Glasgarnalen in het aquarium

Glasgarnalen in het aquarium De naam zegt het al: de Glasgarnaal is een doorzichtige garnaal. De Glasgarnaal is een zeer geschikte aquariumbewoner dankzij zijn vriendelijke karakter. Hij heeft geen groot aquarium nodig, een Aqua40 is al voldoende.

De Glasgarnaal

De Glasgarnaal is ook bekend onder zijn Latijnse naam: Macrobrachium lanchesteri Synoniemen zijn: Cryphiops lanchesteri en Palaemon lanchesteri. Het moge duidelijk zijn dat de naam Glasgarnaal is gebaseerd op het doorzichtige lichaam van deze garnaal. Op dit doorzichtige lijf hebben ze echter prachtig donkergekleurde strepen (tegen zwart aan) die van deze garnaal een echte blikvanger in het aquarium maken.

Oorspronkelijk komt de Glasgarnaal uit Azië. Glasgarnalen worden tot wel vijf jaar oud, een flinke leeftijd voor een garnaal. Ze worden ongeveer 10 centimeter groot, de vrouwtjes blijven iets kleiner. In winkels worden er zeer uiteenlopende garnalen verkocht onder de naam Glasgarnaal. Hieronder vallen bijvoorbeeld de Caridina Japonica (Japonica-garnaal) en de Macrobrachium lar.

Verzorging

Houd de Glasgarnaal niet met kleinere vissen. Met zijn scharen kan hij kleine visjes te pakken krijgen. Overigens zal dit niet snel gebeuren, maar een verzwakt en langzaam visje zal hij wel te pakken krijgen. Ook kleinere garnalen zijn niet veilig. Je kunt Glasgarnalen wel houden met iets grotere vissen, maar ook weer niet met te grote, want die zullen je garnalen weer opeten.

Houd Glasgarnalen het liefst in een schooltje. Ze kunnen wel solitair gehouden worden, maar een stuk of 3 is leuker, voor de aquariaan en voor de garnalen. Een groot aquarium is niet nodig, een Aqua40 voldoet prima. Hierin kun je ongeveer 8 Glasgarnalen kwijt.

Waterwaardes

  • Temperatuur: 18 tot 30 graden (ongeveer 25 graden is optimaal)
  • PH: 6 tot 7,5

Het is belangrijk dat de waterwaardes redelijk constant zijn, Glasgarnalen kunnen niet goed tegen schommelende waterwaardes. Ook een lage nitriet, nitraat en koperwaarde is belangrijk.

Inrichting en Beplanting

Zorg voor een vrij dichte beplanting met onder andere Javamos. Ook fijnbladige planten worden op prijs gesteld. Daarnaast stellen ze een stuk kienhout en wat andere schuilplaatsen zeer op prijs.

Voeding

Glasgarnalen zijn echte alleseters: droogvoer, allerhande visvoer, levend voer, diepvriesvoer en groentes worden goed gegeten. Kook of blancheer groenten altijd voordat je ze geeft.

Glasgarnalen kweken

Deze soort is zeer lastig na te kweken. Ondanks dat je het vrouwtje eieren ziet dragen, zul je geen jonge garnaaltjes ontdekken. Deze garnalen planten zich namelijk voort in zoetwater, maar de jonkies (deze worden als larven geboren en groeien pas daarna door tot echte garnalen) moeten opgroeien in brakwater (half zoet, half zout). Je zou de volwassen garnalen kunnen uitvangen en aan het aquariumwater wat zeezout toevoegen. Zorg er ook voor dat het licht constant brandt. Op deze manier heb je kans dat je wat Glasgarnaaltjes groot kunt brengen.

Als je meerdere garnaalsoorten samen wilt houden, is het belangrijk om te controleren of ze zullen kruisen.

