Duitse paardenrassen: Hannoveraan
Er zijn veel verschillende rassen paarden die gebruikt kunnen worden in de sport. Eén van de meest geliefde rassen voor de springsport, dressuursport en eventing is de Hannoveraan. Dit Duitse warmbloedpaard heeft de imposante verschijning die nodig is om indruk te maken in de dressuur-ring en genoeg achterhand om ook als springpaard aan de top te kunnen meedoen. Het rustige en betrouwbare karakter van de Hannoveraan maakt hem ook tot geliefd recreatiepaard. Het grote voorbeeld van een beroemd Hannoveraan sportpaard is natuurlijk Salinero. Salinero werd met Anky van Grunsven tweemaal Olympisch kampioen, eenmaal in 2004 en eenmaal in 2008.
Exterieur
Een Hannoveraan kan beschreven worden als een groot imposant paard. Het paard is één van de grotere sportpaardrassen met een stokmaat tussen de 1,60m en de 1,85m. Niet alleen de grootte maakt de Hannoveraan imposant, ook de goede bespiering en de sterke benen maken van de Hannoveraan een imposante verschijning. Hierdoor zal de Hannoveraan goede indruk achterlaten in de dressuurring. Een fijne stap, draf en galop dragen bij aan de goede verschijning van het paard en de indruk van het paard. De mooie hoge staarthouding maken het paard fier. De hoofd en halshouding heeft Hannoveraan te danken aan de inbreng van Engelse Volbloeden in de historie van de fokkerij.
De meeste Hannoveranen zullen een bruine kleur hebben. Ook voskleurige Hannoveranen zijn niet zeldzaam. Eigenlijk zijn alle kleuren mogelijk. Alleen bont en gestippelde Hannoveraan zijn niet mogelijk. De benen en het hoofd mogen natuurlijk wel aftekeningen hebben. Aan het hoofd van de Hannoveraan is het prettige karakter van het paard af te lezen. Het paard heeft vriendelijk ogen, die attent de wereld in kijken. Het grote hoofd heeft helemaal een vriendelijke uitstraling en is fijn te noemen. Van alle Duitse rassen heeft de Hannoveraan het meest edele hoofd. Alle in het Hannoveraanse stamboek opgenomen Hannoveranen hebben op de linkerbil een brandmerk. Dit brandmerk heeft de vorm van een hoofdletter H. De bovenste uiteinden van de H hebben twee paardenhoofdjes.
Karakter
Het karakter van de Hannoveraan is prettig te noemen. De Hannoveraan is zijn carrière begonnen als cavaleriepaard. Als militair werkpaard is het natuurlijk niet handig wanneer een paard snel bang is of van alles schrikt. Alleen de paarden die een moedig karakter hadden, werden gebruikt om door te fokken. Hierdoor heeft de Hannoveraan als basis een rustig en moedig karakter.
De karaktereigenschappen moed en rust zijn belangrijk voor een paard, maar een sportpaard heeft ook andere eigenschappen nodig, zoals intelligentie en bereidwilligheid om te werken. Deze eigenschappen zijn in de Hannoveraan gefokt door de toevoeging van de Engelse Volbloed. Ook heeft de Engelse Volbloed gezorgd voor de voor de sport benodigde activiteit. De toevoeging van voldoende Volbloed bloed aan de Hannoveraan heeft van de Hannoveraan een fijn warmbloed sportpaard gemaakt.
Geschiedenis
Zoals al bij het karakter verteld, zijn de voorouders van de Hannoveraan militaire krijgspaarden. Deze Duitse krijgspaarden waren over het algemeen redelijk zwaar gebouwde paarden. Dit om de ridders met harnas goed te kunnen vervoeren tijdens tochten en oorlogen. Na de middeleeuwen werd het ras al iets verfijnder gefokt door de toevoeging van Oosterse en Spaanse hengsten aan het ras.
Zoals de naam Hannoveraan al doet vermoeden, begint de geschiedenis van het ras in Hannover. In de Pruisische tijd was Hannover een provincie van Pruisen. Dit gebied nu een onderdeel van Duitsland. De erfprins van het Keurvorstendom Hannover, de Engelse Koning George II wilde heel graag een paardenras oprichten, die voor de boeren sterke boerenpaarden fokten en voor het leger goede militaire paarden. Hij wilde dit voor elkaar krijgen door de boerenpaarden uit de regio Hannover te laten kruisen met 13 verschillende Holsteiner hengsten.
De paarden die tot aan het begin 19e eeuw gefokt werden in Hannover waren nog redelijk zwaar gebouwde paarden. Zo waren ze zeer geschikt voor de boerderij of voor militaire doeleinden, waar ze ook voornamelijk voor gebruikt werden. Er kwam aan het begin van de 19e eeuw ook vraag naar wat chiquere rijpaarden en koetspaarden waar het ras op dat moment niet aan voldeed. Om de paarden ook aan dit beeld te laten voldoen besloot men om ook Engelse volbloeden toe te laten als geselecteerde hengsten.
Na de Tweede Wereldoorlog kwam het gemotoriseerde verkeer op gang. Op de boerderijen werden de paarden verdrongen door tractoren. In het leger werden geen paarden meer, maar tanks gebruikt. Hierdoor daalde de vraag naar het type paard wat op dat moment door de Hannoveraanse fokkerij werd gefokt. De Hannoveraanse fokkerij zag hierdoor een teruggang in vraag naar hun paarden. Terwijl er voor de tweede wereldoorlog er nog 580 hengsten en 34.000 merries ingeschreven stonden in het stamboek, was dit in 1960 al gezakt naar 150 hengsten en 7400 merries.
De fokkerij heeft uitermate goed ingespeeld op deze veranderde vraag door het ras te verfijnen door toelating van Engelse volbloed hengsten. Het ras heeft hierdoor meer snelheid, wendbaarheid en verfijndheid gekregen. Hierdoor werd een goed sportpaard gefokt. Dat dit goed heeft gewerkt is te merken aan de vraag vanuit het buitenland naar de Hannoveraan. Anno 2015 is er weer veel vraag naar Hannoveraanse sportpaarden en worden vele Hannoveranen geëxporteerd naar het buitenland, waar zij hoog in de sport lopen. Door de grote vraag naar kwalitatief goede Hannoveranen zijn er meer fokkers gekomen, er zijn op dit moment ongeveer 16.000 fokmerries.
Lees verder