meerdere ideeën intekenen. Van daaruit en door het bestuderen van het perceel ter plekke, kan je bedenken wat de meest ideale route is van de track.
Belangrijke punten om rekening mee te houden zijn:
- De breedte van de track
- De vorm van de track
- Rekening houden met de ondergrond
- Een degelijke omheining
Breedte van de track
Is er in de gehele lengte en breedte genoeg ruimte om de track aan te leggen? Denk aan natuurlijke obstakels zoals bomen, water en greppels. Tevens de op het perceel gelegen gebouwen of hekken.
De ideale breedte van een track is ongeveer 3 - 5 meter, afhankelijk van de grootte van de paarden en hoeveel paarden er op de track lopen. Een te smalle track kan spanning geven bij de paarden, ze kunnen niet makkelijk langs een ander paard en die mogelijkheid moeten ze altijd hebben. Stel je een meer onderdanig paard voor die weg wil als een dominant paard aan komt lopen. Als een ander paard in de weg staat, kan hij niet wegkomen en kan dit problemen geven. Voor het paard zelf is het niet prettig en je hebt kans op ongelukken (bijvoorbeeld als een paard dan in paniek doordrukt, via andere paarden of door de omheining). Zorg dus voor voldoende ruimte zodat de paarden zich prettig en ontspannen voelen. De track moet aan de andere kant niet te breed zijn, aangezien dit nadelig kan werken op de beweging van de paarden, juist één van de belangrijkste principes van het Paddock Paradise. De track moet door de paarden gezien worden als een pad om te volgen en niet als een grote ruimte, de kans is dan dat de paarden meer stil gaan staan.
De vorm van de track
Voor paarden is het leuk als de lijn die de track volgt niet alleen maar in rechte lijnen loopt. Als er de mogelijkheid is, dan zijn bijvoorbeeld kronkelpaadjes, lussen en zijweggetjes een leuke optie (mits er voldoende ruimte is voor de paarden, zodat ze zich niet vast kunnen lopen). Andere uitzichten stimuleren de paarden, vormen een uitdaging en maken ze nieuwsgierig.
Welke ondergrond is geschikt?
Er zijn verschillende mogelijkheden om ondergrond te verbeteren om de track goed begaanbaar te houden en om verschillende soorten ondergronden aan te leggen die een positieve werking hebben op de hoeven van paarden.
Gras
Als je een track om een weiland aanlegt, kan de wei worden betrokken bij het paddock paradise. Dit kan je doen door op bepaalde momenten de wei open te stellen, zodat de paarden gras kunnen eten. Een groot voordeel hiervan is dat je hoefbevangenheid en te dik worden kunt voorkomen. Bij een track om het weiland bestaat de track vaak grotendeels uit gras. Meestal gaat dit de eerste tijd goed, alleen de kwaliteit van de grond (afhankelijk van de ondergrond; bijvoorbeeld klei, veen of zand, hoog of laag gelegen en de regio) kan achteruit gaan doordat de paarden er veelvuldig overheen lopen. Een goede drainage kan helpen en anders kan de grond worden aangevuld met zand. Houd er rekening mee dat gras op een zanderige track zandkoliek kan veroorzaken.
Zand
Er zijn verschillende soorten zand waarmee je grond kunt aanvullen. Zand met een grove korrel (bijvoorbeeld drainage- of rivierzand) is het meest geschikt. Het beste resultaat bereik je met name door een goede drainage en een dikke laag zand. Dunne lagen zand vermengen zich al snel met de al bestaande ondergrond en de kans op blubber neemt dan snel toe.
Paddockroosters
Er zijn verschillende soorten (kunststof) paddockroosters. Een vlakke ondergrond is nodig voor het leggen van de roosters. Het wordt daarna opgevuld met (de afgegraven) klei/zand. Nadeel is dat de kosten flink kunnen oplopen en dat de roosters op termijn stuk gelopen kunnen worden. De gaten in de roosters kunnen ook dichtslibben waardoor de drainage minder goed werkt.
