Praktische tips voor het voeren van eekhoorns in de tuin

Praktische tips voor het voeren van eekhoorns in de tuin Een eekhoorntje in de tuin is altijd gezellig en vooral erg boeiend. De meeste mensen zijn helemaal gek van het roodbruine beestje met zijn mooie grote pluimstaart. Doordat de mens steeds meer het milieu belast en leefgebieden van onze wilde dieren vernietigt is het soms nodig om de natuur een handje te helpen. Zo doet u een eekhoorn veel plezier door hem (bij) te voeren. Maar hoe kunt u ze het beste (bij)voeren en wat mag u ze geven? Lees hierover meer in onderstaand artikel.

De (rode) eekhoorn

In Nederland kennen we de "gewone" eekhoorn, ook wel de rode eekhoorn genoemd, omdat zijn vacht donkerbruin tot rood van kleur is. In de winter is zijn vacht donkerder kleur, zijn buikharen zijn het hele jaar wit van kleur.
De Latijnse benaming van dit zoogdier is Sciurus Vulgaris. Eekhoorns zijn voornamelijk herkenbaar aan hun lange pluimstaart die zo'n 20 centimeter lang kan worden. Dit is bijna net zo lang als hun hele lichaam, die een lengte kan bereiken tot ongeveer 24 centimeter. De mooie pluimstaart heeft een belangrijke functie, deze wordt namelijk gebruikt als evenwichtsorgaan waardoor de eekhoorn zonder enige moeite van boom tot boom kan springen en/of "zweven". Ook is hij een goede boomklimmer, van beneden naar boven of van boven naar beneden, het maakt hem niet uit, tijdens het klimmen houdt het knaagdiertje zich stevig vast met zijn sterke klauwen waarmee hij goed grip heeft.
Ook herkenbaar zijn de pluimpjes op zijn oren, deze zijn echter alleen in de wintermaanden aanwezig. Eekhoorns kan men het hele jaar door, voornamelijk in bosrijke gebieden, in heel Nederland aantreffen.

Schaduwstaart

Een eekhoorn wordt dikwijls "schaduwstaart" genoemd dit heeft, zoals de naam al doet vermoeden, alles met zijn staart te maken. De geslachtsnaam Sciurus is afgeleid van het Griekse woord "skia", dit betekent 'schaduw' en "oura" betekent 'staart'. Vrij vertaald kan men dus zeggen dat het diertje in de schaduw van zijn eigen pluimstaart zit. Op warme zonnige dagen wordt de staart dan ook als parasol gebruikt, in de koude wintermaanden daarentegen wordt de staart als warme deken gebruikt.

Wanneer eet een eekhoorn?

Een eekhoorn is een echte dagdier, overdag is hij actief en 's nachts ligt hij te slapen in zijn nest. Men kan hem al vroeg in de ochtend zien wanneer hij op zoek is naar voedsel. Maar ook later op de dag, tegen zonsondergang, wordt het diertje weer actief om een nieuwe maaltijd bij elkaar te zoeken. 's Middags doet hij het wat rustiger aan en geniet hij in zijn nest van een middagdutje of rust hij daar gewoon lekker wat uit.
Bij storm en/of nat weer door bijvoorbeeld regen, ijzel of (natte)sneeuw blijven eekhoorns echter in hun nest, dit kunnen ze enkele dagen volhouden.
De eekhoorn eet in de herfstperiode extra veel voedsel om een (dikkere) vetlaag te creëren, hiermee bereidt het diertje zich al voor op de koude winterperiode. Tijdens de wintermaanden verlaat hij alleen 's morgens het nest om zich te voeden met de wintervoorraad die hij zelf heeft aangelegd.

Wintervoorraad

Eekhoorns staan er om bekent dat ze een wintervoorraad aanleggen. Ze beginnen in de herfst met het aanleggen van hun wintervoorraad want in deze periode zijn er volop noten voorradig. Tijdens het aanleggen maken ze gebruik van veel verschillende "verstopplekjes" dit kunnen bijvoorbeeld holtes in een boom zijn maar er worden ook veel noten in de grond verstopt. Per voorraadkamertje worden er slechts twee tot vier noten neergelegd waarna er weer een nieuwe plek wordt opgezocht. In de winter kunnen ze de noten terug vinden door met hun sterke neus over de grond heen te ruiken. Vergeet een eekhoorn een nootje die in de grond verstopt zit, dan is de kans groot dat er een nieuwe boom uit groeit.

