Vogels voeren, is pindakaas gezond voor vogels?

Vogels voeren, is pindakaas gezond voor vogels? De vogels worden door de mensen in de zomer niet gevoerd. In de winter echter weer wel. In de wintermaanden kan het voeren van vogels niet alleen een leuke, maar ook zeer nuttige en zinvolle bezigheid zijn. Wanneer het buiten erg koud is, kost het warm blijven voor de vogels veel energie. Wanneer de koude temperaturen ook nog eens gepaard gaan met sneeuw of vorst, dan is het voor veel vogels erg lastig om voedsel te vinden. In deze situaties is het voor de vogels erg prettig, wanneer de mensen hun een handje helpen door hen voer te geven. Wanneer mensen de vogels voeren dan geeft men meestal: zaad, pinda’s, vetbollen, rozijnen en appels. Ook het voeren van pindakaas is bij mensen erg populair. Het voeren van pindakaas is echter niet in alle gevallen gezond voor vogels en moet daarom met beleid gebeuren.

Vogelsvoeren

Het voeren van vogels is niet altijd noodzakelijk. Vaak weten de vogels hun eten wel te vinden. Worden de vogels wel gevoerd, dan raken de vogels er aangewend en komen ze het voer ook eten. Op de site van Vogelbescherming Nederland is te lezen hoe de vogels het beste gevoerd kunnen worden.

Is het voeren van vogels wel nodig?

Tijdens een strenge vorstperiode, met temperaturen die langdurig dalen tot onder het vriespunt of wanneer Nederland te maken heeft met sneeuw, dan wordt het leven voor vele vogels in Nederland een stuk onaangenamer. Het (bij)voeren van vogels is dan ook vaak gewenst.

Winterperiode

Over het algemeen zullen vogels in Nederland niet sterven door de vrieskou. Maar een strenge winter kan wel zorgen voor een verzwakte gezondheid van de vogels. Tijdens een lange winterperiode krijgen de vogels namelijk te maken met een voedselschaarste. Door deze voedselschaarste verzwakken de vogels en in veel gevallen kunnen de vogels dan te maken krijgen met een verstoorde stofwisseling. Bij een verstoorde stofwisseling, worden vogels vatbaarder voor ziekten en aandoeningen. Terwijl er in de wintermaanden minder voedsel te vinden is, hebben de vogels juist meer voedsel nodig. In de wintermaanden hebben zij te maken met een hoger calorieverbruik, doordat zij meer energie nodig hebben om zich warm te kunnen houden. In de wintermaanden is het dan ook (vaak) zeer gewenst om vogels bij te voeren.

Vogels in de tuin is gezellig

Het voeren van vogels is niet alleen een nuttige, maar ook leuke bezigheid. Velen voeren de vogels in hun tuin. De meeste mensen vinden het heel gezellig als de vogels naar hun tuin te trekken. Regelmatig gebeurt het dan ook dat vogels al vanaf de herfst worden gevoerd. Dit is echter niet nodig. Een prima periode om te beginnen met het voeren van vogels, zijn de donkere dagen voor kerst. In de maanden daarvoor kunnen de vogels nog voldoende voedsel in de vrije natuur vinden. Vogels zoeken in deze tijd tal van besjes, insecten en larven.

Begin niet te vroeg met voeren

Wanneer we te vroeg beginnen met vogels te voeren, dan raakt het ecosysteem van de vogels in de war. Ook schaden de mensen, door het voeren van de vogels, onbewust de natuur. Wanneer mensen te vroeg beginnen met voeren, dan is de kans groot dat vogels verleidt worden om in Nederland te blijven. De vogeltrek naar het zuiden kan dan, door het verleiden van de vogels met voer, in gevaar komen. De vogels blijven dan in Nederland, in plaats van naar het zuiden te trekken. Wanneer vogelsoorten, die normaalgesproken naar het zuiden trekken, tijdens de wintermaanden in Nederland blijven, dan is de kans groot dat vele vogels de winter alsnog niet overleven.

Welke voeding mag men aan vogels voeren?

Wanneer mensen vogels willen gaan voeren, dan doen de mensen er goed aan om verschillende soorten voedsel te voeren. Per soort voedsel helpt men namelijk een andere vogelsoort. Zorg ervoor dat er niet te veel voer in één keer wordt gestrooid. Wanneer men dat wel zou doen, dan is de kans namelijk heel erg groot dat men te maken zou kunnen krijgen met ongenode gasten. Ongenode gasten zouden bijvoorbeeld kunnen zijn:
 • Ratten,
 • Muizen.

Beste voederplaats

Ook is het belangrijk om het voedsel niet alleen op een voedertafel, maar ook op de grond voor de voedertafel te strooien. Vaak wordt gedacht dat het voer niet op de grond, maar hoog gestrooid moet worden. De kans is dan echter groot dat andere vogelsoorten worden vergeten. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de:
 • mus,
 • winterkoning,
 • roodborst.

Voedselsoorten

Wanneer men vogels wil gaan voeren, dan kan men het beste de volgende voedselsoorten gebruiken:
 • Vetbollen
 • Zaden
 • Pinda's
 • Vetbollen
 • Appel
 • Pindakaas

Het voeren van pindakaas

Ondanks dat pindakaas erg vet is, is pindakaas als broodbeleg voor de mens erg gezond. Pindakaas bevat namelijk veel gezonde voedingstoffen. Door deze gezonde voedingstoffen kan pindakaas zelfs bijdragen aan het succesvol volbrengen van een dieet. Lees voor meer informatie over het pindakaasdieet het artikel: Dieet en pindakaas. Ook het voeren van pindakaas aan vogels is erg populair. Op zich is dit niet vreemd. Pindakaas bevat immers veel voedingstoffen die erg gezond zijn voor vogels. Toch is het voeren van pindakaas, door aankoop afkomstig uit de supermarkt, af te raden.

