Tien grootste hondenrassen ter wereld

Tien grootste hondenrassen ter wereld Wat zijn de tien grootste hondenrassen ter wereld? In het volgende lijstje vindt u tien hondenrassen die de schofthoogte kunnen bereiken van een kleine pony. Daarnaast vindt u in deze lijst enige achtergrondinformatie over de verschillende hondensoorten en het gewicht dat deze soorten kunnen bereiken.
Bron: Garfield, Wikimedia Commons (CC0)Bron: Garfield, Wikimedia Commons (CC0)

10. Kaukasische herder

Op nummer 10 staat de Kaukasische Herder. Dit ras komt oorspronkelijk uit de omstreken van Georgië. De schofthoogte van de reu ligt rond de 65 cm en de schofthoogte van het teefje ligt rond de 62 cm. De hoogte van de reu kan oplopen tot 70 cm. De Kaukasische Herder weegt ongeveer 45 kilogram. Dit ras werd oorspronkelijk gebruikt om de kudde te beschermen tegen beren en wolven.
Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

9. Newfoundlander

Op nummer 9 vinden we de Newfoundlander. Dit ras werd oorspronkelijk ingezet in Newfoundland (Canada), waar zij werden gefokt als werkhond voor vissers. Deze honden kunnen een maximumhoogte bereiken van 71 cm. Het gewicht van dit ras kan oplopen tot 69 kg bij de reuen.
Bron: Tim Dawson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bron: Tim Dawson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

8. Mastino Napoletano

Op nummer 8 staat de Mastino Napoletano. Dit ras komt oorspronkelijk uit de omgeving van Napels. Er wordt beweerd dat dit hondenras gefokt zou zijn in de tijd van Alexander de Grote. Deze hondensoort kan de schofthoogte van 75 cm bereiken. Dit ras is naast zijn grootte ook nog eens zwaar; de Mastino Napoletano kan een gewicht van 90 kilo bereiken.
Bron: Svenska Mässan from Sweden, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Svenska Mässan from Sweden, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

7. Kuvasz

Op nummer 7 vinden we het Hongaarse ras Kuvasz. De reu kan een schofthoogte van 76 cm bereiken en het teefje een schofthoogte van 70 cm. Ten opzichte van de Mastino Napoletano ligt hun maximum gewicht een stuk lager. Ze kunnen namelijk 'maar' een gewicht bereiken van 68 kilogram.
Bron: Kurre92, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bron: Kurre92, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

6. Leonberger

Op nummer 6 staat de Leonberger, een kruising tussen een Newfoundlander, een Sint-Bernard en een Pyrenese Berghond. Deze hondensoort kan een schofthoogte van 80 cm bereiken. Qua gewicht is hij niet erg massief; de Leonberger heeft namelijk een maximumgewicht van 68 kilogram.
Bron: Radovan Rohovsky, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Radovan Rohovsky, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

5. Engelse Mastiff

Naast de enorme schofthoogte die de Engelse Mastiff kan bereiken, is de Engelse Mastiff de zwaarste hondensoort ter wereld. Deze hondensoort kan namelijk een gewicht bereiken van 127 kilogram. De reu van dit ras kan een schofthoogte bereiken van 80 cm.
Bron: Tibilou, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Tibilou, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

4. Anatolische herder

Op nummer 4 vinden we de Anatolische herder, die oorspronkelijk gefokt werd om kuddes in Anatolische bergen te beschermen tegen beren, wolven en jakhalzen. Dit hondenras kan een schofthoogte bereiken van 81 cm en een gewicht van 68 kilogram.
Bron: Tirwhan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Tirwhan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

3. Ierse Wolfshond

De Ierse Wolfshond is een grote, maar ook een snelle hond. Zijn schofthoogte kan tussen de 80 en 90 cm bedragen. Dit ras is in vergelijking met zijn hoogte echter een lichtgewicht; het gemiddelde gewicht van een Ierse Wolfshond ligt rond de 54 kilo.
Bron: Blanky, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Blanky, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

2. Sint Bernard

Op nummer 2 vinden we de bekende Sint Bernard. Deze hond kan 90 cm groot worden en een gewicht bereiken van maar liefst 120 kilogram. Dit ras staat bekend als de nationale hond van Zwitserland.
Bron: Fainomenon, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Fainomenon, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

1. Duitse Dog

De Duitse Dog, ook wel Deense Dog genoemd, verdient de eerste plaats in deze lijst. Dit ras kan een schofthoogte bereiken van wel één meter! Hun gewicht ligt echter gemiddeld maar rond de 54 kilogram.

Lees verder

© 2015 - 2024 Inekea, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sint Bernard / Sint Bernardshond: reddings- en gezinshondSint Bernard / Sint Bernardshond: reddings- en gezinshondDenk je bij een Sint Bernard aan een grote lobbes met een tonnetje om zijn nek? Dat vaatje met drank voor verkleumde rei…
Broholmer, de krachtpatser uit DenemarkenDe Broholmer is een prachtige grote hond afkomstig uit Denemarken. Door de Vikingen meegenomen grote rassen werden gekru…
Sint-bernard, de reus onder de hondenSint-bernard, de reus onder de hondenDe sint-bernard is een van oorsprong uit Zwitserland afkomstige, bijzonder grote en intelligente hond. Hij is leergierig…

Lammetjesdagen: vier de lente en bewonder de lammetjesLammetjesdagen: vier de lente en bewonder de lammetjesWanneer het voorjaar er weer aankomt is dat voor veel mensen het ultieme teken van de lente de geboorte van lammetjes. W…
Ontmoeting met een beer: wat moet je doen?Ontmoeting met een beer: wat moet je doen?Wanneer je in de VS een wandeling of trektocht in de bergen maakt ben je in ‘berengebied’. Ook in Canada en sommige dele…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: 947051, Pixabay
 • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:CaucasianOvcharka-Julius.jpg#mediaviewer/File:CaucasianOvcharka-Julius.jpg
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kaukasische_owcharka
 • http://plazilla.com/page/4295087695/de-10-grootste-hondenrassen-ter-wereld
 • http://www.hondenrassen.nl/rassen/newfoundlander/
 • http://www.hondenrassen.nu/hondenrassen/pinschers-schnauzers-molossers-en-zwitserse-sennenhonden/mastino-napoletano/
 • http://www.dogwallpapers.net/leonberger/beautiful-leonberger-dog-photo.html
 • http://www.hondenrassen.nl/rassen/kuvasz/
 • http://www.hondenpage.com/fotoalbum/19271/Anatolische%20herder
 • http://www.i-hondenrassen.nl/ierse-wolfshond.html
 • http://www.uwhondenkat.nl/honden/index.php?nieuws=253
 • http://www.hondenwoordenboek.nl/hondenrassenwijzer/duitse-dog/
 • http://www.autoblog.nl/archive/2011/03/10/nog-geen-eisen-aan-elektrische-ramen-in-vs
 • Afbeelding bron 1: Garfield, Wikimedia Commons (CC0)
 • Afbeelding bron 2: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Tim Dawson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 4: Svenska Mässan from Sweden, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 5: Kurre92, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 6: Radovan Rohovsky, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 7: Tibilou, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 8: Tirwhan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 9: Blanky, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 10: Fainomenon, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Inekea (12 artikelen)
Laatste update: 24-02-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 23
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.