Ninjagarnalen in het aquarium

Ninjagarnalen in het aquarium De ninjagarnaal heeft een nogal gevaarlijke naam die hij echter geen eer aan doet. Ninjagarnalen zijn zeer vriendelijke beestjes die helaas zeer lastig te kweken zijn in het aquarium.

De Ninjagarnaal

De Ninjagarnaal is ook bekend onder zijn Latijnse naam: Caridina serratirostris. De naam Ninjagarnaal komt voor uit het verschijnsel dat deze garnaal heel snel van kleur kan veranderen, zo snel als een ninja kan verdwijnen. Ze zijn zeer vriendelijk van aard. De exacte kleur is dus ook niet te noemen, meestal zijn ze roodachtig tot bruin van kleur. Ze kunnen echter ook donkerblauw tot zwart zijn. Qua uiterlijk lijken ze nog het meest op de Hommelgarnaal. In het wild komen Ninjagarnalen vooral voor in Japan en Taiwan, ze worden echter ook wel gevonden in andere delen van Zuid-Oost Azië waaronder Indonesië. Ze komen echter ook voor in Australië. Ze leven in rivierbanken, en worden in de landen waar ze voorkomen ook gebruikt als voedsel voor de bevolking. Ninjagarnalen worden tussen de 2,5 en 3,5 centimeter groot.

Deze garnalen worden niet zo heel vaak aangeboden in de handel.

Verzorging

Houd Ninjagarnalen niet met grotere vissen, omdat ze voor hen een makkelijke prooi zijn. Met kleine visjes tot een centimeter of 8 gaan ze wel goed samen, al is het het beste om een speciaalaquarium in te richten voor je garnalen. Houd Ninjagarnalen met minimaal 10 exemplaren, dan voelen ze zich het beste. Het mogen er echter ook veel meer zijn! Een aquarium van 20 liter is het minste wat je je garnalen kunt geven, iets meer ruimte stellen ze echter wel op prijs. Een Aqua40 bijvoorbeeld.

Waterwaardes

  • Temperatuur: 20 tot 30 graden (rond de 25 graden is optimaal)
  • PH: 6,5 tot 7,5

Verdere waterwaardes mogen zeer uiteenlopend zijn, Ninjagarnalen zijn vrij sterke beestjes. Ondanks dat ze zeer sterk zijn, kunnen ze natuurlijk geen hoge nitraat, nitriet en koperwaardes aan.

Inrichting en Beplanting van het aquarium

Net als andere garnalen is het raadzaam om wat flinke plukken mos (Javamos, mosbollen, X-mas moss) in het aquarium aan te brengen. Daarnaast stellen Ninjagarnalen een stuk kienhout ook op prijs. Als je gebruikt maakt van frisgroene planten komen de kleuren van de garnalen extra mooi uit. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Javavaren of Cabomba.

Voeding

Ninjagarnalen eten vrijwel alles: restjes, vlokvoer, voertabletten, gekookte of geblancheerde groenten, levend voer, diepvriesvoer, micro-organismen, noem maar op. Daarnaast zijn het uitstekende algeneters.

Ninjagarnalen kweken

Ninjagarnalen zijn heel lastig voort te planten in het aquarium. Voordat de larven garnalen worden, moeten ze namelijk een ontwikkelingsfase door. Deze fase moet doorgebracht worden in brak water, half zoet en half zout water dus. Je zou kunnen proberen om de larven uit te vangen en onder te brengen in een aquarium waarvan je het water brak hebt gemaakt met behulp van zeezout.

Bij het houden van meerdere garnaalsoorten bestaat kruisingsgevaar.

Lees verder

© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Japonicagarnalen in het aquariumJaponicagarnalen in het aquariumDe populariteit van het houden van garnalen in het aquarium neemt snel toe. En terecht. Garnalen zijn leuke beestjes, en…
Hommelgarnalen in het aquariumHommelgarnalen in het aquariumDe hommelgarnaal is een van de vele garnalensoorten die makkelijk te houden zijn in een aquarium. Hommelgarnalen worden…
Regenbooggarnalen in het aquariumRegenbooggarnalen in het aquariumDe regenbooggarnaal is een van de vele garnalensoorten die erg populair zijn in de aquariumwereld. Geen wonder: deze gar…
Roodneusgarnalen in het aquariumRoodneusgarnalen in het aquariumDe roodneusgarnaal is een zeer apart beestje om te zien, ook is hij in tegenstelling tot veel andere kleine garnalen, ab…

Kameleongarnalen in het aquariumKameleongarnalen in het aquariumDe Kameleongarnaal is vrij onbekend in Nederland. Hij is lastig na te kweken, en qua uiterlijk zijn er wel mooiere garna…
Glasgarnalen in het aquariumGlasgarnalen in het aquariumDe naam zegt het al: de Glasgarnaal is een doorzichtige garnaal. De Glasgarnaal is een zeer geschikte aquariumbewoner da…
Bronnen en referenties
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 17-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.