Syrische hamster

De "mesocricetus auratus" ook wel genoemd Syrische hamster is een van de meest voorkomende hamster die ook wel als huisdier wordt gehouden. Ze komen officieel uit de woestijngebieden van Syrië. Deze kleine hamsters, zijn toch de grootste hamstersoort op de aarde. Hun verschillende kleuren vacht en soorten vacht maakt hun uniek en aparte huisdieren. Aan het eind van de 18e eeuw werd de eerste melding gemaakt van deze hamsters. De eerste bewijzen van het bestaan zijn ontdekt door Zoöloog George Waterhouse. Hij bezocht Syrië in 1839 en vond een schedel en pels van de Syrische hamster. Daarna begon al gauw de jacht op deze hamsters, de eerst gevangen hamsters werden naar Engeland gebracht, van deze hamsters zijn geen afstammelingen bekend. De hamsters van tegenwoordig stammen af van de dieren van Professor I Aharoni, hij en zijn dieren zijn verbonden aan een universiteit in Jeruzalem die in 1930 hamsters ving en de nakomelingen naar laboratoria, dierentuinen en universiteiten in de Verenigde Staten stuurde. In 1945 werd de eerste hamster club in Engeland opgericht.

Gedrag

Syrische hamsters zijn solitaire dieren, ze leven liever alleen. Tenzij je bezig bent met een dekking of een moederhamster met jongen heb. De hamsters zijn nachtdieren en slangen veel overdag. Oppakken vinden ze nooit zo leuk maar als je zachtaardig met deze dieren omgaat, zullen ze nooit snel bijten.

Leven in gevangenschap

Een Syrische hamster in gevangenschap laten leven is mogelijk, zowel in een glazen bak als in een traliekooi. Ze hebben verstop en klimmogelijkheden nodig en spelen graag met hooi, wc rolletjes, papier e.d. Hamsters zijn vrijwel zinnelijk, ze hebben een vaste plek in de kooi om hun behoeften te doen. Hamsters zijn echte snoepers, ze zijn gek op zonnebloempitten. In hun voer zit geperst gras, pinda`s en zonnebloempitten. Ook eten ze graag appels, broccoli wortelen en sla. 1 x per week mogen ze een paar honden of kattenbrokjes. Syrische hamsters zijn van nature hele schone dieren, op enkel nageltjes knippen hebben ze geen echte verzorging nodig. De kooi van hun mot ongeveer 1 x per week verschoond worden, de wc hoekje dient 1 x per dag verschoond te worden. Een hamster, zal als het goed verzorgd wordt niet in hun verzorger bijten.

Voortplanting

Een hamster is met 5 weken vruchtbaar, mar met 12 tot 16 weken fokgeschikt. Ze zijn 1 x per 4 dagen vruchtbaar en hebben een draagtijd van 16 dagen. De jongen worden kaal en blind geboren, zodra de jongen er zijn dient de moeder met rust gelaten te worden. Als ze 4 weken oud zijn mogen ze weg bij de moeder, maar moet je de broertjes bij de broertjes laten en zusjes bij de zusjes voor minimaal 1 week.

Kleuren van een Syrische hamster

  • Cinnamon, een oranje hamster
  • Sepic, hamster crèmekleurige vacht met donkere ogen.
  • Lilac, zacht grijze vacht buik lichter, ogen rood, oren lichtbruin.
  • Guinea Gold, lichtbruine ticking over een oranje vacht.
  • Albino, een witte hamster met rode ogen.
  • Donker sepic, bijna zwarte hamster
  • Zilver sepic, zilver witte vacht.
  • Crème rood oog, crème kleurige vacht rode ogen.
  • Crème donkeroog, crème kleurige vacht, zwarte ogen.
  • Chocolade kleur, donkerbruine vacht, ogen zwart.
  • Champagne kleur, lila neigend kleur met rood oog.
  • Koper, oranje vacht met buik iets lichter ogen zijn rood.
  • Duifgrijs, grijze tint in vacht met rode ogen.

Tekeningen van de Syrische hamsters.
  • Witband, gekleurde lichaam met witte band over rug, zij, buik
  • Gevlekt verschillende kleuren vacht en vlekken.
  • Schildpad, lapjes kleuren, geelachtig, zwart of bruin-wit.

Soorten vacht
  • Normaalhaar, kort wollig, dicht ingeplante vacht.
  • Langhaar, lange vacht ongeveer 4 cm
  • Satijn beharing, een kort dicht ineengeplante vacht met diepe glans.
  • Rex, kort wollig, ineengeplante golvend vacht, snorharen zijn krullen.

Heb je een hamster waarvan je de kleurbenaming niet weet, of heb je vragen over de verzorging van een hamster, vraag mij dan gerust. Ik zal proberen overal zo goed mogelijk antwoord op te geven.
© 2008 - 2024 Antrax, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een Syrische hamster als huisdierDe Syrische hamster is de populairste hamstersoort in Nederland. Maar wat is dit nu eigenlijk voor beestje en hoe kun je…
Campbelli dwerghamster (Phodopus campbelli)Campbelli hamsters kunnen in tegenstelling tot vele andere hamstersoorten wel samen gehouden worden. Het zijn leuke dier…
Welk loopwiel/rad is het beste voor mijn hamster?Meestal zit er in de hamsterkooi al een loopwiel, maar wat vaak het probleem is, is dat deze loopwielen vaak véél te kle…
Welke kooi voor mijn hamster?Veel mensen denken dat ze even naar de dierenwinkel kunnen gaan om snel een hamster en een kooi te kopen. En meestal moe…

Leerprocessen: de verschillende typenBij alle dieren op de wereld is er sprake van leerprocessen. Het beste en meest aansprekende voorbeeld is natuurlijk de…
De voorouders van het paard: EpihippusEpihippus is de derde oudst bekende voorouder van het paard. Hij is ontstaan uit Orohippus en leefde zo'n 47 miljoen jaa…
Reactie

Sas Snoeker, 21-03-2011
Mijn zus had een hamster met een bijzondere kleur: hij was oranje (cinnamon) en had robijnrode oogjes, leverkleurige oortjes. Bijzonder was dat ie een witte band om z'n buik had lopen. Die begon achter de voorpootjes en stopte voor de achterpootjes en liep dus om buik en rug heen. Een beetje als een lakenfelder koe, maar dan bij een hamster.
Hoe heet dat? Reactie infoteur, 24-03-2011
Vermoedelijk is dit gewoon de Cinnamon, mogelijk met een klein genfoutje, maar dit maakt voor de gezondheid van de hamster niks uit. Succes met de hamster, het is inderdaad een erg mooie kleur.

Antrax (44 artikelen)
Gepubliceerd: 01-11-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.