Alles over de stalling van je paard

Alles over de stalling van je paard Heb je een paard en zoek je een geschikte stalling voor je paard? Lees hier alles over de soorten stallen en alle handige dingen waar je op moet letten. Zo heb je stands, stallen met uitloopgedeelte/paddock, inloop/schuilstallen, groepsstalling, buitenboxen en je paard kan ook vierentwintig uur per dag buiten staan.

Stallen

De meeste stallen zijn drie meter bij drie meter voor paarden, de hoogte is meestal drie meter. Dit is vaak aan de kleine kant voor gote paarden. Het beste kun je een grotere stal hebben die vierkant is omdat het paard dan meer beweegt. De minimummaten van een stal voor een merrie met een veulen zijn drie en een halve meter bij vier en een halve meter.

Binnenstallen

Een binnenstal is een stal die vaak aan een gangpad staat, samen met andere binnenstallen. De deur van de box kan open aan de kant van het gangpad en zo kan het paard naar buiten. Ook aan de andere kant van het gangpad zijn nog boxen, zo krijg je een rij boxen, een gangpad en daarnaast nog een rij boxen. Een nadeel van een binnenstal is dat het vaak duur is, maar dan zit je paard wel altijd beschut tegen de warmte en tegen de kou. Ook is er altijd vers drinkwater aanwezig door de, meestal automatische, waterbakken die in een binnenstal zitten.

Buitenstallen

Een buitenstal is een stal die buiten staat, zo heb je een inloopstal maar ook stallen waar de deur uit twee delen bestaat, zodat de bovenkant van de deur eruit kan en het paard met zijn hoofd naar buiten kan. De voordelen van een buitenstal zijn dat je paard altijd frisse lucht en natuurlijk daglicht krijgt. Wanneer je paard stofallergie heeft is een buitenstal zeker aan te raden, het stof van het stooien blijft minder lang in de lucht hangen. Ook vervelen de paarden zich minder snel omdat ze altijd wel iets zien. Wel moet je door weer en wint je paard verzorgen, wanneer het regent wordt je nat, dit heb je niet in een binnenstal.

Alles soorten stallingen

Stands

Een stand is een stal die aan de achterkant open is, ongeveer één meter breed is tot twee meter lang en er staan tussenschotten in. De tussenschotten zijn gemaakt van kunsstof, balken, hout of kettingen. De paarden zijn vastgemaakt aan hun halster of halsband met een touw, aan het einde van het touw zit een gewicht om te zorgen dat het touw niet om de benen van het paard gaat. Er is geen mogelijkheid dat het paard kan lopen, liggen of draaien. Het is geen goede stal om je paard permanent in te houden, helaas zie je dit nog wel op maneges.

Stallen met uitloopgedeelte/paddock

Deze stallen zijn normale stallen waarvan de deur altijd open staan (uiteraard kan de deur wel dicht gemaakt worden), hierdoor kan het paard uit de stal lopen naar een paddock, weiland of bestrating. Het paard kan nu zelf kiezen wat hij doet en hij krijgt veel meer beweging dan in een normale stal.

Inloopstal/schuilstal

Deze stallen zijn stallen die op een weiland staan, het is een stal waar de paarden in kunnen schuilen wanneer het slecht weer is of wanneer het erg warm is. Het is erg handig voor warm en koud weer omdat het paard altijd beschutting en schaduw kan zoeken.

Groepsstalling/groepshuisvestiging

Dit is een grote stal van ongeveer twaalf bij twaalf meter waar een groepje paarden in kunnen staan. Dit is een erg goede stalling omdat het paard van nature in een kudde hoort en dit de natuurlijke leefsituatie nabootst. Een nadeel van deze stalling is dat je het eetgedrag van één bepaald paard niet goed kunt volgen omdat elk paard eet, je kunt niet controleren hoeveel een paard eet.

Containerstal

Een containerstal is gemaakt van een container, de maten verschillen maar ze zijn altijd twee meter en vierenveertig centimeter hoog. De diepte verschilt van zes tot achttien meter. Een voordeel van een containerstal is dat het erg makkelijk te verplaatsen is, je zet de stal zo neer.

Potstal

Een potstal is een stal die eigenlijk gebruikt wordt bij koeien. Op de bodem komt een dikke laag stro waar de mest op komt, als het smerig geworden is komt er een nieuwe laag stro overheen waardoor de paarden steeds hoger komen te staan. Een voordeel van deze stal is dat het erg warm is door de vele lagen stro, een nadeel is dat het vaak maar één à twee keer per jaar uitgemest wordt.

24/7 Buiten

Sommige paarden staan vierentwintig uur per dag buiten, let op dat je dan wel voor beschutting voor je paard zorgt. Als het koud is, is het verstandig dat je paard naar binnen kan (denk aan een inloopstal) en als het warm is moet je paard wel in de schaduw kunnen staan en moet er voldoende drinkwater beschikbaar zijn.

Vergunning

Voor het maken van een paardenstal heb je een vergunning nodig. Dit komt omdat paardenstallen vaak groot zijn. Soms heb je geen vergunning nodig voor een verplaatsbare stal zoals een containerstalling. Win altijd informatie bij de gemeente voordat je aan het bouwen van een stal begint, dit kan veel moeilijkheden schelen!
© 2011 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardenstalling: voor- en nadelenJe wilt je paard stallen, maar wat zijn nu de voor- en de nadelen? Het is altijd aangenaam als je paard in een stalling…
Schuilstal, stal paardenweideHet inrichten van de paardenweide is iets wat veel aandacht vraagt. Een goede inrichting kan jaren mee gaan en is ook vo…
Stalling voor je paard: weide, manege, aan huisStalling voor je paard: weide, manege, aan huisEr zijn talloze stallingsmogelijkheden voor paarden: een weide met schuilstal, paarden aan huis, je paard op een pension…

Verlichting buitenbak voor paardenIn het najaar en de winter wordt het al snel donker en om uw paard ook dan goed te kunnen trainen is een lichtvoorzienin…
Het stap voor stap beleren van uw paard of ponyHet stap voor stap beleren van uw paard of ponyHet beleren van uw paard is iets dat goed moet gebeuren, als dit goed gebeurt heeft u hier nog lang profijt van. Als het…
Bronnen en referenties
  • http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=13&t=1022482&
  • http://www.bokt.nl/wiki/Stal
Dazzeltje (96 artikelen)
Gepubliceerd: 11-08-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.