Menukaart

De eekhoorn is een omnivoor, oftewel een alleseter, dit houdt in dat hij zowel plantaardig als dierlijk voedsel eet. Af en toe eten ze dierlijk voedsel zoals rupsen en insecten en een enkele keer pikken ze een ei of een jong vogeltje uit een nest maar procentueel bestaat hun voedsel voornamelijk uit (wisselend) plantaardig voedsel, denk hierbij aan:
  • Paddestoelen
  • Zaden
  • Noten
  • Vruchten/bessen
  • Boomschors
  • Knoppen en uitlopers van bomen
Een eekhoorn kan zonder moeite, met zijn sterke snijtanden, harde noten kraken of het schors van een boom schillen.
Om de benodigde mineralen binnen te krijgen eten ze soms een beetje aarde.

(Bij)voeren

Wanneer men tamme kastanjes, eiken, beuken, naaldbomen of hazelaars in de tuin heeft staan, is de kans groot dat u op een dag een eekhoorn in de tuin aantreft. Ze bezoeken ook regelmatig vogelvoederplaatsen om daar pinda's te "pikken". Eekhoorns hebben gevarieerde voeding nodig en indien ze alleen maar pinda's eten kunnen ze (op den duur) gezondheidsproblemen krijgen, daarom is het verstandig om eekhoorns gevarieerde voeding aan te bieden die geschikt voor hun is.
Wat u met een gerust hart mag voeren:
  • Ongezouten pinda's
  • Zwarte en/of gestreepte zonnebloempitten
  • Hazelnoten, gepeld en/of ongepeld
  • Walnoten
  • Rozijnen
  • Johannesbrood
  • Beukennootjes
Bovenstaande lekkernijen zijn ook in kant en klare mixen als speciaal eekhoornvoer te verkrijgen bij de betere diervoederspecialisten.

Niet alles is geschikt om eekhoorns te voeren, de diertjes kunnen ziek worden en uiteindelijk zelfs sterven. Ook al vindt een eekhoorn bepaalde producten lekker, dat betekent niet dat het goed voor hem is. Eekhoorns weten niet in alle gevallen of het eten goed voor hem is. In "onze" producten zit te veel zout, suiker en/of andere toevoegingen die schadelijk voor de knaagdiertjes kunnen zijn. Hieronder enkele producten die u niet mag voeren.

Wat u nooit mag voeren:

  • Gezouten noten
  • Chips
  • Melk
  • Brood
  • Koekjes
  • Overgebleven etensresten

Een eigen stekkie

Eekhoorns kunnen soms voedersilo's en overige voedersystemen voor het (bij)voeren van tuinvogels vernielen om pinda's en overige lekkernijen te kunnen bemachtigen. Om dit te voorkomen is het raadzaam om de eekhoorn "zijn eigen" stekkie te geven. Er zijn voor de eekhoorn speciaal ontwikkelde voedersystemen/voederhuisjes op de markt gebracht waar het knaagdier zijn eigen nootjes uit kan halen. Om een nootje te kunnen pakken hoeft het diertje alleen maar het dekseltje van het voederhuis op te tillen en hij haalt zonder moeite een nootje uit het kastje.
Wilt u de eekhoorn ook een slaap-, rust- en/of kraamplaats aanbieden? Dan kunt een eekhoornwoonhuis in de tuin ophangen, met een beetje geluk maakt het diertje er dankbaar gebruik van en kunt u volop van hem genieten. Belangrijk detail: de ingang van het woonhuis mag niet naar het zuidwesten gericht zijn.
De producten zijn ontwikkeld in samenwerking met Stichting Eekhoornopvang Nederland.

