Vuurgarnalen in het aquarium

Vuurgarnalen in het aquarium Naast vissen zijn er talloze andere dieren die je in een aquarium kunt houden. Slakken waren al langer populair, maar de garnaal krijgt een steeds grotere populariteit. De vuurgarnaal is zeer geschikt voor het aquarium, vuurgarnalen zijn zeer makkelijk te houden en planten zich snel voort. Bovendien hebben ze geen groot aquarium nodig, ook in een klein aquarium kun je deze leuke garnalen houden.

De Vuurgarnaal of Cherrygarnaal

De Latijnse naam van de Vuurgarnaal is Neocaridia denticulata sinensis var. red. Vuurgarnalen worden ook wel Cherrygarnalen of Bloedgarnalen genoemd. Duidelijk is dat de Nederlandse naam is afgeleid van de rode kleur van deze garnalen. Overigens hebben alleen volwassen vrouwtjes deze kenmerkende rode kleur, de mannetjes zijn vrij wit van kleur, met soms een lichtrode waas.
 • Lengte: 3cm
 • Leeftijd: 1,5 jaar

Vuurgarnalen zijn drukke beestjes, ze zwemmen er lustig op los. Je zult ze echter ook vaak aantreffen op of onder een blad. Echter ook dan zul je hun pootjes constant zien bewegen.

Verzorging

Vuurgarnalen hebben geen groot aquarium nodig, een Aqua40 voldoet prima. Houdt de garnalen met minimaal tien stuks, het zijn echte gezelschapsdieren. Als je ze met minder dan tien houdt, zullen ze schuw worden en hun typische, drukke gedrag niet vertonen. Ook de voortplanting verloopt dan minder voorspoedig. Houdt er daarom het liefst zo veel mogelijk. Overigens kun je in een klein aquarium als een Aqua40 zo'n honderd (!) vuurgarnalen houden.

Waterwaardes

 • Temperatuur - 18 tot 26 graden

Verder zijn de waterwaarden niet erg van belang, vuurgarnalen zijn vrij sterke beestjes die veel kunnen hebben.
Een lage No2, No3 en Cu (koper) waarde is wel van belang.

Inrichting en Beplanting

Vuurgarnalen stellen geen hoge eisen aan de beplanting, zuurstofrijke planten stellen ze echter wel op prijs. Denk hierbij aan Cabomba, Vallisneria etcetera. Zorg wel voor een flinke pluk Javamos, waar de kleine garnaaltjes zich in kunnen verschuilen. Dit is zeker van belang als je je garnalen bij andere aquariumvissen houdt. Overigens voldoen andere mossoorten ook. Een klein filtertje met een pluk watten erin voldoet voor Vuurgarnalen, het zijn geen grote vervuilers. Tevens bestaat er het gevaar dat kleine garnaaltjes worden opgezogen als je een sterke filter gebruikt. Het is daarom aan te raden je filter te bedekken met een panty of filtersok om dit te voorkomen.

Voeding

Vuurgarnaaltjes zijn echte opruimers, ze eten dan ook bijna alles:
 • Algentabletten
 • Granulaatvoer
 • Vlokvoer
 • Hun eigen schilden
 • Dode soortgenoten of dode visjes
 • Gekookte of geblancheerde groenten (broccoli is bij de mijne favoriet!)
 • Diepvriesvoer
 • Vis

Zorg er in ieder geval voor dat het voer vrij snel naar de bodem zinkt, anders zullen ze het niet eten.

Vuurgarnalen kweken

De voortplanting is erg simpel, je hoeft geen speciale maatregelen te treffen. Vuurgarnalen zijn na een maand of drie volwassen en geslachtsrijp, de vrouwtjes krijgen dan hun rode kleur. Een ander onderscheid tussen man en vrouw is dat de vrouwtjes groter en dikker worden dan de mannetjes. Buiten de zwangerschap herken je de vrouwtjes aan het gele schildje achter hun kop. Als er eitjes zijn, is dat zeer makkelijk te zien. Het vrouwtje zorgt voor de eitjes, ze draagt ze onder haar lijf in een dun vlies en bewaaiert de eitjes constant met haar pootjes. De eitjes zijn geel/wit tot donkergroen van kleur. Als de eitjes donker kleuren is dit een teken dat ze snel uit gaan komen. De draagtijd is zo'n twee tot vier weken, dit verschilt nogal eens. Bij mij kwamen de eitjes meestal na zo'n drie weken uit. De jongen groeien zeer snel, al na ruim een week zijn ze twee keer zo groot als dat ze waren.