Pindakaas uit de supermarkt is ongezond voor vogels

De pindakaas afkomstig uit de supermarkt bevat, naast de gezonde voedingstoffen, een hoog percentage aan zout. Dit hoge percentage zout zorgt ervoor dat pindakaas niet zo gezond is voor vogels. Pindakaas uit de winkel is dan ook ongezonder dan dat men het, op basis van de vele gezonde voedingstoffen in pindakaas, zou verwachten. Of het voeren van pindakaas echt schadelijk is voor vogels is tot op heden nog niet wetenschappelijk vastgesteld. Het is namelijk niet bekend hoeveel pindakaas uit de winkel een vogel zou mogen eten, voordat het echt schadelijke effecten heeft voor de gezondheid van een vogel.

Zoutloze pindakaas
Ondanks het feit dat er nog geen wetenschappelijke onderzoekresultaten bekend zijn van de effecten van pindakaas op vogels, kan men toch beter uit voorzorg kiezen voor een zoutloze pindakaas variant. De zoutloze pindakaasvariant is verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak. Ook kan men, als men de vogels wil gaan voeren, kiezen voor andere zoutloze notenpasta's.

Vogelpindakaaspothouder

De pindakaas kan heel eenvoudig met de pot (dus met de pindakaas in de pot) in de speciale pindakaaspothouder worden opgehangen. Een andere mogelijkheid om vogels te verwennen met de pindakaas is dan ook door de pindakaas, terwijl de pindakaas in de pindakaaspotje blijft zitten, te vermengen met strooivoer.

Specht en boomklever

Niet alleen de pindakaas in de pindakaaspotje kan worden vermengd met strooivoer, maar wanneer men het pindakaasmengsel op de barst van een boom smeert, dan zullen de spechten en de boomklevers hier ook heerlijk van kunnen smullen.

Lees verder

© 2013 - 2023 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vogels bijvoeren in de winter: geen slinger doppinda'sVogels bijvoeren in de winter: geen slinger doppinda'sVogels bijvoeren in de winter is erg belangrijk en mag als er veel sneeuw en ijs ligt. Want de dieren hebben dan geen en…
Het hele jaar vogels bijvoerenJe kan vogels het hele jaar bijvoeren. Je moet alleen per seizoen wisselen van voer. In dit artikel vind je zo'n beetje…
Hoe kan ik vogels in de winter voeren?Met name tijdens de winter en de herfst is het fijn voor vogels als mensen voer in de tuin klaar leggen voor ze. De wint…

Duivenoverlast, een serieus probleemDuivenoverlast, een serieus probleemDuivenoverlast is een lastig probleem en kan meer gevolgen hebben dan je in eerste instantie zou denken. Je hebt net je…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: WimdeGraaf, Pixabay
 • www.vogelbeschermingnederland.nl
 • www.kranten.com
 • www.wikipedia.com
Reacties

Jan, 22-12-2017
Ik heb voor de winter speciaal pindakaas gekocht voor vogels. Maar ik heb het idee dat het maar weinig met pindakaas te maken heeft. Het ziet er niet als pindakaas uit, en het ruikt niet naar pindakaas, maar naar vet zoals de bekende vetbollen. Op het etiket staat dat er talg, maismeel, pindameel en koolzaadolie in zit. Analyse: vet 60,9%, eiwit 9.9%, celstof 1.8%, as 1.1% Een pot van dit spul, kost +/- 2 Euro, ongeveer dezelfde prijs als echte 100% pindakaas. Ik denk dat de fabrikant er een slaatje uit slaat, en de pot vult met afvalvet, en er een paar pinda's aan toevoegt, vette winst dus. Hij heeft er belang bij om de mening
dat gewone pindakaas ongezond is voor vogels in stand te houden. Ik zou daar graag het wetenschappelijk bewijs van zien. Reactie infoteur, 24-12-2017
Beste Jan,

Het wetenschappelijk bewijs inzake pindakaas heb ik niet (op internet) kunnen vinden.
Wellicht dat daar nog eens een wetenschappelijk onderzoek naar wordt gedaan.

TekstSchrijverT

Sarien Pijls, 21-05-2016
Het vet in pindakaas zou slecht zijn voor jonge vogels, aangezien ze dat niet kunnen verteren. Wanneer een vogelouder dit aan zijn jongen voert, krijgen zij dit binnen.
Graag een reactie hierop. Reactie infoteur, 05-06-2016
Hallo Sarien,

Als ouders voedsel aan de jonge vogels geven dan is het voedsel wat bij de jonge vogels past. Pas als jonge vogels zelf van de pindakaas gaan eten heeft dit invloed op de spijsvertering van de jonge vogel.

TekstSchrijverT

Jan Duit, 20-05-2015
Vraag: in de boom leggen wij een potje pindakaas in een speciaal vogelhuisje. De vogels genieten er van, maar als de pot ongeveer half leeg is, is hij ineens helemaal schoonleeg. Dat kan een vogel nooit gedaan hebben. Welk ander dier zou dat hebben kunnen opgegeten? Potje is klein, diameter ca 6 à 7 cm. Moet dan wel een dier met een spitse kop zijn? Of lange tong. Reactie infoteur, 01-09-2015
Hallo Jan,

Als er eekhoorns in de buurt zijn dan heb je een mogelijke oplossing voor je vraag.

TekstSchrijverT

Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 08-09-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.