Omheining rijbak, paddock en weiland voor paarden

Als u op zoek bent naar een veilige en duurzame omheining voor de rijbak, paddock of wei, zijn er veel leveranciers waar u een keuze uit kunt maken. De verschillende mogelijkheden en de belangrijkste aandachtspunten bij de aanschaf van een goede omheining voor paarden worden in dit artikel uiteengezet.

Omheining rijbak, paddock en wei

Om er voor te zorgen dat paarden veilig in de rijbak, paddock of weiland blijven, is een degelijke omheining heel belangrijk. Er zijn verschillende soorten omheiningen waaruit gekozen kan worden, waarbij elk zijn voor- en nadelen heeft. Bedenk welke soort het beste past bij de omgeving, soort paarden en het gebruiksdoel. Bekijk goed waar de doorgangen in rijbak of weide geplaatst moeten worden, wat het meest praktisch is. Zorg daarbij voor makkelijk te openen hekken .

Soorten omheiningen

Hout

Vaak in grenen of eiken uitvoering met ronde of vierkante palen en rond of halfronde planken (regels). Vaak wordt er bij de rijbak en paddock aan de onderkant een zogenaamde hoefslagplank geplaatst, dit om zanduitloop te voorkomen.
Houten hekwerk is erg stevig, heeft een lange levensduur en heeft een natuurlijke uitstraling in de omgeving. Afhankelijk van de soort en de bewerking vergt hout een goed onderhoud. Zorg voor een goede kwaliteit, er mogen geen splinters of scheuren in het hout zitten, waardoor er het risico is op uitbreken van de paarden of verwondingen. Paarden kunnen van het hout gaan eten, schrikdraad plaatsen is dan de beste optie.

Creosoteren
Meestal wordt hout voor omheiningen gecreosoteerd. Dit betekent het onder vacuüm en druk impregneren van hout met creosootolie, dit is een uit houtteer of steenkoolteer verkregen olieachtige vloeistof. Hierdoor wordt de levensduur van het hout aanzienlijk verlengd, omdat insecten niet meer in het hout kunnen binnendringen en schimmels vinden geen voedingsbodem meer voor hun groei.

Kunststof

Een kunststof omheining is meestal duurzamer dan onbehandeld hout, afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal. De palen en planken zijn afgerond in verband met de veiligheid. Kunststof is zeer sterk, maar heeft ook bij belasting een bepaalde veerkracht. Het is niet breekbaar, het kan niet splinteren en rot niet. De mate van UV-bestendigheid is ook belangrijk aangezien bij langdurige blootstelling aan de zon het kunststof de neiging heeft broos te worden.
Kunststof vraagt weinig onderhoud, de kleur wit is alleen sneller zichtbaar vuil. Tevens is wit behoorlijk dominant in het landschap, vaak zie je ook de kleuren zwart en bruin die meer natuurlijker opgaan in de omgeving. Een schrikdraad voor het kunststof kan nodig zijn als de paarden er tegenaan gaan schuren of hun tanden er in zetten.

Lint

Palen met schriklint worden vaak als omheining gebruikt, vooral bij de afrastering van een weiland. Door de toepassing van stroom krijgen de paarden een waarschuwing bij aanraking. Je hebt verschillende typen schriklint, diverse kleuren en breedtes. Dun schriklint is minder makkelijk te zien voor paarden. Een voordeel is wel dat het makkelijker breekt als een paard onverhoopt mocht uitbreken, dus minder kan op snijwonden. Een breed lint breekt minder snel en kan dan schaaf- en brandwonden veroorzaken.
Schriklint dient altijd goed gecontroleerd te worden, het kan gaan doorhangen (door natheid of slijtage) en er kunnen makkelijk scheurtjes in komen waardoor de stroom minder goed werkt. Het is belangrijk goede isolatoren te gebruiken en zorgen voor goed contact tussen alle palen. Als ergens in de afrastering contact met de grond gemaakt wordt, kan veel stroom verloren gaan.

Kunststof band

In plaats van houten regels worden er kunststof banden aan de palen bevestigd. Dit wordt vaak gebruikt bij stapmolens en longeercirkels. In verschillende kleuren en breedtes verkrijgbaar. Als het goed strak is getrokken, ziet het er netjes uit. Het heeft wel de neiging in de loop der tijd losser te gaan hangen.