Er zijn ook diverse andere garnalen die wel makkelijk te kweken en makkelijk te houden zijn, bijvoorbeeld de Vuurgarnaal.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chocogarnalen in het aquariumChocogarnalen horen tot de minder bekende soorten garnalen die in het aquarium gehouden kunnen worden. Dit waarschijnlij…
Kameleongarnalen in het aquariumKameleongarnalen in het aquariumDe Kameleongarnaal is vrij onbekend in Nederland. Hij is lastig na te kweken, en qua uiterlijk zijn er wel mooiere garna…
Meest voorkomende soorten aquarium garnalenMeest voorkomende soorten aquarium garnalenTegenwoordig worden garnalen steeds geliefder in de zoetwater aquaria. Niet alleen zijn ze een extra element in een zo d…
Crystal red-garnalenCrystal red-garnalenVan alle garnalen die geschikt zijn voor het aquarium, is de crystal red-garnaal toch wel de mooiste. Hij is dan ook het…

Ninjagarnalen in het aquariumNinjagarnalen in het aquariumDe ninjagarnaal heeft een nogal gevaarlijke naam die hij echter geen eer aan doet. Ninjagarnalen zijn zeer vriendelijke…
Regenbooggarnalen in het aquariumRegenbooggarnalen in het aquariumDe regenbooggarnaal is een van de vele garnalensoorten die erg populair zijn in de aquariumwereld. Geen wonder: deze gar…
Bronnen en referenties
Reacties

Benja, 02-04-2014
Mijn vraag is, gaan vuurgarnalen samen met glasgarnalen? Reactie infoteur, 03-04-2014
Ja dat kan!

Emil Idema, 01-06-2013
Ik heb uw advies opgevolgd en mijn garnaal in een apart bakje gedaan. Ze zit er nu al een tijdje in en ze heeft nu heel weinig eitjes over. De eitjes zijn ook niet meer zwart maar beige geworden. Kan het zijn dat ze haar eitjes opeet? Reactie infoteur, 18-06-2013
Bij mijn weten eten garnalen hun eitjes niet op. Wel komen de garnaaltjes levend ter wereld, niet als eitjes. Dus wellicht zijn er al een paar uitgekomen? Babygarnalen zijn soms amper te zien!

Emil Idema, 22-05-2013
Mijn glasgarnaal draagt nu eitjes en ik vroeg me af of de garnaal zelf wel in brak water kan. En kan je brak water maken met keukenzout bij water uit de kraan doen? Of moet je echt zeezout kopen uit de dierenwinkel. Reactie infoteur, 23-05-2013
Hoi Emil, wellicht kun je het eerst in gewoon zoetwater proberen? Ik zou de garnalen niet in brakwater zetten. Je zou eventueel een kweekbak kunnen nemen en hier de volwassen garnalen uithalen na de bevalling. Dit water kun je dan brak maken met zeezout. Veel succes!

Patrik, 25-03-2012
Ik heb een tijdje terug 10 glasgarnaaltjes gekocht en in men 350L aquarium gezet de garnaaltjes worden niet groter dan +- 2cm.
nu een half jaar verder heb ik al zeker 50 garnalen uit de bak gehaald om weg te geven en ik vermoed dat er zeker nog eens zoveel leven in het aquarium.
geen idee welke variant het is maar die beestjes kweken als zot in gewoon water
ph +-7 kh 4 gh 8 a 9 Reactie infoteur, 26-03-2012
Hoi Patrik, interessant zeg! Mocht je er nog achter komen welke glasgarnaal variant dit is dan hoor ik het graag!

Edith van der Horst, 16-04-2010
Goeiemorgen, als aquariumbeginner ben ik alle info aan het verzamelen die er maar is. Mijn vraag hier gaat over "glasgarnalen" Volgens de zaak die me de diertjes verkoopt gaat het om een kleine soort die ook klein blijft, in alle warmaquaria kan leven en geen andere dieren op eet. Is dit allemaal waar.? en… Over wat ze eten bestaat een ruime opvatting bij deskundigen; eten ze algen? kan ik ze gebruiken om algen en plantenresten op te eten.en hebben ze nog meer nodig?

gr edith Reactie infoteur, 16-04-2010
Hoi Edith,

Dat is inderdaad allemaal waar. Let wel op je vissenbestand want garnalen passen niet bij alle vissoorten (geen grote en/of agressieve soorten).

Veel plezier met je garnalen!

