Praktische tips voor het voeren van egels in de tuin

Praktische tips voor het voeren van egels in de tuin Egels zijn boeiende en nuttige dieren en daardoor een welkome gast in de meeste tuinen. Maar doordat de mens steeds meer zijn leefgebieden vernietigt, is de egel intussen op de lijst van beschermde dieren geplaatst. Om de diertjes een handje te helpen kunt u ze een beetje (bij) voeren, de egels zullen er dankbaar gebruik van maken. Maar hoe kunt u ze het beste (bij)voeren en wat mag u ze geven?

De egel

De meeste mensen kennen wel een egel, minder bekent is zijn wetenschappelijke naam: Erinaceus europaeus. Het is een klein bruingrijs diertje met stekels. De stekels dienen ter bescherming, het diertje rolt zich, indien er gevaar dreigt, binnen drie seconden op. Een vijand kan namelijk helemaal niks met zo'n prikkend rond "speldenkussentje" en laat de egel vervolgens met rust. Uilen en roofvogels trekken zich echter niks van de stekels aan en pakken wel een egel als ze de kans krijgen. Egels zijn op zich niet erg groot, ze hebben een lengte van 18 tot 31 centimeter en een hoogte tot ongeveer 20 centimeter. Een volwassen egel kan maximaal anderhalve kilo zwaar worden.

Egels zijn zoogdieren en kunnen per keer drie tot zes jongen krijgen. De jongen zijn vlak na hun geboorte kaal, blind en doof, ze wegen slechts 12 tot 25 gram. Twee maanden na hun geboorte, zijn ze al zelfstandig en worden ze door hun moeder verstoten. Egels worden tegenwoordig slechts zo'n vier jaar oud, dit mede door de vele verkeersslachtoffers.
Een belangrijk kenmerk van egels, naast hun stekelvacht, is hun winterslaap.

Winterslaap

Egels houden een winterslaap, ze kruipen dan weg in een warm holletje om te kunnen overwinteren. Zonder winterslaap kunnen egels niet overleven want ze hebben geen (geschikte) vacht die hun warm houdt, bij temperaturen lager dan 12 °C zullen ze het op den duur erg moeilijk krijgen. Worden de temperaturen nog lager en ze kunnen niet schuilen, dan zal de egel het niet overleven. Volwassen egels gaan eind november beginnen met hun winterslaap, de jonge egels stellen dit nog een maand uit en beginnen daar pas eind december mee. Tijdens hun winterslaap gaat de stofwisseling zeer traag waardoor ze erg weinig energie verbruiken. De energie die ze nodig hebben voor hun winterslaap, halen ze uit hun dikke vetlaag die ze in de herfstperiode erbij hebben gegeten.
U kunt de egel een handje helpen met het vinden van een geschikte winterslaapplaats door een composthoop te maken of dorre bladeren (deels) in uw tuin te laten liggen. De egels zullen er dankbaar gebruik van maken.

Wanneer eet een egel

De egel is een echte slaapkop, het diertje slaapt in de lente, zomer en herfst ongeveer 18 uur per etmaal. Overdag slaapt hij en in de avond wordt hij actief om eten te zoeken. Meestal gaat hij drie keer per nacht op zoek naar voedsel, in het begin van de avond, rond middernacht en tegen de ochtend. Op zoek naar zijn eten legt een egel al gauw een afstand af tot zo'n vijf kilometer.

De kans dat men een egel hoort is groter dan dat men egel ziet want tijdens zijn zoektocht kan men vaak duidelijk het geritsel van de bladeren in de tuin horen. Ook kunnen sommige mensen schrikken van een "snuivend" geluid in de tuin en denken soms dat er iemand in de tuin staat, dit geluid wordt echter ook veroorzaakt door de egeltjes. Op zoek naar eten maken egels gebruik van een vaste route, dit betekent dat als u eenmaal een egeltje in de tuin hebt gezien, de kans groot is dat u hem vaker aan zult treffen.

Menukaart

De egel is een omnivoor, oftewel een alleseter, dit houdt in dat hij zowel plantaardig als dierlijk voedsel eet. Af en toe eet hij plantaardig voedsel zoals vruchten en bessen daarnaast eten ze ook wel eens paddenstoelen. Een enkele keer pikken ze een eitje, kikker of een hagedisje maar procentueel bestaat hun voedsel voornamelijk uit slakken, wormen, rupsen, pissebedden en insecten. Hun voorkeur gaat echter uit naar zachte ongewervelde prooien.