Lees verder

© 2007 - 2020 Funkyfish, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Regenbooggarnalen in het aquariumRegenbooggarnalen in het aquariumDe regenbooggarnaal is een van de vele garnalensoorten die erg populair zijn in de aquariumwereld. Geen wonder: deze gar…
White Pearl-garnalen in het aquariumWhite Pearl-garnalen in het aquariumDe White Pearl is een echte blikvanger in het aquarium. Door zijn helwitte kleur valt hij goed op. Daarnaast zijn deze g…
Japonicagarnalen in het aquariumJaponicagarnalen in het aquariumDe populariteit van het houden van garnalen in het aquarium neemt snel toe. En terecht. Garnalen zijn leuke beestjes, en…
Ninjagarnalen in het aquariumNinjagarnalen in het aquariumDe ninjagarnaal heeft een nogal gevaarlijke naam die hij echter geen eer aan doet. Ninjagarnalen zijn zeer vriendelijke…

Afrikaanse en Aziatische olifant: leven en karakterDe olifant, een kolossale vriendelijke reus, die spijtig genoeg tot de bedreigde diersoorten hoort, wat weet jij ervan?
Paling (zeedier)De paling (Anguilla anguilla) is een zeedier dat leeft in rivieren, meren en vijvers in Europa. Ze komen echter allemaal…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Vuurgarnalen in het aquarium"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Bruno, 16-11-2018 16:22 #49
Vuurganalen kunnen ook een plaag vormen, ik had twee eitjes mee van planten in mijn biorb aquarium van 60 l. tof natuurlijk dacht ik, maar na 6 weken had ik er ineens 50 stuks veel te veel in een ronde bak met veel planten; probeer ze maar eens te vangen met ook nog 10 neons, een honingbarbeeltje, een goerami, en een algeneter. resultaat ik kan ze moeilijk te pakken krijgen door mijn bodemsupstraat dat bestaat uit rotssubstrate. In mijn aquarium ging het van zelf, niets speciaals voor gedaan ik heb dus uitstekend water denk ik. was eerst alle dagen aan het vangen met twee schepnetjes op de bladeren maar alle dagen komen er meer in plaats minder. Dus ben nu op nieuw moeten beginnen en hopelijk blijven er geen eitjes achter op mijn planten anders heb ik weer van jan. Of in slechtste geval zal ik nieuwe planten moeten aankopen weer kosten. mijn planten zijn anubias, javamos, en javavaren + hoornkruit Reactie infoteur, 26-08-2019
Oh wauw, dat is wel heel snel gegaan zeg! Vuurgarnalen planten zich inderdaad erg snel voort maar dit is wel enorm!

Alex, 01-10-2018 19:50 #48
Hallo,
Kan iemand mij vertellen hoe jonge rode vuurgarnalen er precies uit zien?
Ik weet dat ze erg klein zijn en dus moeilijk waar te nemen. Op de ruit van mijn aquarium heb ik al een tijdje wat kleine beestjes rondlopen en ook iets kleins dat lijkt op een doorzichtig slakachtig iets met een zwart puntje er in.
Ik wil graag weten wat het allemaal precies is en of ik ergens rekening mee moet houden wanneer ik de ruit schoon maak. Reactie infoteur, 26-08-2019
Hoi Alex, dat klinkt alsof je kleine slakjes hebt…

Danny, 17-08-2016 12:14 #47
Beste ik had zeker rond de 50vuurgarnalen in mijn aqua van 200 l, ik heb sinds zondag een koppeltje kersebuikchicilde en zie nu plots geen enkele garnaal meer, zijn die opgegeten? Mvg Danny Reactie infoteur, 26-09-2016
Hi Danny, ja cichliden lusten wel een garnaaltje, of 50… Zonde!

Sybrand, 23-05-2016 22:03 #46
Beste redactie infoteur,
Allereerst wil ik zeggen dat dit een super informatief forum is!