Stichting eekhoornopvang Nederland

Helaas is het voor de eekhoorns niet altijd rozengeur en maneschijn, de diertjes kunnen ziek worden of gewond raken. Ook kunnen jonge eekhoorns uit het nest vallen met alle gevolgen van dien. Eekhoorns zijn van nature schuw, zodra u een eekhoorn kunt oppakken, is dit duidelijk een signaal dat er iets mis is. Pas wel op, volwassen eekhoorns kunnen bijten, jongen daarentegen kunnen niet bijten. Vindt u een zieke of gewonde eekhoorn neem dan contact op met Stichting Eekhoornopvang Nederland of bezoek de site www.eekhoornopvang.nl. Probeer nooit zelf het dier te verzorgen of een jong te houden als huisdier. Eekhoorns, vooral de jongen, hebben speciale zorg en voeding nodig die we hen niet kunnen geven, ze zullen uiteindelijk sterven.

Lees verder

© 2012 - 2024 El-ja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De eekhoorn - een grappig diertje met verzamelwoedeDe eekhoorn - een grappig diertje met verzamelwoedeDe eekhoorn is een grappig diertje dat van boom tot boom klimt en soms via de grond loopt op zoek naar voedsel zoals eik…
Maak je tuin diervriendelijkDe lente komt er weer aan en we willen weer graag de tuin in. Wellicht heb je afgelopen winter de vogels extra bijgevoer…
Waarom zal een eekhoorn bijten?Waarom zal een eekhoorn bijten?Iedereen heeft wel eens een eekhoorn gezien maar wat eet hij? Waar leeft hij? en wat moet je doen als je gebeten wordt e…
De rode eekhoorn in Nederland het jaar doorDe rode eekhoorn in Nederland het jaar doorIn Nederland is het meestal de rode eekhoorn wanneer je een eekhoorn ziet. De eekhoorn heeft een staart die bijna zolang…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Elli60, Pixabay
  • www.wikipedia.nl
  • Stichting eekhoornopvang
  • www,vivara.nl
  • Wildlife.hetdierenrijk.nl
Reacties

Mevr Boere, 11-08-2017
Geachte mevr/mijnheer,
Mijn eekhoorns eten uit de voerbak het voer. Alleen hebben ze nu ook de vetbol/ vetblok voor de spechten ontdekt. Is dit ongezond voor ze? Reactie infoteur, 20-08-2017
Beste,
Indien ze incidenteel wat van de bollen eten, is het geen groot probleem. Te veel is echter niet goed.
MvG El-Ja

Linda, 10-07-2017
Wanneer gaan pas geboren eekhoorns hun nest verlaten? Bedankt Reactie infoteur, 20-08-2017
Beste,
Ongeveer zes tot zeven weken na hun geboorte.
MvG, El-Ja

Miranda, 16-04-2017
Ook wij hebben het geluk dat we eekhoorns in de tuin hebben. Ik geef ze wat walnoten en ze eten de pinda´s en zonnepitten van de vogels mee. Maar mijn vraag is mogen eekhoorns ook kokosnoot?

Groetjes Miranda Reactie infoteur, 20-08-2017
@Miranda,
Ja, eekhoorns mogen ook kokosnoot.
MvG El-Ja

Mevr Jongman, 21-10-2015
Hallo, Wij hebben achter in de tuin een prachtig bos waar ook Eenkhoorn zitten nu hebben wij een voederhuisje gekocht en opgehangen aan een boom, deze heb ik gevuld met walnoten en andere noten, nu is mijn vraag (misschien wel een stomme vraag) hoe de eekhoorns nu weten of deze gevuld is? Ruiken ze het of zoeken ze gewoon alles af? Mvg Mevr Jongman Reactie infoteur, 21-10-2015
@Mevr Jongman,
Wat leuk dat u een voederhuisje voor de eekhoorns hebt opgehangen.
Eten vinden is combinatie van een beetje zoeken maar voornamelijk ruiken. Eekhoorns kunnen datgene wat ze begraven hebben, terug vinden door middel van hun sterke reukvermogen.
MvG El-Ja.