(Bij)voeren

Wanneer men veel struiken in de tuin heeft staan en het is erg beschut en dichtbegroeid, dan kunt u zomaar op een avond of in de nacht een egel in de tuin aantreffen. Ze zoeken graag tussen (dorre) bladeren en in losse grond naar hun voedsel, die ze met hun sterke neus makkelijk kunnen ruiken. Indien u voorzichtig een egel nadert kunt u hem vanaf een afstandje bewonderen, stoor het diertje echter niet.
Egels kunt u ook vrij eenvoudig uw tuin in lokken, als u elke avond een schaaltje water en wat voer voor ze neerzet, is de kans groot dat er een egel op afkomt.

Wat u met een gerust hart mag voeren:

  • Water
  • Kattenvoer
  • Enkele rozijntjes
  • Enkele meelwormen

Een echte aanrader is kant-en-klaaregelvoer, dit is een mix met allerlei lekkernijen speciaal voor egels samengesteld. Deze mixen zijn te verkrijgen bij de betere diervoederspecialisten. Tegenwoordig zijn er zelfs kuipjes egelvoer te koop, de kuipjes zijn te vergelijken met de platte kuipjes kattenvoer.

Niet alles is echter geschikt om egels (bij) te voeren, de diertjes kunnen ziek worden en uiteindelijk zelfs sterven. In "onze" producten zit te veel zout, suiker en/of andere stoffen en toevoegingen die schadelijk voor de stekelige diertjes kunnen zijn. Hieronder enkele producten die u absoluut niet mag voeren.

Wat u nooit mag voeren:

  • Melk
  • Brood
  • Gezouten voedingsmiddelen
  • Kliekjes uit onze keuken

Luidruchtig

Een egel kan behoorlijk veel lawaai maken, enkele verschillende geluiden onder verschillende omstandigheden:
  • Eten: snuiven en heerlijk smakken
  • Opwinding: sissen en hard snuffelen
  • Boos: gillend geluid
  • Extreem pijn en/of angst: krassende ijzerzaag-geluid
  • Egeljongen die maken net als een vogel een tjilpend geluid, dit doen ze bij honger en indien ze hun moeder kwijt zijn

Gevaar voor de egel in uw tuin

Indien u egels de tuin in lokt, zorg er dan voor dat ze daar niks kan overkomen. Een groot gevaar voor onze stekelige vrienden, zijn de tuinvijvers, want ondanks dat egels goed kunnen zwemmen, verdrinken ze toch regelmatig in een vijver. Dit komt omdat door gladde en steile randen de egel niet meer uit de vijver kan komen en uiteindelijk door vermoeidheid zal verdrinken. Een simpele plank of een ruwe rand kan zijn leven al redden.

Sommige slakkenkorrels zijn puur vergif voor egels, want ook dode slakken worden door egels opgegeten. Strooi daarom bij voorkeur een "egelveilige" variant of kies een ander manier om slakken te bestrijden. Egels eten ook aas, dieren zoals muizen en mollen die vergiftigd zijn kunnen uiteindelijk dodelijk zijn voor egels.

Pas op met het opruimen van een composthoop of een hoop bladeren, er kan een egel in slapen, in de maanden juli tot en met oktober kan er zelfs een nestje met jongen in zitten.

Netten die worden opgehangen om bijvoorbeeld bessen tegen vogels te beschermen, kunnen dodelijk zijn zodra een egel erin verstrikt raakt. Hang netten daarom niet lager dan 30 centimeter boven de grond.

Egels in nood

Helaas is het voor de egels niet altijd rozengeur en maneschijn, de diertjes kunnen ziek worden of gewond raken. Ook kunnen jongen door hun moeder in de steek worden gelaten met alle gevolgen van dien. Vindt u een zieke of gewonde egel of een verlaten jong, neem dan contact op met de dierenambulance of egelopvang bij u in de buurt. Ook wanneer u in de winter een egel ziet lopen, dan heeft het dier uw hulp hard nodig.