Ik wil zelf Vuurgarnaalen gaan houden in een 40-35-35 aquarium en een goeie vriend van me die ze al 2 jaar houdt gaat mij hier bij helpen. Ik vroeg mij af of ik de garnalen kan houden zonder verwarming en zonder filter omdat garnalen al zo schoon van zichzelf zijn.
P.s. de bak komt altijd in de schaduw te staan in de woonkamer waar het altijd tussen de 18 en 21 graden is.

Met vriendelijke groet
Sybrand Reactie infoteur, 06-06-2016
Hoi Sybrand, leuk om te horen! Zelf heb ik altijd een verwarmingselement gehad, maar in theorie zou het moeten kunnen. Zonder filter zou ik niet snel doen, maar wie weet kan het, succes!

Dian, 23-03-2016 15:39 #45
Hoi,
Kan iemand mij helpen, ik heb witte stip in mijn aquarium en wil deze graag behandelen. helaas heb ik een zwangere vuurgarnaal en heb gelezen dat het stipmedicijn Exit niet goed is voor de garnalen, ik wil niet dat mijn garnalen straks ook dood gaan. Ik wil graag van de stip af en zorgen dat het aquarium weer gezond is voor nieuwe vissen.Graag informatie wat te doen. Reactie infoteur, 02-05-2016
Hoi Dian, is het een optie om de zwangere garnaal te vangen en tijdelijk in een ander aquarium te plaatsen? Dan zou ik dat zeker doen. Maar witte stip is besmettelijk dus pas wel op dat je garnaal niet al besmet is, als je hem dan terugplaatst heb je opnieuw witte stip in je bak. Succes!

Edwin, 20-03-2016 02:30 #44
Gert, dat kan prima samen ligt er alleen aan hoe groot je bak is. Ik zit met een 450ltr bak en ook met guppen, platy's, aaltjes, tetra's etc en honderden crystal, red, tijger, vuur garnalen maar heb de ruimte.
Zo te horen is het een koudwaterbak. Garnalen hebben toch wel 22 tot 26 graden nodig voor voortplanting. Een garnalenflat is onzin doen ze niets mee.
Stuk kienhout erin, plukje javamos een mosbal voor de leuk en je kan er 20 garnalen inzetten voor de leuk. Zorg dat je planten hebt met grote bladeren daar zitten ze graag op. Ancistrus algeneter is er leuk bij. Ag en toe een stuk komkommer erin of wortel nog leuk om te zien ook hoe ze ermee spelen.
1 mannetje en 3 vrouwtjes guppen en een mannetje + 2 vrouwtjes platy laten zitten de rest eruit dat jongt wel weer bij. Heb je ook jonge visjes is nog leuk ook.

Gert, 04-03-2016 23:52 #43
Ik heb een klein aquarium met 5 platys en 15 guppys, nu wil ik er ook wat vuurgarnaaltjes in doen. de vraag is hoeveel en vervolgens welke planten ik hier er dan in moet doen als schuilgelegenheid voor die garnalen? ik heb er nu 2 waterplanten inzitten en 1 kunststofplantje (geen bodembedekkers). en is een zgn. garnalenflat iets om aan te schaffen? Reactie infoteur, 17-03-2016
Hoi Gert, ik zou afraden om vuurgarnalen aan te schaffen. Ik ben bang dat je platy's en guppen deze zullen opeten. Je kunt kleine garnalen zoals de vuurgarnaal beter in een speciaalaquarium houden. Succes!

Kevin, 23-12-2015 02:46 #42
Ik heb ergens gelezen dat er bij elke centimeter vis een liter water voor nodig is dus als je een aquarium van 30l hebt dan kan d'r maar 30cm garnaal in, of klopt dat niet? Reactie infoteur, 18-01-2016
Hi Kevin. Voor vissen gaat die stelregel inderdaad redelijk op maar als je kleine garnaaltjes neemt, kun je er rustig meer nemen hoor. Garnaaltjes hebben veel minder ruimte nodig dan vissen!