Gaas

Een omheining met gaas wordt vaak aan houten of ijzeren palen bevestigd. Het is er in metaal, beton en in kunststof uitvoering. Gaas is vrij sterk, alleen dient voorkomen te worden dat paarden er tegenaan leunen of schuren. Het gaas kan dan al snel krom gaan staan. Vaak wordt er dan een stroomdraad voor geplaatst.
Belangrijk is rekening te houden met de maaswijdte van het gaas, een te grote maaswijdte is een groot groot risico voor het vastraken van de hoeven van de paarden. Een paniekreactie kan dan ernstige wonden veroorzaken.

Wal en/of heg

Een meer natuurlijke omheining is ook mogelijk in de vorm van een wal, bijvoorbeeld met zand of hout (takken). Op een zandwal kan een stevige en dichtbegroeide heg worden gemaakt.. Wanneer deze goed geplaatst is, kan een paard hier niet doorheen of tussendoor. Verwondingen zullen niet snel voorkomen.
Afhankelijk van het soort heg, verliezen veel struiken en bomen in de winter hun blad (let op: een heg die geen blad verliest in de winter is vaak giftig voor de paarden). Doordat het dan meer open oogt, is er kans dat paarden er doorheen proberen te breken. Het is verstandig om voor een heg een schriklint te plaatsen, ook omdat veel paarden de neiging hebben van de heg te eten.

Water

Bij veel weilanden zijn vaak sloten aanwezig, deze kunnen goed als afscheiding worden gebruikt. Toch is het verstandig om schriklint voor de sloten te plaatsen omdat er altijd de kans bestaat dat een paard in het water raakt en daar niet meer op eigen kracht uit kan komen. Ook bij smalle sloten is schriklint aan te raden, omdat hier overheen gesprongen kan worden. Tevens is in de winter kans op bevriezing van het slootwater.

Aandachtspunten

  • Hoogte van het hekwerk. Niet te laag in verband met paarden die erover heen kunnen springen of denk om (kleine) pony’s die onder een omheining door kunnen. Zorg voor voldoende planken of lint.
  • Palen moeten heel sterk zijn en diep genoeg in de grond zitten, zodat de omheining heel stevig staat en de paarden niet door de omheining kunnen breken.
  • Afronding van de hoeken in verband met risico van opsluiting paarden.
  • Verstekhoek van de omheining van de rijbak (standaard 12 graden).
  • Zichtbaarheid voor de paarden.
  • Veiligheid, zoals scherpe delen/punten aan de omheining en tussenafstand van regels in verband met kans op verwondingen.
  • Duurzaamheid (bijvoorbeeld door het creosoteren van hout).
  • Vergelijk de verschillende prijzen van de aanbieders van omheiningen.
  • Informeer bij de gemeente voor een eventuele aanlegvergunning van de omheining.
  • Controleer elke dag de omheining!

Lees verder

© 2011 - 2024 Emi1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ideale omheining voor uw paardenVoordat u besluit de beslissing te maken om een paard of pony aan te schaffen, besluit u of uw paard op een pensionstal…
Zelf een buitenbak aanleggenZelf een buitenbak aanleggenDe paardensport is enorm populair in Nederland. Steeds meer mensen houden hun paarden aan huis. Om thuis te kunnen train…
Tuin: ideeen oude omheining tuin of balkonTuin: ideeen oude omheining tuin of balkonAan de tuin wordt steeds meer aandacht besteed en dat is een goede ontwikkeling, maar de omheining van de tuin laat hela…
Stalling voor je paard: weide, manege, aan huisStalling voor je paard: weide, manege, aan huisEr zijn talloze stallingsmogelijkheden voor paarden: een weide met schuilstal, paarden aan huis, je paard op een pension…

Het Friese paardHet Friese paard. Een mooi en vriendelijk paard met veel behang en een trotse houding. Het lichaam is sterk, breed en co…
Evolutionair gelijk: kolibrie en kolibrievlinderEvolutionair gelijk: kolibrie en kolibrievlinderIn de evolutie zijn er vele bijzondere dieren ontstaan. Twee daarvan zijn de kolibrie en de kolibrievlinder. Zoals de na…
Bronnen en referenties
  • http://www.morguefile.com/archive/display/88909
Emi1 (34 artikelen)
Gepubliceerd: 22-07-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.