Voor meer informatie over egelopvang in het algemeen kunt u terecht op de site www.egelbescherming.nl. Probeer nooit zelf een egel te verzorgen of een jong te houden als huisdier, egels, vooral de jongen, hebben speciale zorg en voeding nodig die we hen niet kunnen geven, ze zullen uiteindelijk sterven.

Beschermd

Helaas gaat het met de egels in Nederland niet best, het aantal egels gaat hard achteruit. Dit is de reden dat de egel op de lijst van beschermde dieren in de Natuurbeschermingswet is komen te staan. U bent strafbaar indien u een egel verstoot, doodt of (als huisdier) gevangen houdt.

Een eigen stekkie

Een egel zoekt overdag graag rust en bescherming in een oud konijnenhol, een holle boomstam of een eigen gemaakt holletje. Maar u kunt de egel ook een eigen stekkie geven, zoals een egelhuis. Niet ieder hokje is echter zomaar geschikt als egelhuisje, het dient voldoende bescherming te bieden tegen (roof)dieren zoals marterachtigen en katten. Ook tegen de verschillende weersomstandigheden moet het huisje bestand zijn. Wanneer een egel het huisje gebruikt om haar jongen te krijgen, is het erg belangrijk dat er geen andere dieren bij het nest kunnen komen. Ook is verstandig dat men zelf ook zoveel mogelijk het huisje met rust laat, indien een nest wordt verstoort kan moeder egel haar jongen dood bijten. Maar heeft een egel eenmaal zijn draai gevonden in het huisje dan kan het zelfs jarenlang door dezelfde egel bewoond worden.
Egelhuisjes zijn te koop bij de betere diervoederspecialisten.

Lees verder

© 2012 - 2024 El-ja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De tuin egelvriendelijk makenDe natuur in ons land heeft het steeds moeilijker. Meer en meer natuurgebied verdwijnt, en Nederland verstedelijkt. Vaak…
Alles over de egelAlles over de egelDe egel komt veel voor in Nederland. Vooral in de herfst worden er veel egels gezien, dit komt doordat de egel in de her…
Egels in je tuin lokkenEgels in je tuin lokkenEgels, wie vindt ze niet leuk? Soms heb je geluk en zie je zo'n vriendelijk stekelbolletje op pootjes. Egels leven op he…
De winterslaap van de egelDe winterslaap van de egelEen voorbeeld van een dier dat een winterslaap houdt, onze stekelige vriend de egel. Zijn normale lichaamstemperatuur is…
Waar komen diamanten vandaan?Waar komen diamanten vandaan?Zeldzame dingen zijn duur. Diamant is super zeldzaam en veel geld waard. Voor één gram tel je al snel duizenden euro's n…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 31774, Pixabay
  • www.vivara.nl
  • www.wikipedia.nl
  • www.egelbescherming.nl
  • www.allesoveregels.nl
Reacties

Janny Koot, 05-09-2018
Hallo, kan je een egel ook hondebrokjes geven van die kleine brokjes.
Groet Janny Reactie infoteur, 24-09-2018
@Janny, Nee, het is niet verstandig om brokjes voor honden te voeren.
MvG El-Ja

Linda, 05-09-2018
In onze tuin komen elke avond en nacht egeltjes eten. We zagen er al een paar keer drie egeltjes samen en we hebben ze Stipje, Stekeltje en Stekje genoemd. Om hen te helpen heb ik al enkele malen speciaal egelvoer besteld. Zij zijn dol op meelwormen en een soort mix van rozijnen en granen (net muesli). Natuurlijk staat er ook elke nacht een laag bakje met vers water klaar.
Ik hoop dat ik ze kan helpen om de winter door te komen. Reactie infoteur, 24-09-2018
@Linda, Fijn om te lezen dat u de egels zo goed verzorgt, met uw hulp gaan ze goed de winter in. MvG El-Ja

Rudy van Elslande, 25-06-2017
Onze egel eet zeer graag kaas. Tot het laatste brokje zoekt hij en eet hij op. Op twee plaatsen wordt kaas gelegd en dit telkens bij een drinkbakje, waar hij gebruik van maakt. Men raadt melk af voor een egel, maar hoe zit het met kaas? Is dit ook zo gevaarlijk voor een egel? Ik wil onze vriend niet kwijt Reactie infoteur, 20-08-2017
Beste,
Kaas bevat erg veel zout wat niet goed voor egels is, kaas voeren wordt daarom afgeraden.
Hartelijke groet,
El-Ja

