De chihuahua: kleiner dan klein, maar wel moedig

De chihuahua: kleiner dan klein, maar wel moedig Het kleinste hondenras dat er op dit moment bestaat is de chihuahua. Wat is de geschiedenis van dit ras? Wat zijn haar algemene kenmerken? Voor wie is dit ras geschikt?

De ontstaansgeschiedenis van de chihuahua

Van oorsprong is de chihuahua een Mexicaans ras. Tot 1898 was het ras in geen enkel ander land te vinden. Hoe hij is ontstaan is echter een raadsel. Het is mogelijk dat het ras afstamt van de honden van de Azteken. Bij de Azteken vormden honden een onderdeel van rituelen rondom een huwelijk, begrafenis of geboorte. De honden werden goed verzorgd. Naast de Xolo (Xoloitzcuintle of Mexicaanse naakthond) zou bij de rituelen de zogenaamde ‘kleine hond’ een rol hebben gespeeld. Deze ‘kleine hond’ was wellicht de voorouder van de chihuahueno, oftewel de chihuahua. Een andere mogelijkheid is dat de chihuahua afstamt van de heilige hond van de Inca’s. In dit geval zou de naam chihuahua ‘kleine hond van de lucht’ betekenen, en zou hij bescherming bieden tegen demonen. Het kan echter ook zijn dat de Spaanse kolonisator de voorouder van de hondjes het land in heeft gebracht.

Een ding is wel zeker: de originele vachtstructuur is kort. De langharige chihuahua is ontstaan uit kruisingen met andere kleine rassen, zoals het vlinderhondje. Na 1898 werd het ras geïntroduceerd in de VS. Hier won de chihuahua aan populariteit. Hier ligt de basis van de nu immense populariteit die het ras op internationale schaal geniet.

Wat zijn de kenmerken van de chihuahua?

Zoals genoemd is dit ras het kleinste ter wereld. Het maximale gewicht voor een reu is 3 kilogram. Dit is lichter dan het gewicht van de gemiddelde kat! De ideale hoogte ligt tussen de 15 en 20 centimeter hoog. Het hoofd is relatief groot, met een kort snuitje en grote oren. Ook de ogen zijn aan de grote kant. Het lichaam als geheel is compact. In het ideale geval zijn ze maar net iets langer dan dat ze hoog zijn. Langharige dieren hebben een kraag, welke de nek een vol aangezicht geeft. De staart is hoog aangezet en lang. Een krulstaart wordt gezien als een fout. De kleuren zijn divers. Chihuahua’s kunnen onder andere zwart, wit, blauw, rood of graankleurig zijn. Alle aftekeningen zijn toegestaan. De levensverwachting van het ras is hoog: 17 jaar is geen uitzondering. De gemiddelde leeftijd ligt op 14 jaar.

Het karakter echter is doorgaans het belangrijkst. De chihuahua is eigenwijs, intelligent, nieuwsgierig, moedig, gevoelig, aanhankelijk en waaks. De hondjes zitten graag op schoot, en slapen graag bij hun baas in bed. Alleen zijn is dan ook niet aan hen besteed. Ze hebben de neiging zich zeer aan bepaalde personen te hechten. Ze houden van een wandeling, en zijn altijd te porren voor een spelletje met de baas. Echter, eindeloos wandelen of fietsen is niet nodig. Een paar malen per dag een blokje om en zo nu en dan een spelletje is voldoende. Dit ras heeft een redelijk jachtinstinct. De hond zal proberen muizen die hij tegenkomt te vangen.

De verzorging van het ras stelt niet zo veel voor. Tijdens de ruiperiodes een keertje borstelen is voldoende. Het is wel belangrijk om de ogen van de hond goed te verzorgen, want deze kunnen gevoelig zijn bij chihuahua’s.

Voor welke baas is dit ras geschikt?

De chihuahua is een zeer geschikt stadshondje. Hij kan makkelijk overal mee naartoe. Bovendien heeft hij de perfecte maat voor het leven in een appartement. Deze hond is een zeer goede gezelschapshond. Het feit dat hij geen ellenlange wandelingen of fietstochten nodig heeft maakt hem bovendien geschikt voor ouderen, of mensen die slecht ter been zijn. Het lijkt misschien de ideale kinderhond, maar vergeet niet dat dit een zeer kleine hond is en dat kinderen dus goed moeten worden begeleid, zodat zij de hond niet onbedoeld pijn doen.
© 2007 - 2024 Frederique, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Herkomst en geschiedenis van de ChihuahuaHerkomst en geschiedenis van de ChihuahuaDe Chihuahua (spreek uit : sjie-wa-wa) is het kleinste hondenras ter wereld. De Chihuahua is een zeer oud ras, ze komen…
De Chihuahua, karaktereigenschappen en verzorgingDe Chihuahua, karaktereigenschappen en verzorgingDe Chihuahua is een erg populair hondenras. Een klein hondje, met een stevig karakter! Verder heeft deze hond een kenmer…
Een zeer klein hondenras: de chihuahuaEen zeer klein hondenras: de chihuahuaDe chihuahua is het kleinste hondenras ter wereld. Hij is zo klein, dat de schouderhoogte niet meer genoemd wordt als ra…
Alles over de ChihuahuaAlles over de ChihuahuaDe Chihuahua is het kleinste hondje ter wereld. De geschiedenis van deze hond is nog steeds niet helemaal duidelijk. Maa…

Gezonde pups op betrouwbare adressen vindenGezonde pups op betrouwbare adressen vindenJe hebt er goed over nagedacht: je wilt een pup. Waar kan je dan het beste terecht en waar moet je opletten? Zoek naar e…
Het fixeren van knaagdieren, konijnen en frettenSoms is het nodig je dier te fixeren, in een dwanggreep te houden, om bijvoorbeeld medicatie toe te dienen of om het die…
Bronnen en referenties
Frederique (12 artikelen)
Gepubliceerd: 16-05-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.