Anne, 16-06-2015
Op welke hoogte hangen we het best de voederfles met zonnebloempitten voor de eekhoorns? Reactie infoteur, 04-07-2015
@Anne,
De fles kan al op anderhalve meter hoogte opgehangen worden, mits het beschut en op een rustige plaats hangt.
MvG El-Ja

Eric de Bruijn, 08-05-2015
Beste reactie
ik wilde van morgen een oud nest schoon maken en kwam er achter dat er 5 jonge eekhoorntjes in lagen. nou weet ik niet of de moeder er nog bij is omdat ik een paar dagen van te voren een dood eekhorentje heb gevonden. wat moet ik nu doen?
groetjes eric Reactie infoteur, 08-05-2015
@Eric,
Hou het nest goed in de gaten of u moeder ziet en schakel hulp in van de dierenambulance. Zij kunnen u waarschijnlijk advies geven en helpen.
MvG El-Ja

Toine, 30-04-2015
Mag je zogenaamde pelpinda's voeren? Deze krijg je gewoon in de supermarkt. Reactie infoteur, 15-09-2015
@Toine,
Enkele pinda's kunnen geen kwaad.
MvG El-Ja

De Boer, 30-10-2014
Wat is de beste plek (m.n. de hoogte en plaats) om een voederhuisje te hangen? Achter in de tuin staat een 100 jarige eik. Reactie infoteur, 23-02-2015
@De Boer,
Eekhoorns zijn erg slim en vinden aangeboden voedsel vrij snel, aan of nabij de eik is een prima plek. Hoogte steekt niet erg nauwkeurig, het is voornamelijk belangrijk dat u zelf veilig bij het voederhuisje kan komen om hem te vullen. Maar ook om hem regelmatig schoon te kunnen maken, sommige voederhuisjes zijn niet waterdicht waardoor het voer op den duur kan gaan bederven.
MvG El-Ja

Joke, 17-05-2013
Ik voer de eekhoorns bij maar inmiddels zitten er 's morgens vroeg al 6 te wachten en dit worden er in de loop van de dag 10. In de namiddag is dit precies hetzelfde. Met slecht weer gaan ze zelfs in de voederhuisjes met het klepje dicht eten. Inmiddels ben ik gemiddeld aan verantwoord voer bijna 30 euro per week kwijt. Is er een voordeliger verantwoorde manier? Doordat ik hiermee ben begonnen ben ik bang dat ik ze misschien te afhankelijk heb gemaakt.
Ik wil alleen het beste voor de diertjes.
Graag reactie Reactie infoteur, 18-05-2013
@Joke,
Wat geweldig dat u de diertjes voert en ze een warm hart toedraagt maar 30 euro per week is inderdaad een hoop geld. U kunt er voor kiezen om in de maanden wanneer er voldoende voedselaanbod is, minder bij te voeren. Ook kunt u op bijvoorbeeld internet gaan zoeken naar goedkope(re) voer, indien u meer voer in één keer aanschaft bent u ook vaak al voordeliger uit. Leg uw probleem eens voor aan een marktkoopman of dierenspeciaalzaak, mogelijk kunnen ze u een interessante aanbod doen.
Met vriendelijke groet, El-Ja

H,hoogeveen, 06-03-2013
Mijn vraag ik heb jarenlang ekhoorns in mijn tuin en nu zie ik al drie weken niet een
in mijn tuin. Er staat een hazelaar en een walnoten boom en een hele grote spar. Heel de winter zijn ze actief geweest, maar ik zie er nu geen meer. Mijn vraag is zullen ze nog terug komen? Ik heb ook heel de winter gevoerd met pinda's in dop, walnoten en
zonnepitten, ook fruit. Ik maak ook foto's die mag u bekijken zo mooi! Ik hoop met heel mijn hart dat ze terug komen! Reactie infoteur, 08-03-2013
@H,
Wat leuk eekhoorns in uw tuin! Indien ze al jaren in uw tuin aanwezig zijn, is de kans groot dat ze terug komen, vooral als er voldoende voedsel aanwezig is. In de maanden januari-maart is het paartijd en zitten de mannetjes achter elkaar aan te jagen, mogelijk is dit de reden dat de eekhoorns zich (tijdelijk) niet laten zien.

El-ja (113 artikelen)
Laatste update: 03-06-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.