Nadia, 18-06-2017
Ik heb sinds enkele dagen een egel in de tuin, dat wil ik ook graag zo houden. Probleem : hij of zij komt 's nachts via het kattenluik naar binnen. Momenteel slaapt hij/zij onder mijn kast in de woonkamer. Ik rook het direct toen ik vanmorgen naar beneden kwam. Ik heb het diertje voorlopig laten liggen. Ik heb deze middag een egelhuisje gekocht, een laagje stro in gelegd en in de tuin geplaatst. Ik heb ook enkele kuipjes egeleten gekocht. Zet ik het eten in het huisje? Zet ik een kommetje water naast het huisje? Waar zet ik het huisje want ik heb een zeer zonnige tuin met nog niet zo heel veel begroeiing (dus ik ben bang dat het veel te warm zal worden in het huisje)? Misschien kan ik er iets overleggen, maar wat dan? Ik ben van plan om als hij/zij vanavond vanonder mijn kast wegkruipt, hem/haar voorzichtig op te nemen en in het huisje te zetten. Reactie infoteur, 20-08-2017
@Nada,
Wat fijn dat u het diertje zo goed wilt verzorgen. Het huisje kan het beste op een beschutte plek met wat begroeiing op de bodem in de buurt staan. Rust is belangrijk, plaats het huisje daar waar geen kinderen en dieren zoals bijvoorbeeld honden bij kunnen komen. Door de opening nabij een schutting neer te zetten, kunnen egels hun huisje gemakkelijker terugvinden. Het mooist is het om de ingang iets te verbergen door overhangende takken. Om het geheel beter te beschermen tegen kou kan men het overdekken met bladeren, aarde en/of turfmolm.
MvG El-Ja

Thomaas, 15-10-2016
Ik heb een egel in de tuin. En hij of zij beweegt niet ik weet dat ze slaapkoppen zijn die egels, maar is het wel normaal? Hij leeft nog wel, maar ik heb een emmer over hem heen gezet anders was het te koud buiten en het was onder de 12 graden.
Moet ik die emmer over hem blijven liggen of niet? ik hoop dat ik een antwoord krijg Reactie infoteur, 19-10-2016
@Thomaas,
Die emmer kunt u beter weglaten. Of het diertje wat mankeert is op afstand niet te beoordelen, het is verstandig om iemand van bijvoorbeeld de dierenambulance er naar te laten kijken.
MvG El-Ja

Annabelle, 05-06-2016
Vandaag een lieve egel gevonden in het konijnenhok, dat staat altijd open zodat het konijn lekker los kan lopen.
Goed water gegeven en wat brokjes maar ik heb ook twee katten en ik wil niet dat zij het egeltje iets aan doen. Is een egel in staat zichzelf goed te beschermen tegen katten? Reactie infoteur, 06-06-2016
@Annebelle,
Wat geweldig dat er een egeltje in uw tuin rondscharrelt. Een egel kan zich heel goed beschermen tegen katten. Hij rolt zich op indien er gevaar dreigt, katten kunnen er dan niks mee en zullen de egel vervolgens met rust laten.
MvG El-Ja

Frank, 30-03-2016
Afgelopen december trof ik drie broodmagere jonge egeltjes in de tuin. Ze hadden mijten, vlooien en luizen dus overal kriebel! Krab! Krab! Ik zag ze altijd krabben op de beelden van mijn wildcamera! Egelstichting gemaild. Die geven totaal geen reactie. Al diverse maanden terug een aantal mails gestuurd…

Toen zelf actie ondernomen. Bij de dierenarts is Stronghold voor kittens verkrijgbaar. Blijkt perfect voor egels! Dit is ook te zien geweest bij dokter poll, de dierenartsen serie op Discovery Channel. Stronghold voor kittens en dus ook egels is een ideaal middel tegen mijten, vlooien e.d. In een pipetje in de nek. De egels waren snel kriebelvrij!