Zjosque, 07-08-2009
Ik weet dat t vreemd klinkt, maar ik heb 2 glasgarnalen die al meer als 20 jaar oud zijn. Al een paar keer meeverhuisd, allerlei soorten gezelschap gehad, en 'niet kapot te krijgen'. Ik vermoed dat t beiden vrouwtjes zijn. Ook hier is het voorgenoemde groen gezien, wat zich later verspreidde naar achteren, en vervolgens zag ik dat ze t zelf weer opat na het via de 'klepjes' uit de buik te halen. Zou ik er toch nog eens een nieuwe bijzetten, om het sterke ras in stand te houden? Reactie infoteur, 10-08-2009
20 jaar? Dat is wel heel bijzonder! Ja het lijkt me erg interessant om er een paar nieuwe bij te zetten, zulke genen mag je niet zomaar verloren laten gaan :-)

Thomas, 05-01-2009
Geen idee. Ik ben pas begonnen en heb gewoon een filter, pomp, verarming en een bruissteentje. Hoe kan je de waterwaarde bepalen? Reactie infoteur, 06-01-2009
Dat doe je door middel van een testsetje (druppels of strips)

Thomas, 04-01-2009
Mijn garnalen liggen allebij sinds gister allebij op de rug. Ik heb 3 Combi plantjes en 1 tropisch plantje. Ook heb ik een bruissteentje. Deze gaf veel zuurstof maar gister lagen bijde garnalen op hun kop. Nu heb ik meteen dat bruissteentje uitgedaan en heb afgew8. Je liggen nog steeds op de rug en bewegen af en toe. Wat is het probleem? Reactie infoteur, 04-01-2009
Hoi Thomas,

Wellicht slechte waterwaarden?

Lars, 08-07-2008
Hallo, ik heb sinds een paar dagen 2 glasgarnalen in een 60 cm bak. Nu ben ik er al eentje kwijt. Ik heb ook groene sumatranen en een koppel kersenbuikjes. Die eten de garnalen toch niet op? En ik heb een wat grotere algeneter. Daar hebben ze toch niets van te vrezen? Of kan ie er uit gekropen zijn? Ik heb alles afgezocht. Reactie infoteur, 11-07-2008
Hoi Lars,

Het zou inderdaad kunnen dat je vissen de garnalen opeten als de garnalen nog erg klein. Vooral van de sumatranen en kersenbuiken zou het zeker mogelijk zijn dat die je garnalen opeten.

Lalala, 06-07-2008
Ehmmm ik weet niet hoor maar deze garnalen hebben helemaal geen scharen en laten alle vissen met rust… Reactie infoteur, 07-07-2008
Hallo,

"Scharen" is misschien een wat overdreven woord, maar vind ik zelf duidelijker dan "grijppootjes met vliezen ertussen" zoals het ook wel eens wordt omschreven. Ook schijnt het zo te zijn dat niet bij elke glasgarnaal deze scharen/grijppootjes even duidelijk te zien zijn.

Groeten, Funkyfish

Rob, 30-05-2008
FF een opmerking wat bertreft de voortplanting van deze garnaal. Ik heb een 120 ltr bak en daar heb ik 3 glasgarnaaltjes ingezet bij een 10 tal soorten andere vissen(geen rovers) en wat waaiergarnalen 5 stuks. Ik laat alles gewoon zijn gang gaan en nu een jaartje verder heb ik er al een stuk of 10 glasgarnalen. Niks geen zout of brak water. Gewoon een hoop beshutting en de natuur zijn gang laten gaan. Reactie infoteur, 31-05-2008
Hallo Rob,

Altijd goed om te horen dat er geen vastomlijnde regels te zijn om te kweken!

Ron Slaats, 01-12-2007
Ik wou wat vragen? Als de glasgarnaal verveldt is, moet je dan het vel opruimen? Groetjes, Ron Slaats Reactie infoteur, 02-12-2007
Hallo Ron,

Nee dat is niet nodig. Je garnalen eten deze vellen weer op, hier zitten namelijk belangrijke voedingsstoffen in. Lekker laten liggen dus!

Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 17-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.