Pim Ferguson, 16-02-2016
Vraag: Ik voer vetbollen en pinda's in silo's. Kan er schimmel (aflatoxine) komen in een pindasilo als ik het keer op keer bijvul? De onderste laag wordt nat en blijft liggen. Af en toe legen en schoonmaken? Ik zie die tip niet op uw site, wel voor voedertafels en zo.
Groet, Pim Ferguson, Boelenslaan
Reactie infoteur, 16-02-2016
@Pim,
Af en toe legen en schoonmaken is inderdaad het beste.
MvG El-Ja
Arie Algra, 17-01-2016
Ik voerder graag de vogeltjes in de tuin waar veel meesjes, vinkjes, roodbortjes, merels enz op af komen. De meesjes selecteren het voer uit het voederkastje en wat ze niet lusten gooien ze op de grond. Roodborstjes, merels, vinken en zelfs duiven eten dat dan weer op. Erg vermaakelijk. Ik heb wel een vraag, wanneer ik pindas in de dop ophang in netjes o.i. dan komen daar Vlaamse gaaien op af en in een mum van tijd zijnde pindas op. Dat is ook nog niet zo erg maar wat ik heel erg vind is dat de klein soorten vongels niet meer durven komen. Wat is daar aan te doen?
Met vriendelijke groet,
Arie Algra
Reactie infoteur, 19-01-2016
@Arie,
Het is mogelijk om de netjes dusdanig op te hangen dat gaaien er niet bij kunnen komen. Denk hierbij aan een lange touw of in een klein hoekje.
Er zijn ook speciale voederkooien te koop waar kleine (zang)vogels wel in kunnen maar grote (roof)vogels zoals gaaien, kraaien en eksters niet.
MvG El-Ja
Erica, 01-04-2015
Wij hebben een vogelvoerbak onder de overkapping hangen, vierkant met silo, van alle kanten te bereiken. Vooral koolmezen, roodborstjes en mussen vliegen af en aan.
De koolmees maakt er een enorme bende van, het lijkt alsof hij 80% van wat hij oppikt, over de rand gooit. De andere vogels eten 'netjes'. Duiven en merels ontfermen zich over de grondoogst, maar ik vraag me toch af waar dit verspillende gedrag van de koolmees door wordt veroorzaakt…
Reactie infoteur, 21-10-2015
@Erica,
Misschien is dit "verspillende gedrag" juist wel de bedoeling zodat ander vogels ook kunnen eten. Sommige vogels, waaronder vinken, eten het liefst van de grond.
MvG El-Ja
Joke, 23-03-2015
Al het voer voor de kleine vogels worden weg gekaapt door horde eksters. Soms wel 7 tegelijk. Al strooi ik het beschut, de eksters merken alles.
Reactie infoteur, 24-03-2015
@Joke,
Klopt, eksters zijn erg slim. Ook andere grote vogels zoals gaaien kunnen het voer opeten voordat kleine vogels de kans krijgen. Er zijn voor dit probleem speciale beschermkooien op de markt. Deze kooien zijn zo ontwikkeld dat kleine vogels wel bij het voer kunnen maar grote vogels zoals eksters en kraaien niet. Indien u op google, of een andere zoekmachine, "beschermkooi" invult, vindt u al vrij snel enkele voorbeelden.
MvG El-Ja
Harm, 20-02-2015
Ik heb een hanger met pinda's en de eerste maanden kwamen er veel mezen bij. Dan was het hangertje in 2 a 3 weken bijna leeg. Maar de laatste maanden komen er bijna geen meer. Het hangertje is al drie maanden maar 3 centimeter geleegd. Wat is er mis mee. Moet hij misschien onder een dakje hangen of maakt dat niet uit?
Reactie infoteur, 22-02-2015
@Harm,
Indien vogels de voederplaats een tijdje niet bezoeken kan het aangeboden voedsel bederven. Mogelijk kan dit intussen ook met de pinda's gebeurd zijn.
MvG El-Ja
D. van Huis, 29-06-2014
Ik ben niet zolang geleden verhuisd, heb een slag grotere tuin in plek terug gekregen. In de tuin heb ik Rhodondenderon geplaatst in het grond. Ik heb cacao doppen bovenop geplaatst. Nu komen er steeds merels er op af. Die haalt steeds de cacao doppen bij de planten vandaan, en ik maar steeds de merel wegjagen. En de cacao doppen weer terug vegen naar de plant. Zo gaat het wel 10 keer op een dag. Wat kan ik daar aan doen? In Juli ga ik op vakantie, en weet niet hoe het na die tijd er uit ziet. Wie kan mij helpen?