Ik had wel 8 soorten egelvoer gekocht via internet. Door een tip van een dierenwinkel blijkt dat ze Royal canin mother & babycat het aller lekkerst vinden. Het zijn kleine smakelijke brokjes van goede kwaliteit. De magere egels zijn allemaal zo'n halve kilo aangekomen! Uiteraard voldoende drinkwater naast de brokjes serveren! Nooit melk daar gaan ze dood aan! Ook nooit slakkengif in uw tuin gebruiken! Ook daar gaan ze dood aan!

Met meelwormen doet u de egels ook een groot plezier! Je kunt ze gedroogd kopen bij elke dierenwinkel. Ik voer de egels in egelhuis. Dit heeft als voordeel dat de kattenbrokjes van Royal canin mother & babycat niet opgegeten worden door katten en vogels maar enkel door de egels.

Egels eten als het donker wordt. Echte nachtdiertjes. Ik spot ze met een wildcamera van de Aldi. Die maakt vanzelf foto's en filmpjes zodra er een dier langsloopt. Op deze manier heb ik al heel wat smakkende egels gezien, en ook krabbende egels. Die heb ik dus gered van hun jeuk door Stronghold voor kittens.

Doe mee en geef de egels in uw buurt ook kattenbrokjes. Reactie infoteur, 30-03-2016
@Frank,
Wat een prachtig verhaal vol mooie tips! U zult hiermee vast veel egels helpen. Bedankt.
MvG El-Ja

Polleke, 08-11-2014
Ik ben een oudere dame en heb 2 egels in mijn klein tuintje (25m²). De een is een grote lichte bruine en eet 's avonds en 's nachts, maar de 2de is een jong en die drenteld lustig de ganse dag rond en komt binnen in de living eten. Ik geef hem kattenvoer, rauwe gemalen biefstuk en af en toe een stukje ei en droge voeding voor katten. Buiten heeft hij een plastiek box met gedroogde bladeren om te slapen, maar meestal slaap hij binnen in een kartonnen doos onder een badhanddoek. Is dat normaal en doe ik er goed aan om hem maar binnen te laten? Hij (of zij) is nog zo klein en ik ben wel blij dat hij er is. Hij kan wel buiten wanneer hij wil want de tuindeur staat altijd open. De grote komt ook wel binnen, maar niet in de living, Die blijft in de berging (gangetje naar de tuin) en eet daar meestal in de vroege vooravond. Alvast bedankt voor uw antwoord. Reactie infoteur, 24-03-2015
@Polleke,
Egels horen eigenlijk niet in huis maar het is begrijpelijk dat u hier zoveel plezier aan beleeft. Het diertje heeft uw woning uitgezocht als favoriete slaapplaats, zolang het naar buiten kan wanneer hij maar wil, is het niet echt een heel groot probleem, vooral niet in de zomermaanden. Het wordt echter lastiger wanneer hij besluit om zijn winterslaap bij u te houden, in huis is het daarvoor namelijk te warm. Uiteindelijk is beter dat het diertje een slaapplaats bij u in de tuin vindt, blijven bijvoeren kan natuurlijk altijd. Ik hoop dat u nog veel plezier aan de egels mag beleven.
MvG El-Ja

