Roodneusgarnalen in het aquarium

Roodneusgarnalen in het aquarium De roodneusgarnaal is een zeer apart beestje om te zien, ook is hij in tegenstelling tot veel andere kleine garnalen, absoluut niet schuw maar juist zeer assertief. Samen met zijn drukke gedrag is het daarom een mooie aanvulling in het aquarium.

De roodneusgarnaal

De roodneusgarnaal is ook bekend onder zijn Latijnse naam: Caridina gracilirostris. Ook wordt hij wel Muggengarnaal of Neushoorngarnaal genoemd. Roodneusgarnalen zijn doorzichtig en hebben een streep op hun rug. Deze garnalen zien er nogal lachwekkend uit: ze hebben een bochel, en een zeer lange, puntige rode neus. Ook de uitpuilende ogen werken niet mee aan een serieus uiterlijk. Om het allemaal nog vreemder te maken, zwemmen ze met hun neus naar beneden. Dankzij dit uiterlijk, en hun drukke en aparte gedrag zijn het zeer geliefde aquariumbewoners. Roodneusgarnalen komen oorspronkelijk uit Azië, met name uit India. Ze komen hier voor in rivieren. Roodneusgarnalen worden ongeveer 4 centimeter groot, de mannetjes blijven iets kleiner dan de vrouwtjes.

Verzorging

Houd roodneusgarnalen liever niet met andere garnalen, ze zijn vrij assertief, waardoor andere garnalen zeer schuw zullen worden. Het spreekt voor zich dat je ze ook niet met grote vissen houdt, omdat die ze op zullen eten. Roodneusgarnalen hebben geen groot aquarium nodig, in principe is 20 liter voldoende. Een aquarium met een inhoud van 40 liter zullen ze echter meer op prijs stellen. Houd roodneusgarnalen in een school van minimaal 10 stuks.

Waterwaardes

  • Temperatuur: 18 tot 28 graden (24 a 25 graden is optimaal)
  • PH: 7 tot 8
  • Middelhard water wordt op prijs gesteld.

De No2-waarde en de koperwaarde (Cu) moeten absoluut laag zijn, zorg voor een regelmatige waterverversing. Roodneusgarnalen kunnen ook leven in brak water.

Inrichting en Beplanting

Zorg voor een dicht beplant aquarium, waar ook wat mos aanwezig is. Ook een stuk kienhout wordt zeer op prijs gesteld, hier zitten ook voedingsstoffen in. Een beetje stroming wordt op prijs gesteld, hoewel je geen sterke filter nodig hebt. Het zijn geen grote vervuilers.

Voeding

Roodneusgarnalen zijn, net als andere garnalen, echte alleseters. Ze hebben echter wel een voorkeur voor plantaardig voedsel. Ze zijn daarom ook uitstekende algeneters. Een nadeel van deze herbivoor is dat hij ook graag planten lust. Zelfs planten die door de meeste vissen als 'vies' wordt beschouwd, zullen je roodneusgarnalen soms eten. Naast deze plantaardige voeding eten ze ook voedselresten zoals voedseltabletten, vlokvoer en diepvriesvoer.

Roodneusgarnalen kweken

Na ongeveer 3 maanden zijn roodneusgarnalen geslachtsrijp. Ondanks dat je de vrouwtjes regelmatig met eieren ziet lopen, is het zeer lastig om roodneusgarnalen te kweken. De jonge garnaaltjes komen namelijk ter wereld als larven. Om op te groeien tot garnaal moeten ze eerst dit stadium doormaken, dat plaatsvindt in brak water (half zoet, half zout). Aangezien een aquarium zoet water bevat, is het zeer lastig om jonge roodneusgarnalen op te kweken.

Bij het houden van meerdere soorten garnalen ontstaat er Kruisingsgevaar

Er zijn ook diverse andere garnalen die makkelijk te kweken en makkelijk te houden zijn, bijvoorbeeld de Vuurgarnaal of de Crystal Red garnaal.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Japonicagarnalen in het aquariumJaponicagarnalen in het aquariumDe populariteit van het houden van garnalen in het aquarium neemt snel toe. En terecht. Garnalen zijn leuke beestjes, en…
Hommelgarnalen in het aquariumHommelgarnalen in het aquariumDe hommelgarnaal is een van de vele garnalensoorten die makkelijk te houden zijn in een aquarium. Hommelgarnalen worden…
Regenbooggarnalen in het aquariumRegenbooggarnalen in het aquariumDe regenbooggarnaal is een van de vele garnalensoorten die erg populair zijn in de aquariumwereld. Geen wonder: deze gar…
Ninjagarnalen in het aquariumNinjagarnalen in het aquariumDe ninjagarnaal heeft een nogal gevaarlijke naam die hij echter geen eer aan doet. Ninjagarnalen zijn zeer vriendelijke…

Kameleongarnalen in het aquariumKameleongarnalen in het aquariumDe Kameleongarnaal is vrij onbekend in Nederland. Hij is lastig na te kweken, en qua uiterlijk zijn er wel mooiere garna…
Glasgarnalen in het aquariumGlasgarnalen in het aquariumDe naam zegt het al: de Glasgarnaal is een doorzichtige garnaal. De Glasgarnaal is een zeer geschikte aquariumbewoner da…
Bronnen en referenties
Reactie

Rick, 15-02-2012
Hallo,
ik heb wel eens rode neushoorngarnalen gehad maar na 3 weken gingen ze alweer dood dus mijn vraag is waar zou dat aan kunnen liggen? Reactie infoteur, 28-02-2012
Hallo Rick, dat kan diverse oorzaken hebben gehad. Wellicht waren je waterwaardes niet goed of is er een ziekte uitgebroken.

Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 17-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.