Grondwerk met paarden: 10 slechte gedragingen

Grondwerk met paarden: 10 slechte gedragingen Elk paard doet wel eens een dag moeilijk. Het zijn tenslotte ook net als mensen levende wezens, iedereen heeft wel eens een dag last van zijn buik of heeft gewoon nergens zin in. Wanneer het moeilijke gedrag van uw paard langer aanhoudt is het slim om er toch iets aan te gaan doen. Het gedrag kan namelijk steeds erger worden.

Gebrek aan respect

Wanneer uw paard machogedrag gaat vertonen en duidelijk de baas over u wil zijn moet u elke dag consequent stilstaan oefeningen doen. Hierbij moet het paard op een redelijke afstand achter u stoppen. Wanneer hij niet mee wil werken kunt u hem een stukje achteruit laten lopen. Als het goed is zal het paard meer respect ontwikkelen.

Kleven

Een klever is normaal gezien een zeer onzeker paard. U moet gaan proberen om zijn vertrouwen te winnen. U kunt onder andere consequente leidoefeningen doen. Ook rijden is een goede training. Zorg er wel voor dat er iemand in de buurt is die u kan helpen. U kunt dan oefenen op consequent naar voren lopen en het paard leert dat er niks gebeurt wanneer hij zijn stal verlaat

Op hol slaan

Paarden die op hol slaan zijn paarden die hun vluchtinstinct op de vrije loop laten. Het paard heeft veel gymnastische training nodig. Oefen met stoppen en stilstaan op de momenten dat u dat wil. Kijk of er iemand naast u wil lopen of fietsen met buitenritten. Vaak zal uw paard stoppen met rennen wanneer deze persoon stil gaat staan.

Struikelen

Struikelen kan liggen aan een ziekte van de benen. Laat dit dus altijd controleren wanneer uw paard zeer regelmatig over zijn eigen benen/lage hindernissen struikelt. Ook kan het liggen aan een soort luiheid. Dit paard heeft aansporing nodig om zijn benen op te tillen. Dit kan gedaan worden door kleine hindernissen op te bouwen en uw paard deze te laten nemen. Hierdoor leert uw paard bewust zijn voeten op te tillen.

Verzet

Een paard dat zich zeer ernstig verzet ziet u niet als een leider! Hij respecteert en vertrouwt u hier niet goed genoeg voor. Belangrijk zijn stilstaan en volgen op afstand oefeningen zodat het paard u duidelijk weer als leider gaat zien. Ook trainen aan een dubbele longe kan helpen, deze zorgen er voor dat hij gemakkelijker naar u gaat luisteren.

Schichtig worden

Een paard dat zeer regelmatig schichtig voor dingen is in feite altijd in zijn vluchtmodus. U moet vooral heel erg veel oefenen met volgen aan de hand. Wanneer uw paard minder bang is voor dingen en u meer gaat vertrouwen zal hij veel minder schrikachtig gaan reageren. Een zeer goede oefening is een anti-schrik parcours. Hierbij maakt uw paard kennis met dingen die volgens hem heel eng zijn, bijvoorbeeld een tractor of een open geklapte paraplu.

Sterk trekken

Sterk trekken wordt ook wel pullen genoemd. Dit komt soms voor bij een ambitieus paard maar het komt vooral voor bij nerveuze paarden. Ze zullen aan het einde van een rit of wandeling flink bezweet zijn en u zult last hebben van uw handen omdat u de hele rit heeft moeten trekken. De belangrijkste oefening is zeker de stoppen en stilstaan oefening. Uw paard moet goed gaan reageren op uw stem en been hulpen.

Steigeren

Soms zullen paarden gaan steigeren wanneer u iets van ze verlangt. Ze doen dit omdat ze niet willen of kunnen vluchten. Vaak werkt het steigeren goed om niet hun eigenlijke oefening te moeten doen. Tegen een steigerend paard kunt u weinig beginnen. Het belangrijkste is om gewoon heel veel met uw paard bezig te zijn. Hij moet leren dat het leuk is om samen met een persoon samen te werken. U kunt hierbij denken aan uren lang poetsen, hem te laten grazen of lekker met zijn tweeën een stukje in het bos wandelen. Ook met rijden is afwisseling zeer belangrijk. Bosritten maken, kleine hindernissen springen of slalommen om pionnen heen. Het kan allemaal! Wanneer het steigeren blijft gebeuren is het verstandig om te laten controleren of uw paard geen pijn in de rug heeft.

Bokken

Bokken kan een teken van vrolijkheid zijn. Als een paard de hele week niet gereden heeft zal hij blij zijn dat hij eindelijk weer mag galopperen. Wanneer u weet dat uw paard snel bokt is het verstandig om hem even te longeren voordat u gaat rijden. Hij kan hier alvast uitbokken in de galop. Wanneer uw paard een aantal nette rondes heeft gelopen kunt u gaan rijden. Voor bokken geldt net als steigeren dat u medische redenen altijd moet uitsluiten! Het kan zijn dat uw paard ergens pijn heeft en dat wil aantonen door te bokken. Een zadel plus ruiter op de rug kan hem pijn doen.

Luiheid

Het is natuurlijk te vermoeiend en zeer irritant om uw paard bij elke stap die hij zet te moeten aandrijven. Het kan zijn dat uw paard gewoon te dik is en niet sneller kan lopen. Zet uw paard dan een periode op dieet. Het kan ook zijn dat uw paard het werken gewoon saai vind en liever niet aan het werk gaat. Probeer dan goed af te wisselen tussen verschillende oefeningen om uw paard weer gemotiveerd te maken. Maak tijdens het rijden en aan de longe ook regelmatig tempowisselingen.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veilig omgaan met paarden - touwhalstersTouwhalsters vind je tegenwoordig in bijna elke ruitersportzaak. Ze zijn -zoals de naam al doet vermoeden- gemaakt van t…
Bokken bij paarden: tipsBokken bij paarden: tipsEr is geen enkel paard dat niet bokt, ieder heeft dat wel eens gedaan. Jonge paarden bokken meer dan oudere paarden. Dit…
Paarden trainen volgens het Freestyle-systeemPaarden trainen volgens het Freestyle-systeemWaarmee begint de training van een paard? Hoe denkt een paard en hoe leg je een brede basis voor het paard en ruiter om…
Grondwerk met je paard: Schrik- en obstakeltrainingSchrik- en obstakeltraining is een goede training voor zowel jonge als ouderen paarden. Het maakt hen bekend met vreemd…

Duitse paardenrassen: HannoveraanEr zijn veel verschillende rassen paarden die gebruikt kunnen worden in de sport. Eén van de meest geliefde rassen voor…
De 10 belangrijkste dingen tijdens grondwerk met paardenDe 10 belangrijkste dingen tijdens grondwerk met paardenEen paard is een groot en machtig dier. Toch is het zeer goed mogelijk om met een paard van allerlei dingen te onderneme…
Bronnen en referenties
Lienepien95 (132 artikelen)
Laatste update: 28-05-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.