Krentenbol, 28-09-2014
Hallo

Sinds jaar en dag hebben we de wens om een egel in onze tuin tegen te komen. Een week geleden hadden we gegeten bij een goede vriend van ons en toen we naar huis reden zagen we een diertje aan de rand van een (rustige) weg. Het was een egel en we reden terug om te kijken of deze wel de goede kant uit zou lopen, gelukkig deed hij dit. Toen we onze weg vervolgden spraken we de hoop uit hoe leuk het zou zijn als er in onze tuin een egel zouden tegenkomen.
We hebben twee Siamezen en deze kunnen vanuit het huis in een bench, we willen namelijk niet dat ze de straat op gaan of weg lopen. Als er iets in de tuin gebeurt merken we dit vaak aan onze poezen. Meestal is er dan een muis of een kikker in de buurt. In dit geval werden ze erg onrustig, onrustiger dan normaal. Toen ik ook in de bench stond hoorde ik dat er iets rondscharrelde wat veel groter moest zijn dan een muis of een kikker. Gewapend met een zaklamp en een fototoestel ontdekt ik Needles ( zo heet hij/zij inmiddels). De volgende dag ging ik in de tuin kijken of Needles hier ook ergens een hol had en inderdaad achter in de tuin had Needles een mooi hol gemaakt in een grote composthoop.
Omdat we een krentenbol over hadden had mijn vrouw deze voor de vogels in stukjes in de border gegooid. Tot onze verrassing was Needles 's avonds op zoektocht wat ik bij toeval ontdekte. Ik hoorde hem ook scharrelen en toen ik mijn fototoestel had gepakt zat hij zich tegoed te doen aan o.a. de krentenbol. Ik heb een prachtige foto genomen. Vervolgens vroegen we ons af of hij/zij nou wel of geen krentenbollen mag hebben. Het valt onder de categorie brood maar is toch anders. Wellicht te zoet ik weet het niet.
Als ik het artikel hieronder lees dan begrijp ook wel dat je het vooral aan de natuur moet overlaten. Maar ja we willen zo graag een handje helpen. Uiteindelijk wordt het ook winter en willen we ook wel wat doen voor Needles. Enfin de vraag, is een krentenbol wel of geen goede bijvoeding. Anders gaan we wellicht op den duur over op (goede) kattenbrokjes.
We horen het wel. Reactie infoteur, 30-09-2014
Krentenbol,
Wat een mooi verhaal! Brood is inderdaad niet goed voor egels, een krentenbol is dus geen geschikt voer. U kunt beter een schaaltje met kattenbrokjes voor Needles neerzetten en als u hem echt een keer wilt verwennen kunt u ook speciaal egelvoer voor hem aanschaffen. U kunt ook een mix maken van kattenbrokjes en egelvoer, dat drukt de kosten een beetje.
Water is erg belangrijk als u brokjes gaat voeren, indien u een bakje water neerzet is de kans zeer groot dat het de volgende dag (half) leeg is.
Ik hoop dat u nog van Needles kunt genieten.
MvG El-Ja

Kay, 27-07-2014
Wij hebben nu al 4 jaar een egel op bezoek, elke avond komt hij even snuffelen als de kat zijn eetbak wel op heeft gegeten… Dat is helaas voor de egel altijd zo! Het viel ons op dat wij regelmatig bezoek kregen van dezelfde egel maar We wouden hem niet (bij) voeren… Dit omdat wij denken dat de natuur zich altijd red… Wel hebben We het eten zoeken makkelijker voor hem gemaakt… Omdat wij achterhuis een overloop sloot hebben zitten daar veel vliegen en dus ook maden… Aangezien maden op licht afkomen hebben wij een spotje in de grond gezet, en elke nacht Is het raak… Een spoor van maden richting het spotlicht en daarbij een gelukkige egel die zich helemaal vol kan eten. Zo voeren wij de egel niet maar helpen We hem wel :) altijd leuk om te zien :) Reactie infoteur, 27-07-2014
@Kay,
Wat een leuke en waardevolle tip!
Bedankt.
Met vriendelijke groet, El-Ja

Jos de Raes, 03-07-2014
Bij het vallen van de avond een bakje kattenvoer van de Aldi op het terras zetten. Wij hebben nu al iedere avond 3 egeltjes op bezoek! Reactie infoteur, 06-07-2014
@Jos,
Bedankt voor de tip en wat top dat u de egels elke dag (bij)voert!
MvG El-Ja

Bert van Beek, 17-11-2013
Wij hebben al vanaf de zomer regelmatig een egel in de tuin, vanaf september met bij voeren komt hij elke avond eten en sinds vijf weken ook een jonge. De jonge zit in ons egel nachthok, hopelijk blijft hij erin.
Wat moet ik nu voeren.
Ik lees voor het bijvoeren van egeltjes dat brood niet goed is.
Op radio Noord Holland adviseerde men juist dat brood met pindakaas erg goed was.
Wat is nu goed? Reactie infoteur, 22-11-2013
@Bert,
In zowel brood als in pindakaas zit voor egels te veel zout. Dit kan bij de kleine zoogdieren tot gezondheidsklachten leiden.
Het voeren van de door u genoemde producten is daarom af te raden.
Met vriendelijke groet,
El-Ja

El-ja (113 artikelen)
Laatste update: 15-10-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.