Tony, 17-12-2015 17:58 #41
Ik heb een aguarium van 1.40 m, met daarin waterschilpadden. In het aguarium is een verhoging gemaakt, waar de schildpadden op kunnen kruipen, daaronder is ruimte waarin de ingang van de filter zit met het verwarmingselement, het water loopt van het zwemgedeelte, via een smalle spleet in het bassin onder de verhoging. De schildpadden kunnen er niet in. Nu wil ik daar rode garnalen inzetten, omdat ik hoop dat ze helpen om het water zuiver te houden omdat ze de resten van het voedsel van de waterschilpadden opeten, maar daar is heel weinig licht, kunnen ze daar tegen, en hebben ze dan voldoende aan het restafval van het eten van de schildpadden? Of raden jullie mij een ander dier aan om het water te helpen zuiveren? De temperatuur voor de schildpadden is ook hoog in de zomer, tussen de 26 en 30 graden. In de winter heel laag, tussen 16 en 20, omdat ze dan hun winterslaap doen.

Johan, 30-10-2015 13:45 #40
Ik heb inmiddels teveel cherry garnalen in mijn bak en zoek nu een vis die zorgt voor wat evenwicht in de bak. En die de garnaaltjes lekker vindt, graag een reactie. Reactie infoteur, 30-11-2015
Hi Johan, garnalen zijn eigenlijk levend voer voor de meeste vissen. Je kunt er van uitgaan dat als je een visje koopt waarbij een garnaal in zijn bek past, hij die ook op zal eten!

Nick, 25-03-2015 22:27 #39
Hallo mijn cherry garnalen gaan in mijn filterpomp uitstroming zitten. ze komen niet meer te voorschijn. Ik heb een juwel lido 120. Wat moet ik doen volgens jullie? Gaasje er voor spannen? Reactie infoteur, 06-04-2015
Hi Nick, je hebt wel een flink aquarium voor garnalen! Heb je er ook vissen in het aquarium?

Evelyne, 28-01-2014 14:37 #38
Hoi, ik heb een aqua 40 met wat vuurgarnaaltjes en een 3tal boraras (ik weet dat ze met meer moeten zijn maar ik koop er geen nieuwe bij omdat ik wil dat mijn garnaaltjes het beter doen). Vroeger ging het supergoed met alle beestjes maar sinds de hittegolf in de zomer gaat het allemaal zo slecht. Mijn garnaaltjes slagen er niet in om te vervellen denk ik, ze hebben zo een lijn langs hun nek wat wijst op vervellingsproblemen. Ik steek er om de maand een nieuw amandelblad in. De temperatuur is wat hoger sinds ik een nieuwe lamp heb gekocht (24-25°). Ik geef wat diepvriesvoer voor de visjes, vlokjes en garnalenvoer. Verder af en toe wat druppeltjes mineralen. Enig idee waarom mijn garnaaltjes het niet zo goed doen? :( alvast bedankt! Reactie infoteur, 30-01-2014
Hallo Evelyne, wat vervelend! Heb je de waterwaardes al eens gecontroleerd? Zijn die allemaal in orde?

Annick, 23-01-2014 07:32 #37
Graag had ik geweten hoe het komt dat de garnalen bij ons de neon tetra's op eten. ze bijten ook stukjes van de vissen hun staart af. wat kan de oorzaak zijn? Reactie infoteur, 23-01-2014
Hallo Annick, ik kan me niet voorstellen dat vuurgarnalen de neons te pakken kunnen krijgen, vissen zijn veel sneller dan garnalen! Als je een grotere garnaal- of kreeftsoort hebt, dan zou het wellicht kunnen…

Niels, 15-01-2014 22:23 #36
Beste infoteur
Heel erg bedankt voor uw reactie, stel dat ze jonkies zouden krijgen vanaf welk aantal zou ik er dan wat weg moet doen i.v.m. overbevolking.
Gr.
Niels Reactie infoteur, 16-01-2014
Hoi Niels, met vuurgarnaaltjes kun je zeker enkele honderden garnaaltjes kwijt in je bak, echt heel veel dus!

Niels, 13-01-2014 00:46 #35
Hallo
Ik heb een vraag. Ik heb zelf een aquarium van 40 bij 20 bij 25 (lengte, breedte, hoogte) en wou daar vuurgarnalen in gaan doen. hoeveel zou je om te beginnen erin kunnen doen? er zitten verder geen vissen in. Ik hoor het graag.

Gr.
Niels Reactie infoteur, 15-01-2014
Hoi Niels, wat leuk! Ik zou beginnen met een stuk of twintig, niet al te veel want vuurgarnalen planten zich makkelijk voort dus je bak zal snel genoeg voller raken!