Reactie infoteur, 06-07-2014
@D. van Huis,
Tussen en onder cacaodoppen verstoppen zich veel insecten en wormpjes, net zoals men tussen hoopjes bladeren en onder houtsnippers veel insecten aantreft. Merels weten dit en zoeken tussen en onder bladeren, snippers en cacaodoppen naar voedsel. Tijdens het zoeken "gooien" de merels de doppen aan de kant. Het is waarschijnlijk erg lastig om dit te voorkomen aangezien dit puur natuurlijk gedrag van de vogels is.
@MvG El-Ja
Roos, 21-11-2013
Ik wil graag voor iemand, die aan huis gekluisterd zit, iets kopen om vogels (bv koolmeesjes en pimpelmeesjes) naar haar balkon te lokken. Ze woont 3-hoog, is dat te hoog?
Reactie infoteur, 22-11-2013
@Roos,
Leuk idee! Het duurt misschien even voordat de vogeltjes het voer ontdekken maar 3-hoog moet op zich lukken.
MvG El-Ja
Anneke Zoon, 04-06-2013
Wij willen heel graag de specht die af en toe in onze tuin te vinden is bijvoeden maar elke keer eten de kauwen alles op, wie heeft er een tip?
Reactie infoteur, 04-06-2013
@Anneke,
Er zijn speciale voederkooien te koop waar kleine(re) vogels wel in en uit kunnen om bij het voer te kunnen komen maar grote(re) vogels zoals kauwtjes niet. Maar het is misschien ook een optie om voer aan een boomstam te bevestigen, een specht kan daar goed bij.
Wellicht zijn er nog meer mensen met tips.
Caroline, 23-01-2013
In de boom tegenover mijn balkon zit een kraaienpaartje. Nu er zoveel sneeuw ligt wil ik ze graag bijvoeren. Het netje met pinda's wat ik opgehangen heb, trekt echter alleen koolmeesjes aan. Wat kan ik het beste neerleggen/ophangen voor kraaien?
Met vriendelijke groet,
Caroline
Reactie infoteur, 23-01-2013
@Caroline,
Kraaien eten eigenlijk van alles, van zaden tot aan kadavers. Maar oud brood, fruit en keukenafval zoals gekookte aardappelen (liefst zonder zout) zullen door het kraaienpaartje zeer zeker gewaardeerd worden.
MvG El-Ja
Joelna, 02-07-2012
Beste,
Een simpele vraag waar ik geen antwoord op heb, wie kan mij helpen? Meelwormen mogen die levend aan vogels/vissen gegeven worden, of vreten die door de maag heen. Moet ik meelwormen eerst even in heet water leggen zodat ze dood zijn en dan pas kan geven aan vogels.
Bij voorbaat dank voor het antwoord.
mvg Joelna
Reactie infoteur, 02-07-2012
@Joelna,
Meelwormen mogen met een gerust hart levend aan vogels/vissen gevoerd worden. Ze kunnen geen inwendige schade bij vogels en/of vissen aanrichten.
Marianne Nuyts, 24-06-2012
Ik heb via internet verschillende bronnen opengedaan, aangaande het voeren van vogels het ganse jaar door. Mijn partner is aangesloten bij een fotoclub, en ik kreeg hele slechte opmerkingen, omdat ik de vogels in mijn tuin nog altijd eten geef. Maar ik blijf het doen, omdat het altijd op is. Ik koop het eten in een winkel dat vier seizoenen voeding verkoopt, en de spechten, pimpel meesjes, vinkjes, groenlingen en nog vele andere komen elke dag eten.
Groetjes, Marianne
Reactie infoteur, 24-06-2012
@Marianne,
Vier-seizoenen voeding is uitermate geschikt om in de lente en zomer bij te voeren, u kunt hier met een gerust hart mee door gaan.
Vogels met jongen raken (soms) uitgeput van de vele vlieguren die ze moeten maken. Dit komt mede doordat het voor hun steeds moeilijker wordt om voedsel te vinden, veel tuinen en parken zijn "te netjes" waardoor het voedsel aanbod gering is. Door, in deze periode, voedsel aan te bieden, worden de overlevingskansen voor de jongen groter en raken ouder minder snel uitgeput.