Grondwerk met je paard: Join-up

Join-up is een veelbesproken term in de paardenwereld, met name onder de 'natural-minded' mensen. Er bestaat veel discussie over het waarom en het effect van dit proces. Sommige mensen vinden het een effectieve trainingsmethode, anderen zien het als 'breken' van een paard. De negatieve bijklank die term krijgt, ligt vooral aan het proces dat sommige mensen gebruiken om join-up te bekomen. Die mensen hebben niet begrepen waar het om draait, want eigenlijk is join-up niet eens zo bijzonder...

Oorsprong

Er wordt veel heisa gemaakt rond een fenomeen dat redelijk simpel is... Join-up is namelijk niet meer en niet minder dan de omschrijving van een moment. Het is dat moment waarop het paard besluit dat het beter is om zich bij jou te voegen dan om van je weg te lopen. Een moment dat hierop volgt is follow-up, het moment waarop het paard besluit je te volgen en je als leider accepteert. Deze termen vinden hun oorsprong bij Monty Roberts, hij heeft ze namelijk bedacht en ook op deze manier bedoeld.

"... Join-Up is het moment waarop het paard besluit dat het beter is om bij mij te zijn dan om weg te lopen. Mijn vrouw Pat bedacht haar eigen term toen ze één van haar beeldhouwwerken 'moment of join-up' noemde. Het is dat magische moment als het paard uit eigen beweging naar voren komt en zijn neus naar mijn schouder uitsteekt. Later besloten de mensen in mijn organisatie de term Join-Up in bredere zin te gebruiken om mijn ideeën in het algemeen te definiëren. ..."
Monty Roberts - 'Mijn trainingsmethoden in woord en beeld.'

In feite is join-up dus niet zo heel bijzonder, maar waarom heeft de term dan toch vaak zo 'n negatieve bijklank? Het antwoord is eenvoudig: de naam wordt vaak gelinkt aan een proces.

Het proces

Meestal bevind je je samen met het paard in een ronde koraal. Je stuur het paard door middel van lichaamstaal van je weg, op een cirkel. Je zegt hiermee eigenlijk: 'Als je op jezelf wil zijn, ga je gang.' Je zorgt ervoor dat het paard blijf bewegen en laat het zijn eigen weg zoeken. Je stuurt het beide kanten op en bepaald zo zijn richting. Een paard heeft rust, stabiliteit en veiligheid nodig, dus hij zal al snel bedenken dat dit helemaal niet is wat hij zoekt. Een paard alleen maakt weinig kans, dus hij zal op zoek gaan naar een leider om samen een kudde te vormen. Het paard zal toenadering zoeken en zal dit laten zien door middel van lichaamstaal: een kleinere cirkel maken, likken-kauwen, het binnenoor naar je toedraaien, het hoofd laten zakken. Op dat ogenblik dien jij jezelf passief op te stellen. Je nodigt het paard als het ware uit om bij je te komen en om je te volgen.

Helaas zijn er veel mensen die denken het proces begrepen te hebben, maar uiteindelijk maken ze er iets heel anders van. Dit is de reden dat join-up vaak negatief ontvangen wordt. Vaak zien mensen een beeld voor zich van een paard dat doelloos rondjes galopeert, dat uitgeput geraakt door een mens die hem vanuit het midden in de rondte jaagt. Als mensen geen zicht hebben op de toenaderingspogingen van het paard en tot zelfs een half uur doorgaan, dan hebben ze het niet begrepen... Mensen die denken dat dit join-up is, hebben het niet begrepen...

Gevoel

Echte paardenmensen, die veel met de dieren bezig zijn, zich verdiepen in de psychologie en het gedrag van het paard, zullen de lichaamstaal van paarden gemakkelijk kunnen lezen. Zij zullen ook de kleine signalen zien, het paard begrijpen en hierop inspelen. Vaak hebben zij maar één signaal nodig om te zien dat het paard toenadering zoekt. Meer hebben ze niet nodig om te komen tot waar de term voor staat: join-up. Over gedrag, lichaamstaal en paardenpsychologie kan je veel leren en gevoel kun je ontwikkelen, als je er maar voor open staat.

Join-up in het dagelijks leven

  • Een paard dat zich op de wei moeilijk laat vangen, jaag je steeds opnieuw van zijn plek. Je zegt als het ware: 'Jouw plek is mijn plek.' De leider is degene die de ander doet bewegen. Uiteindelijk zal het paard geïnteresseerd raken in dat wezen dat toch wel erg sterk in zijn schoenen staat. Hij zal toenadering zoeken en rust vinden. Join-up...
  • Jonge paarden zijn vaak jolig bij het loswerken en vinden het spelen helemaal geweldig. Spelen mag en soms komt daar wel eens een bokje aan te pas. Geen probleem, maar niet in de richting van de mens! Dan maak je jezelf groot en stuur je het paard weg. Een paard dat zich in de kudde misdraagt, wordt ook weggestuurd. Een paar momenten later zal hij weer toenadering zoeken en rust vinden. Join-up...
  • Een niet meewerkend paard dat liever op zichzelf rond scharrelt in de piste in plaats van mee te werken, kan je ook even wakker maken door hem weg te sturen. Bepaald zijn richting, stuur zijn voeten. Hij heeft liever rust en zal toenadering zoeken. Join-up...
© 2011 - 2024 Vie87, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Monty Roberts: Join-upDe join-up methode is uitgevonden door Monty roberts. Hij komt uit een klein plaatsje in California, maar is inmiddels w…
Join-up, inspelen op kuddegedragJoin-up, inspelen op kuddegedragDe join-up is een manier om het vertrouwen van een paard te winnen en jezelf de plaats van de leider in de kudde te geve…
Natural Horsemanship, paardenfluisteren voor gevorderdenNatural Horsemanship is een ‘natuurlijke’ manier van paarden trainen. Dit betekent dat er geen geweld, angst en mechanis…
Omgaan met paarden: Pat Parelli en Natural HorsemanshipOmgaan met paarden: Pat Parelli en Natural HorsemanshipPat Parelli is een goeroe in het natuurlijk omgaan met paarden: natural horsemanship. Hij ontwikkelde een manier om zich…

Grondwerk met je paard: De basisoefeningenEen ruiter stuurt zijn paard rond zonder hoofdstel, zonder zadel... Het is een mooi plaatje, nietwaar? Vele mensen drome…
Paddock Paradise: De trackDe basis van een paddock paradise is de track (oftewel pad) die om en/of door een perceel loopt. Er zijn meerdere factor…
Bronnen en referenties
  • ROBERTS, Monty. Mijn trainingsmethoden in woord en beeld.
Vie87 (16 artikelen)
Laatste update: 01-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.