Veel succes met je aquarium!

Evelien, 15-12-2013 22:51 #34
Hallo,

Ik ben net begonnen met het houden van garnaaltjes, al snel zag ik dat een van mijn vrouwtjes eieren had. Na ongeveer 3 weken kwamen de eitjes uit en zag ik met veel geluk mini garnaaltjes zitten. Nu zag ik echter dat de 'mama' garnaal overleden is en dat er wel 15 kleintjes van haar lichaam zaten te eten. Is er een reden dat deze garnaal gestorven is? Er is er nu opnieuw een met eitjes en ik zou graag willen dat deze het wel overleeft :) Reactie infoteur, 18-12-2013
Hallo Evelien, weet je zeker dat het de garnaal zelf was? Garnalen vervellen namelijk en dan lijkt het soms net of er een dode garnaal in de bak ligt maar in werkelijkheid is dat alleen het schild, en daar zitten veel belangrijke voedingsstoffen in!

Jaap Bregman, 01-09-2013 12:20 #33
Hallo mijn naam is Jaap Bregman.

Zelf heb ik ook Vuurgarnalen en Sakura garnalen.
Deze zitten in Aqua40 aquaria
Echter zie ik weer de veel gemaakte fout hier, een Aqua40 heeft 25 liter inhoud, geen 40 liter!

Chris, 15-06-2013 15:13 #32
Wat zijn de eerste drachtigheid verschijnselen van Cherry garnalen? Reactie infoteur, 18-06-2013
Hoi Chris, bij mijn weten is dat niet te zien! Veel succes met de kweek van je cherry-garnalen!

Ben, 09-04-2013 14:53 #31
Kunnen vuurgarnaaltjes overleven in een aquarium 20x20? Reactie infoteur, 11-04-2013
Hallo Ben, dat is wel heel erg klein. Ik zou zeker een groter aquarium nemen, want er moet ook een verwarmingselement en een filter in je aquarium. In een bakje van 20x20 is daar geen ruimte voor. Garnalen hebben geen groot aquarium nodig, een Aqua40 is voldoende (daar gaat 40 liter in).

Kees, 13-03-2013 23:05 #30
Garnalen gaan juist in de pomp omdat daar de meeste bacteriën leven en die eten ze dan op :) dus dan hoef je je filter ook niet zo vaak te verschonen ;)

R. M. P. van Esch, 13-12-2012 20:40 #29
Ik heb een aquarium van 50x40x120 cm, met allerlei soorten vissen, ongeveer 35 stuks. Er zitten sinds de zomer vuurgarnalen in en ze doen het goed, eten mee met de andere vissen, hebben allerlei plekjes om te schuilen, en ook mosbollen en een mospijp waar ze in en uit kunnen zwemmen. Ze eten inderdaad alles op wat eetbaar is voor ze en ze kweken heel makkelijk voort geen om kijken dus. Let goed op het water, dat moet wel redelijk neutraal zijn, want ze reageren zeer snel daarop.

Bjorn, 18-11-2012 22:48 #28
Zou ik vuurgarnalen kunnen houden met kardinaal tetras, guppies en codyrassen? Ik heb 1 mosbal, 3 drijvende waterpesten, 4 valisera planten, een grassoort, een heel fijn bladig plantje en nog 2 planten met blaadjes van doorsnee van 0, 5 cm. Ik wil dan 2 van die torentjes waar ze ik kunnen schuilen. Reactie infoteur, 11-01-2013
Hallo Bjorn, je kunt garnalen altijd het beste in een speciaalaquarium houden omdat veel vissen ze zien als een lekkere aanvulling op de maatlijd, maar je zou het kunnen proberen. Ik verwacht niet dat de Corydoras ze zullen opeten, de kardinalen & guppen wellicht wel als je grote exemplaren hebt en kleine vuurgarnaaltjes.

Toontje, 11-11-2012 19:47 #27
Ik heb zelfs maanvissen bij de garnalen en ze kweken als gekken. Voer er per week minstens 15 af om aantal beetje in toom te houden.

