De voorouders van het paard: Epihippus

Epihippus is de derde oudst bekende voorouder van het paard. Hij is ontstaan uit Orohippus en leefde zo'n 47 miljoen jaar geleden.

Taxonomische indeling

RijkAnimaliaDieren
StamChordataGewervelden
KlasseMammaliaZoogdieren
OrdePerissodactylaOnevenhoevigen
Familie EquidaePaardachtigen
Geslacht Epihippus
SoortenE. gracilis, E. intermedius, E. parvus, E. uintensis

Ontdekking

Ikzelf heb helaas niets kunnen terugvinden over waar en wanneer de eerste of de meeste fossielen van Epihippus zijn teruggevonden. Het is niet onwaarschijnlijk dat die ontdekt zijn in Wyoming en/of Oregon door O.C.Marsh. Hij vond in deze regio in de lagen uit het Eoceen de fossielen van Orohippus, de voorouder van Epihippus.

Beschrijving

Net zoals Hyracotherium en Orohippus, was Epihippus klein van gestalte, had hij een kleine herseninhoud. Hij had 4 tenen aan elk van de voorste ledematen en 3 tenen aan elk van de achterste ledematen, hij liep ook nog steeds op zoolkussentjes.
Ook hier zit het verschil met de voorouder voornamelijk in de tanden: de laatste 2 premolaren werden ook molaren. Zo had Epihippus in elke kaakhelft 5 ware kiezen (molaren). Het gebit was nog steeds laagkronig.

Evolutie

Orohippus gaf na enkele miljoenen jaren aanleiding tot het ontstaan van Epihippus, toen de laatste premolaren ook molaren werden. Zo had Epihippus dus 5 ware kiezen in elke kaakhelft om zijn voedsel fijn te malen. Zo had Epihippus het voordeel dat hij taaiere planten kon eten en zo werden de taaiere planten beter en verder verspreid. Epihippus had ook langere benen dan zijn voorgangers. Erg handig om sneller weg te kunnen vluchten van roofdieren. Nadeel was wel dat hij zich, door zijn grotere hoogte, moeilijker kon verstoppen in het open grasland.

Orohippus is waarschijnlijk tot Epihippus geëvolueerd doordat het klimaat in Noord-Amerika droger werd, de grassen nog in volle ontwikkeling waren en de uitgestrekte bossen, de habitat van Orohippus, begonnen in te krimpen. Zo ontstond een nieuwe leefomgeving: het open graslandschap. Hoe beter een dier aangepast was aan die nieuwe omgeving, hoe makkelijker het kon overleven. De Orohippussen met de langere benen, konden sneller lopen in de open grasvlakte en konden zo beter vluchten bij gevaar. Orohippussen met 5 molaren in plaats van 4 konden het gras beter fijnmalen, zonder veel last te hebben van de slijtage door silica in gras. (Silica is een hard materiaal dat tanden nogal laat afslijten). De Orohippussen met én langere benen én 5 molaren hadden dus de beste kans op overleven (survival of the fittest) en zo ontstond dus Epihippus.

Lees verder

© 2008 - 2024 Ilske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van het paardHet paard zoals wij het de dag van vandaag kennen, heeft er niet altijd zo uit gezien. Het dier heeft zich door de tijd…
Ontwormen: Hoe bereken ik het gewicht van mijn paard?Ontwormen: Hoe bereken ik het gewicht van mijn paard?Het is belangrijk dat u uw paard ontwormt, echter heeft u hier het gewicht van uw paard voor nodig. In dit artikel vindt…
Paarden scheren: goed of niet?Paarden scheren: goed of niet?Wat is het nut van scheren van paarden? Hoor je je paard te scheren of niet? Wat zijn de voor- en nadelen van het schere…
Rainrot bij paardenRainrot is een vervelende huidaandoening die voorkomt bij paarden met een verminderde weerstand/slechte verzorging die b…

Syrische hamsterDe "mesocricetus auratus" ook wel genoemd Syrische hamster is een van de meest voorkomende hamster die ook wel als huisd…
Weilandbeheer voor paardenWeilandbeheer voor paardenEen paard in de wei heeft, letterlijk en figuurlijk, nogal wat voeten in de aarde. Staat je paard in je eigen wei of bij…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.com
  • Zipcodezoo.com
  • www.museumkennis.nl
  • www.saintjoe.edu
  • www.talkorigins.org
Ilske (22 artikelen)
Gepubliceerd: 28-10-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.