Dwerghamster als huisdier

Dwerghamster als huisdier In Nederland zijn er vier soorten dwerghamsters die als huisdier worden gehouden. De Russische dwerghamster, de Campbelli dwerghamster, de Roborovski dwerghamster en de Chinese dwerghamster. De dwerghamster is een makkelijk te houden huisdier en daardoor vrij populair.

De dwerghamster

RijkAnimalia (Dieren)
StamChordata (Chordadieren)
KlasseMammalia (Zoogdieren)
OrdeRodentia (Knaagdieren)
FamilieCricetidae (Woelmuizen en verwanten)
GeslachtPhodopus

De Russische dwerghamster: De meest populaire soort is de Russische dwerghamster. Dit komt mede door het vriendelijke karakter. De Rus kan erg tam worden als huisdier. In de natuur komen ze voor in de steppen van Noord-Kazachstan en niet in Rusland wat de naam wel suggereert.

De Campbelli dwerghamster: De Campbelli dwerghamster, vernoemd naar zijn ontdekker C.W Campbelli is na de Russische dwerghamster de tweede populairste dwerghamster die als huisdier wordt gehouden. Ze zijn net wat agressiever dan de Rus en bijten ook sneller. De Campbelli's zijn in de natuur te vinden in Noord-Mongolië, Noord-China, Mantsjoerije, Altaj en Tuva.

De Roborovski dwerghamster: De Roborovski is een erg onhanteerbare hamster, ze zijn vliegensvlug en moeilijk op te pakken. 'Knuffelbaar' zijn ze al helemaal niet, daarom wordt het niet aangeraden een Robbie te nemen vanwege het moeilijke schoonmaken. In de natuur komen ze voor in Mongolië. Van alle hamstersoorten is de Roborovski de kleinste met ongeveer 8-9 cm lengte.

De Chinese dwerghamster: De Chinese dwerghamster is een langstaart dwerghamster dus geen familie van de boven genoemde soorten. De dwerghamster werd in 1970 als eerste dwerghamster in Nederland geïntroduceerd maar door het moeilijke fokken van deze soort bleven ze onbekend. Zoals de naam al zegt komt deze soort in de natuur voor in Noord-China. De Chinese dwerghamster is erg snel en houdt van klimmen daardoor zijn ze moeilijk tam te krijgen en minder knuffelbaar.



Huisvesting

Er bestaan verschillende soorten kooien waarin dwerghamsters gehouden kunnen worden. Een plastic of glazen aquarium is ideaal omdat deze makkelijk te onderhouden zijn. Maar dan heeft de hamster geen klim mogelijkheid wat wel kan bij een kooi van tralies. Maar let erop bij traliekooien dat de ruimte tussen tralies niet groter dan 1 centimeter is. De hamster kan namelijk ontsnappen als dit groter is. Een nadeel hiervan is wel dat de hamster tijdens het spitten zaagsel buiten het kooitje kan laten komen.


Voeding

In de dierenwinkel zijn verschillende soorten hamstervoer te kopen. Het enige waar opgelet op moet worden is dat het een mix is en dat het voer niet al te eenzijdig is. Geef je hamster geen konijnenvoer want dit is eenzijdig en bevat weinig vitamines. Geef ook geen kattenbrokken want deze zijn te zout. Wel kun je je hamster wat extra's geven zoals verse groenten of meelwormen daar zijn ze dol op. Meelwormen zijn te verkrijgen bij de dierenspeciaalzaak en bevatten veel dierlijke eiwitten.

Eiwitrijk voedsel

  • Meelwormen
  • Insecten
  • Hondenbrokken
  • Vlees, vis
  • Ei (gekookt, eiwit)

Groente, fruit en planten

Je kan ervan uitgaan dat hamsters hetzelfde verse 'voer' eten wat mensen ook eten enkele voorbeelden zijn:
  • Witlof
  • Broccoli
  • Paprika
  • Mais
  • Appel
  • Wortel
  • Avocado
  • Spinazie
  • Etc.

Je kunt je hamster ook wilde planten geven. Geschikte planten zijn:
  • Paardenbloem
  • Kamille
  • Madeliefjes
  • Twijgen
  • Bladeren en bloesem van fruitbomen

Maar bij het geven van planten moet je wel opletten dat je deze niet plukt bij straten, vaak zijn ze verontreinigd door bijvoorbeeld uitlaatgassen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Muogka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Campbelli dwerghamster (Phodopus campbelli)Campbelli hamsters kunnen in tegenstelling tot vele andere hamstersoorten wel samen gehouden worden. Het zijn leuke dier…
Soorten dwerghamstersSoorten dwerghamstersDwerghamsters worden onderscheiden in vier soorten. De Russische dwerghamster, de Campbelli dwerghamster, de Chinese dwe…
Hoe krijg ik mijn dwerghamster tam?Uw kind heeft een dwerghamster gekregen. Er is een kooi gekocht, de benodigheden zijn er dus: knuffelen maar! Helaas bli…
De Chinese dwerghamsterBen je van plan een Chinese dwerghamster aan te schaffen? Lees dan eerst dit artikel, zodat je goed voorbereid bent, en…

Kunnen dieren praten?Kunnen dieren praten?Dieren communiceren met elkaar. Maar kunnen ze ook praten? Spreken ze? Mag men de krijs van een meeuw als een woord besc…
De onstuitbare opmars van de vosDe onstuitbare opmars van de vosDe nachtjager met zijn fraaie pluimstaart is ook in stedelijke gebieden te vinden. Eeuwenlang is er op hem gejaagd, net…
Bronnen en referenties
Muogka (11 artikelen)
Laatste update: 02-01-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.