Els Verloo, 28-08-2012 22:01 #26
Heb al hel veel garnalen gekocht maar gaan iedere keer dood. Heb er geen vissen bij en de ramen slaan ook constant groen aan. Mijn temperatuur is goed. Het zijn vuurgarnalen. gr els Reactie infoteur, 24-09-2012
Hallo Els, gaan ze echt dood of worden de garnalen opgegeten door de vissen? Er zijn niet veel vissen die je kunt combineren met garnalen, alleen extreem kleine visjes kunnen.

Nick, 14-08-2012 17:25 #25
Ik wil het toch even kwijt ik heb zelf een aantal vuurgarnalen en ze planten zich goed voort. Ik heb er 2 algen eters in zitten en nog 2 bodem vissen kan zo niet op de naam komen. En daar naast heb ik een kreeft van ongeveer 5 cm er in zitten en ik heb echt geen enkel probleem met het eten van garnalen in mijn aquarium.

Marco, 07-02-2012 22:12 #24
Als je voldoende schuilmogelijkheden in je bak hebt zoals kienhout, steen, planten e.d kan je deze zelfs bij algeneters bij uitstek zoals de Discusvis zetten.

Joep, 21-01-2012 17:48 #23
In sommige reacties zie ik dat het word afgeraden om garnalen met vissen te combineren. Ik heb zelf een Denerle bak van 30 liter en hier zitten +/- 20 vuur- en red cherry garnalen, 2 Palaetononetes garnalen en een stuk of 10 guppen en 2 algeneters in. Gaat PRIMA. regelmatig water verversen (mengen met spa rood) en een temperatuur van 26 graden en daarbij ook enn luchtgenerator. De garnalen planten zich goed voort hoor. Ik kan regelmatig een zakje garnalen en guppen weggeven. Let wel op dat er veel schuilplaatsen en planten in de bak zitten. Succes voor iedereen die verder wil met garnalen.

Marianne, 16-11-2011 18:53 #22
Wij houden nu 2 jaar vuurgarnalen, er eindelijk hebben we piepkleine garnaaltjes in ons bakje zwemmen. Ik heb echter bij de vrouwtjes geen eitjes gezien. Als de vuurgarnaal zwarte eitjes heeft baart ze dan levende garnaaltjes?

Johan, 16-05-2011 13:00 #21
Hallo funkyfish,
ik heb dezelfde (onbeantwoorde) vraag als Steijn:
zijn sierguppies klein genoeg om er zonder problemen vuurgarnaaltjes bij te doen?
Groet, Johan Reactie infoteur, 16-05-2011
Hallo Johan, ik weet niet precies wat je met een sierguppie bedoelt, maar ik zou sowieso dit niet aanraden. Ik denk dat de guppies de eitjes van de vuurgarnalen op zullen eten.

Steijn Verhaak, 14-03-2011 14:17 #20
Ik probeer nu vuurgarnalen te kweken heb er nu 30 in een 60 lite bak zitten. Samen met kleine guppen kan dit een probleem worden?

Aquaflo, 13-02-2011 17:29 #19
Ik heb nu nog 3 vuurgarnalen over van de 12 maar er hebben er 2 eitjes moet ik er nu nog bij gaan kopen of kan ik even w8ten tot de eitjes uit zijn gekomen of komen ze dan niet uit? bij eentje zijn ze al donkergroen dus dat zal snel komen. Reactie infoteur, 18-02-2011
Hallo, de eitjes zullen waarschijnlijk snel uitkomen en dan heb je inderdaad weer veel garnalen. Maar het duurt een tijdje tot ze groot zijn, dus wellicht is het handig om er in de tussentijd een paar volwassen exemplaren bij te kopen.

Marc, 31-10-2010 15:14 #18
Ik wil zelf ong. 10 garnalen nemen, maar als ze kleintjes krijgen word mn aquarium zo snel vol. kan ik daar niet wat aan doen? Reactie infoteur, 01-11-2010
Hoi Mark,

Nee dat is niet te voorkomen, garnalen planten zich nou eenmaal heel snel voort… Maar het duurt nogal lang voordat je aquarium echt overvol zit hoor, ten slotte zijn het heel kleine beestjes (afhankelijk van hoe groot je aquarium is uiteraard…)

Groeten, Funkyfish

Antoinette Bijl, 12-10-2010 20:19 #17
Ik wil ook vuurgarnalen hebben en die in mijn aqua40 bak doen. Daar heb ik wel wat guppen en 2 kleine white molly's in zitten, kan dit? Zoniet welke garnalen (met een lekkere kleur) kan ik er dan wel in doen? Reactie infoteur, 13-10-2010
Hallo Antoinette,

Ik raad aan om alleen garnalen te nemen als je geen andere vissen in je bank hebt (of echt heel kleine visjes, zoals de Microrasbora).