Verharding
Er zijn verschillende mogelijkheden om delen van de track te verharden. Bij paarden die verharding niet gewend zijn, is het van belang dit langzaam op te bouwen. De hoeven moeten wennen en de tijd nodig hebben zich aan te passen en sterker te worden.
Trottoirtegels, klinkers of grindtegels
Vaak wordt hiermee het deel rondom voerplekken of in- en uitloop (schuil)stal verhard in verband met vertrappen van hooi en door het daar veelvuldig staan van de paarden. Belangrijk is om banden aan te leggen, aangezien de kans van verschuiven erg groot is. In verband met verzakken is het belangrijk om de ondergrond goed af te vlakken, een dunne laag zand erover en de tegels aan te trillen. Grindtegels worden vaak omgekeerd neergelegd omdat de ‘grindkant’ bij regen glad kan worden voor de paarden. Overigens kan een dunne laag zand op de grindkant ook helpen.
Grasbetontegels
Geeft een meer natuurlijke uitstraling. Als het gras er tussen groeit vallen de tegels minder op en geeft het van een afstand een mooie groene kleur.
Beton
Vooral bij een voerplaats, rustplaats of in een schuilstal geschikt. Nadeel is dat het moeilijk te verwijderen is.
Grind, steentjes, gebroken puin
Denk hierbij om de scherpte. Een nadeel is dat het snel kan verdwijnen in de ondergrond en het is lastiger uitmesten.
Een goede basis ondergrond (zand en worteldoek) en eventuele opsluiting is aan te bevelen.
Aandachtspunt bij verharding
Een belangrijk aandachtspunt is dat men voorzichtig moet zijn met (teveel) verharding in welke vorm dan ook. De hardheid van de ondergrond beïnvloedt de snelheid waarmee de hoornschoen afslijt. Een harde, sterk schurende ondergrond leidt tot een snellere slijtage van de hoeven. Een zachte ondergrond kan ervoor zorgen dat de hoef sneller groeit dan hij afslijt, wat als gevolg heeft een lange hoefwand met de zogenoemde ‘flares’. Er moet dus sprake zijn van een evenwichtstoestand, een balans tussen de slijtage en de groeisnelheid van de hoornschoen. De hoeven van sommige paarden kunnen extra snel slijten of minder snel aangroeien. Factoren die hierbij meespelen zijn de afstanden die een paard aflegt (hoe vaak en met welke snelheid gaan ze over de harde ondergrond), hoe lang ze staan bij een voerplek of ergens anders op een harde ondergrond, de gezondheid en de zooldikte van de hoeven (mate van gevoeligheid) en het rantsoen.
Er zijn bij paarden grote verschillen in de constitutie van de hoeven, de ideale trim is voor elk paard dan ook verschillend. Het is daarom van belang om voor de paarden de goede balans te vinden in zachte en harde ondergrond. Het is belangrijk om als eigenaar te weten hoe de conditie van de hoeven van elk paard is en deze goed in de gaten te houden.
Omheining
Bij een omheining moet je rekening houden met waar je eventuele openingen (hekken) plaatst. Voor het openen/sluiten van de wei en voor het uit de kudde halen van een paard kan je strategische plekken bedenken. Voor de paarden is het van belang dat de hoeken aan de binnenkant van een track worden afgerond., anders heb je kans op het vastlopen van de paarden. Ook als ze hard over de track rennen kunnen ze makkelijker en veiliger de bocht nemen als de hoeken zijn afgerond. Als je begint met het maken van een Paddock Paradise kan je beginnen met verplaatsbare paaltjes. Je kan dan eerst ervaren hoe de paarden erop reageren en of de afstanden allemaal kloppen en goed werken voor de paarden.
Een Paddock Paradise maken en inrichten vergt heel veel tijd en denkwerk. Het is een hele uitdaging, waarbij je door ervaring en leren, mede door de paarden, een heel mooi Paddock Paradise kunt ontwikkelen.
Lees verder