Maagzweren bij paarden
Uit Engels onderzoek blijkt dat ongeveer 60% van de sportpaarden lijdt aan een of meerdere maagzweren. Toch worden de signalen lang niet altijd herkend, en weten de meeste paardeneigenaren ook niet waarom een maagzweer ontstaat.
Ontstaan maagzweren
Om te begrijpen hoe een maagzweer bij paarden ontstaat is het belangrijk te weten dat paarden voortdurend maagzuur aanmaken. Dit is anders dan bij mensen, wij maken alleen maagzuur aan als er daadwerkelijk voedsel in de maag is dat verteerd moet worden. Het maagzuur van paarden wordt van nature geneutraliseerd door het speeksel dat zij aanmaken en het ruwvoer (hooi, gras, kuilvoer) dat zij eten. Een prima systeem, ware het niet dat het Nederlandse sportpaard in heel veel gevallen niet doorlopend beschikking heeft over ruwvoer. Omdat het paard geen ruwvoer kan eten en wel maagzuur blijft aanmaken ontstaan problemen. De maagwand wordt niet meer beschermd, en er ontstaan maagzweren.
Heeft mijn paard een maagzweer?
Maagzweren bij paarden zijn te herkennen aan de volgende symptomen.
- Veel en vaak gapen
- Buikpijn, vaak koliekachtige verschijnselen
- Luchtzuigen
- Dof haar
- Krachtvoer laten staan voor ruwvoer
- Boos gedrag bij het aansingelen
- Verminderde eetlust
Toch zijn er ook vaak helemaal geen symptomen, en wordt pas duidelijk dat het paard een maagzweer had als de prestaties verbeteren en het paard beter in zijn vel zit nadat is overgegaan op een beter voer-regime.
Voorkomen
De belangrijkste manier om te voorkomen dat je paard een maagzweer krijgt is het aanpassen van het voer-regime. Een paard is er van nature op gebouwd om ongeveer 16 uur per dag te kunnen eten. Zorg dus dat je paard onbeperkt ruwvoer kan eten, en laat hem niet langer dan 4 uur vasten. Door het eten van ruwvoer wordt de speekselproductie gestimuleerd, en dat tezamen met de vezels in het ruwvoer maakt dat de maag wordt beschermd. Het geven van krachtvoer werkt averechts, om het krachtvoer te verteren wordt juist meer maagzuur aangemaakt. Vandaar ook dat paarden met een maagzweer hun krachtvoer zullen laten staan om ruwvoer te eten.
Ook tijdens het trainen van het paard maakt het paard extra maagzuur aan. Houd hier rekening mee met je voerschema. Een paard 4 uur laten vasten en daarna rijden is slecht voor de maag. Er is dan weinig of geen voedsel in de maag om te verteren, en daar komt het extra maagzuur wat vrijkomt tijdens de training nog boven op.
Daarnaast zorgt ook stress voor meer kans op maagzweren. Stress kan ontstaan door onder andere lang op stal staan, ziekte, of een onrustige of veranderde omgeving.
Dit alles tezamen maakt dat sportpaarden die veel krachtvoer en weinig ruwvoer krijgen, en het grootste deel van de dag op stal doorbrengen de grootste risicogroep zijn voor maagzweren.
Mijn paard heeft een maagzweer, wat nu?
De enige manier om zeker te weten dat je paard een maagzweer heeft is door een dierenarts een endoscopie te laten doen. De dierenarts gaat met een camera op een slangetje naar de maag van het paard, en kan dan zien of er een maagzweer zit. Mocht dit het geval zijn dan kan de dierenarts passende medicijnen voorschrijven.
Daarnaast kun je zelf ook wat doen:
- Stop tijdelijk met trainen, zodat je paard niet hoeft te vasten tijdens de training, stress wordt voorkomen en er geen extra maagzuur wordt aangemaakt.
- Pas je voer-regime aan, zorg dat je paard de hele dag ruwvoer tot zijn beschikking heeft. Voer het liefst meerdere keren op een dag een kleine portie
- Verdeel je krachtvoer over meerdere porties per dag, en zorg dat je paard al ruwvoer gehad heeft voor hij krachtvoer krijgt.
- Zorg dat je paard contact heeft met soortgenoten, alleen staan zorgt voor stress.
- Eventueel kun je je paard bijvoorbeeld gekookte lijnzaad of geweekte bietenpulp geven. Beiden bevatten een stof die de maagwand helpen beschermen.