Rainrot bij paarden

Rainrot is een vervelende huidaandoening die voorkomt bij paarden met een verminderde weerstand/slechte verzorging die bij nat weer gewoon buiten staan.

Wat is rainrot?

Rainrot, ook gekend onder de namen regenrot en regenschurft is een bacterie-infectie die zich manifesteert in de bovenste laag van de huid. Deze bacterie-infectie komt met name voor op de rug van paarden die ook bij erg nat weer gewoon altijd buiten staan. Paarden met een verminderde weerstand of paarden die niet zo goed verzorgd worden zijn extra gevoelig voor rainrot.

Hoe ziet rainrot eruit?

Het paard krijgt korstjes gevuld met pus op zijn huis. Deze korstjes doen het paard pijn en wanneer ze eraf vallen laten ze een kaal plekje achter, het haar valt uit. Op de foto bij dit artikel kun je zien dat er pus in het korstje zit en dat de haren loslaten. Rainrot kan ook voorkomen op de onderbenen van een paard.

Hoe behandel ik het paard tegen rainrot?

Een paard dat rainrot heeft moet als eerste in een droge en schone omgeving geplaatst worden. Het gebied dat aangetast is door de infectie moet goed ontsmet worden met bijvoorbeeld Betadine. Het kan zijn dat pure Betadine te pijnlijk is voor het paard, gebruik dan een ontsmettende spray. Wanneer het paard veel pijn heeft, de infectie zich uitbreidt of de klachten niet overgaan is het verstandig om een veearts te raadplegen. Het kan dan zijn dat het paard een antibioticakuur krijgt, zo kunnen de klachten ook overgaan.

Is rainrot besmettelijk?

Rainrot staat niet als een besmettelijke huidaandoening bekend. Het is echter wel verstandig om het harnachement en de borstels van het paard apart te houden, gewoon voor de zekerheid. Rainrot kan wel van mens op paard overgaan. De kans is klein, maar wanneer je een verminderde weerstand hebt kan je paard je besmetten. Bij mensen manifesteert rainrot zich als een soort pukkels die 2 mm tot 5 mm groot zijn en soms jeuken. Wanneer je je paard verdenkt van een huidaandoening is het raadzaam om (latex) handschoenen te dragen als je met hem bezig bent.

Let op

Als een paard eenmaal rainrot heeft gehad blijft hij er zijn leven lang gevoelig voor. Wanneer het dus langdurig regent is het verstandig om het paard op stal te zetten of een regendeken om te doen. Droog het paard ook goed af wanneer je hem gewassen hebt.
© 2009 - 2024 Flew, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alle paardendekens op een rijtjeAlle paardendekens op een rijtjePaardendekens, je hebt zoveel soorten paardendekens. In dit artikel wordt elke soort deken beschreven met de functie erv…
Paardendekens, maten en gewichtenPaardendekens, maten en gewichtenWil je controle houden over de vacht van jouw paard, dan zul je bij bepaalde weersomstandigheden je paard een paardendek…
Grote vraagtekens bij werking van probioticaIn de reclamespots op televisie worden de yoghurtjes aangeprezen door gelukkige gezonde mensen. De probiotica bevattende…

Einschuss bij paardenEinschuss is een ernstige ontsteking van de onderhuid van het paard en komt vaak voor aan de benen. Het paard krijgt een…
Haarballen en onverteerbare haren: alles over haarballenHaarballen en onverteerbare haren: alles over haarballenHaarballen. Dieren kunnen ze binnenkrijgen, maar ook mensen kunnen last hebben van hun eigen haren in hun darmen. Dieren…
Bronnen en referenties
  • Paardendrogist.nl Dierenklinieklemmer.nl
Flew (124 artikelen)
Gepubliceerd: 01-11-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.