Succes!

Maks, 29-07-2010 13:55 #16
Kunnen vuurgarnalen met alle vissen samen? Ik heb nog Bentosi White Fin Vissen, Neon Tetra Diamantjes en Corydoras panda's.

Gr. maks Reactie infoteur, 29-07-2010
Hoi Maks,

Je kunt garnalen beter in een speciaalaquarium houden, omdat vrijwel alle vissen ze als een aanvulling op het menu zullen zien… Alleen met heel kleine visjes is het mogelijk (micro-rasbora bijvoorbeeld)

Groeten!

Martin V. Hamersveld, 10-12-2009 17:41 #15
Hallo allemaal. Ik ben nu een speciaalbakje (nano 40)aan het inrichten. En het water nog twee maal ga verversen voor 50%, dan nog twee weken doorluchten en een wateranalise uitvoeren en dan de geliefde garnaaltjes aan schaffen, zal mij benieuwen hoe het gaat.Mijn vrouw en twee nog thuis wonende grote kinderen kijken er met belangstellin naar uit.
Als een oude aquarioot geef ik mijn bevindingen wel door hoe het gaat in de toekomst. met de vr. gr. van mij. Martin.

Davy, 15-11-2009 14:05 #14
Ik wil vuurgarnalen houden maar kunnen ze samen gehouden worden met de Yasuhikotakia sidthimunki(dwergbotia) die staat bekend dat hij slakken opeet Reactie infoteur, 16-11-2009
Hoi Davy,

Dat zou ik afraden, houdt garnalen het liefst in een speciaalaquarium.

Groeten, Funkyfish

Astrid 16 08 09, 16-08-2009 12:58 #13
Hoi,
Mijn Zoon van 10jr. en ik hebben zaterdag 14 Red Fire (Vuurgarnaal),1 groene (komt er nog 1 bij), 2 Cryststal red garnaal.
Dit op advies van de dierenwinkel (ook daar zaten ze samen in 1 bak).
Nu willen we nog endle guppen er bij in doen, Maar waarneer kunnen we ze er bij halen.
Onze bak is 60x30x50cm er zit een filter en pomp in.

Groetjes Astrid

Marion_n, 17-05-2009 14:57 #12
In het bericht staat dat vuurgarnalen en bijengarnalen niet bij elkaar kunnen ivm kruisingsgevaar. Echter in het bijgevoegde kruisingsschema staat dat deze twee wel bij elkaar kunnen en dat ze niet kruisen? Welke van de twee klopt er, ben een beetje in de war. Reactie infoteur, 19-05-2009
Hoi Marion,

Je hebt gelijk, deze twee soorten kruisen in principe niet, maar om de soorten raszuiver te houden is het beter ze niet bij elkaar te zetten, ik zal mijn artikel even bijwerken. Bedankt voor je oplettendheid!

Groeten, Funkyfish

Tim, 12-05-2009 07:03 #11
Is het Fliter dat bij een aqua60 wordt bijgeleverd goed? Reactie infoteur, 12-05-2009
Hoi Tim,

Ja hoor, de standaard filters voldoen prima.

Succes met je aquarium!

Groeten, Funkyfish

Fulco, 04-03-2009 22:26 #10
Hoeveel garnalen kunnen je houden in een gezelschapsbak van 180l met daarin oa danios, kardinaal, zwarte neon, blauw oogjes, kuhli en een aantal algeneters. In totaal een 50 tal "jonge" vissen. Niet dat ik ze gelijk ga halen eerst een paar ander dingen op orde zien te krijgen. Oa witte stip, Bio filter moet weer opgestart worden. Water waarde zijn in orde, en temperatuur tussen 25 en 25,5 graden. Reactie infoteur, 05-03-2009
Hoi,

In een 40 liter bak kun je ca 100 garnalen houden dus reken maar uit… Houdt er wel rekening mee dat je ook vissen hebt, kleine garnaaltjes lusten zij waarschijnlijk wel.

