Kameleongarnalen in het aquarium

Kameleongarnalen in het aquarium De Kameleongarnaal is vrij onbekend in Nederland. Hij is lastig na te kweken, en qua uiterlijk zijn er wel mooiere garnalen te vinden. Toch zijn het interessante beestjes, vooral omdat Kameleongarnalen echte jagers zijn. Kleine visjes krijgen ze met hun scharen makkelijk te pakken.

De Kameleongarnaal

De Kameleongarnaal is ook bekend onder zijn Latijnse naam: Macrobrachium pilimanus. Ze zijn bruin van kleur, en over hun lijf lopen witte strepen. Ze komen, net als veel andere garnalen, oorspronkelijk uit Azië. Met name in Indonesië kom ze voor. Kameleongarnalen worden ongeveer 8 centimeter groot en worden niet heel vaak aangeboden in de handel. Ze zijn vrij prijzig, € 4 per stuk ben je al snel kwijt. De Kameleongarnaal wordt vaak door elkaar gehaald met de Macrobrachium eriocheirum.

Verzorging

Houd Kameleongarnalen absoluut niet met kleine vissen, dankzij hun scharen kunnen ze deze makkelijk te pakken krijgen en opeten. Een speciaalaquarium voor deze garnalen is de beste oplossing. Kameleongarnalen kun je het beste in een harem houden, 1 mannetje op 3 vrouwtjes is een mooie verhouding. Omdat deze garnalen redelijk groot worden, hebben ze ook een vrij ruim aquarium nodig. De veelverkochte aquaria met de afmetingen 60 x 30 x 30 centimeter zijn geschikt voor vier Kameleongarnalen.

Waterwaardes

  • Temperatuur: 18 tot 25 graden (22 graden is optimaal)
  • PH: ongeveer 7
  • De hardheid is niet van belang, ze kunnen overleven in zeer zacht, tot hard water.

Het spreekt voor zich dat ook deze garnalen niet tegen een hoge nitraat en koperwaarde kunnen. (No2 en Cu)

Aquarium voor Kameleongarnalen

Een dichte beplanting is noodzakelijk voor het welzijn van de garnalen, ze zijn vrij schuw. Zorg daarnaast ook voor andere schuilplaatsen in de vorm van kienhout en stenen.

Voeding

Deze garnalen zijn echte alleseters, net als vrijwel alle andere garnalen. Het zijn uitstekende algeneters, maar ze lusten ook restjes visvoer. Droogvoer (bijvoorbeeld vlokken) maar ook voedertabletten, voedergranulaat, levend voer en diepvries gaan erin als koek. Tevens eten ze ook kleine visjes als ze de kans krijgen. Ze hebben een voorkeur voor levend en ander 'sterk' voer.

Kameleongarnalen kweken

De geslachten zijn als volgt te onderscheiden: het mannetje heeft een vergrote schaar, deze schaar is gedurende het broedseizoen bedekt met een donsachtige laag. Daarnaast is het vrouwtje dikker dan het mannetje en zij blijft ook wat kleiner, ongeveer 7 centimeter groot. De kweek is niet gemakkelijk, maar soms schijnt het wel te lukken. De eieren maken eerst nog een larvenstadium door nadat ze gelegd zijn. In dit stadium is brak water (half zoet, half zout) nodig om de larven te laten groeien tot garnalen. Mits je Kameleongarnalen in goede conditie zijn, kun je ongeveer elke maand eieren verwachten. Na ongeveer 25 dagen worden de eieren afgezet, per keer zijn dit er tussen de 150 en 200, wat de Kameleongarnaal een zeer productief dier maakt. Er worden zoveel eieren afgezet, omdat heel veel larven het larvenstadium niet overleven.

Houdt je meerdere garnaalsoorten samen? Kijk dan uit voor kruisingsgevaar.

Er zijn ook diverse andere garnalen die makkelijk te kweken en makkelijk te houden zijn, bijvoorbeeld de Vuurgarnaal of de Crystal Red garnaal.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chocogarnalen in het aquariumChocogarnalen horen tot de minder bekende soorten garnalen die in het aquarium gehouden kunnen worden. Dit waarschijnlij…
Glasgarnalen in het aquariumGlasgarnalen in het aquariumDe naam zegt het al: de Glasgarnaal is een doorzichtige garnaal. De Glasgarnaal is een zeer geschikte aquariumbewoner da…
Japonicagarnalen in het aquariumJaponicagarnalen in het aquariumDe populariteit van het houden van garnalen in het aquarium neemt snel toe. En terecht. Garnalen zijn leuke beestjes, en…
Regenbooggarnalen in het aquariumRegenbooggarnalen in het aquariumDe regenbooggarnaal is een van de vele garnalensoorten die erg populair zijn in de aquariumwereld. Geen wonder: deze gar…

Is mijn huisdier ziek?Soms weet je niet zeker of er iets aan de hand is met je huisdier. Is hij ziek? Is hij chagrijnig? Wat is er aan de hand…
Roodneusgarnalen in het aquariumRoodneusgarnalen in het aquariumDe roodneusgarnaal is een zeer apart beestje om te zien, ook is hij in tegenstelling tot veel andere kleine garnalen, ab…
Bronnen en referenties
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 17-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.