Succes ermee!

Groeten, Funkyfish

Martine, 20-12-2008 23:01 #9
Wij hebben 2 zwangere vuurgarnaaltjes en een zwangere rood-witte garnaal (weet niet precies hoe die heet). In onze aqua40 zwemmen ook nog 2 kleine algenetertjes en 5 neon tetra's rond. Zouden die straks de baby garnaaltjes op eten? :-( Reactie infoteur, 23-12-2008
Hoi Martine,

Ja het zou kunnen dat de neons af en toe een garnaaltje meepikken ja. Overigens houdt je veel te weinig garnalen, ze moeten altijd minstens met een stuk of 10 zijn om zich prettig te voelen. Succes met de kweek!

Annelies, 14-12-2008 12:31 #8
Eten de guppen de garnaaltjes niet op? Als er jonge garnaaltjes of guppen geboren worden, worden ze dan inderdaad niet opgezogen door de filter? Moet ik die anders uitzetten? Reactie infoteur, 15-12-2008
Hoi Annelies,

Volwassen guppen zouden best een jong garnaaltje lusten ja, daarom houd ik mijn garnalen ook altijd in een speciaal aquarium! Tegen de filter kunnen ze wel hoor, geen probleem.

Succes!

Piet van der Putten, 30-10-2008 20:45 #7
Mijn vuurgarnalen doen het erg goed, veel jongen erg leuk. Het probleem dat ik in mijn bak (Aqua 40) ondervind is dat er tussen het Javamos en planten groene algen groeien. Hoe is dit te voorkomen? Reactie infoteur, 31-10-2008
Hallo Piet,

Daar heb ik zelf ook last van helaas, het is lastig om in een kleine bak als de Aqua40 geen algen te krijgen. Probeer er iig voor te zorgen dat vervuiling beperkt wordt om je waterwaardes goed te houden…

Succes!

Tessa, 11-10-2008 15:57 #6
Als ik vuurgarnalen zou aanschaffen. Zouden ze dan mijn jongen guppen van zo'n 4 mm opeten? Reactie infoteur, 12-10-2008
Hoi Tessa,

Nee, dat lijkt me sterk. Guppen zijn veel sneller dan garnalen dus ze zullen ze niet vangen.

Groeten, Funkyfish

Marjolein, 06-04-2008 14:21 #5
Kunnen vuurgarnalen samen met crystal reds? Reactie infoteur, 06-04-2008
Hallo Marjolein,

Ja dat kan zeker, Vuurgarnalen en Crystal Red garnalen kruisen niet met elkaar dus je kunt ze goed combineren.

Judith, 23-02-2008 12:45 #4
Erg leuk artikel, zeker voor de beginner zoals ik.

Leonie, 17-01-2008 14:11 #3
Hoi, ik had nog een vraag. Ik had gelezen dat je de pasgeboren garnalen de eerste week ongeveer helemaal niet te zien zijn. klopt dat? En hoe groot zijn ze ongeveer als ze geboren worden? Mvg Leonie Reactie infoteur, 17-01-2008
Hoi Leonie,

Pasgeboren garnaaltjes zijn inderdaad erg klein, ik zie ze meestal voor het eerst rondlopen als ze een halve centimeter groot zijn, zo schat ik!

Leonie, 17-01-2008 12:22 #2
Hoi. Ik heb nu twee garnalen met eitjes. Ze hebben ze nu ongeveer 2 weken. Ik vroeg me af of de kleine garnaaltjes als ze net zijn uitgekomen niet kunnen worden opgezogen door de filterpomp, omdat ik gelezen heb dat ze de eerste tijd nog niets kunnen en door het water zweven.

Mvg, Leonie de Jager Reactie infoteur, 17-01-2008
Hoi Leonie,

Uit eigen ervaring weet ik dat dat ontzettend meevalt, bij mij werden er altijd genoeg groot!

Gerard Franken, 23-07-2007 20:56 #1
Als er meer over de vuurgarnaal te vertellen valt zouden jullie dat dan willen weergeven in een apart artikel. Mvg Gerard Franken.

Infoteur: Funkyfish
Laatste update: 07-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Special: Garnalen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 49
Schrijf mee!