Vlinder – Duinparelmoervlinder op Ameland

Vlinder – Duinparelmoervlinder op Ameland Vlinders zijn schubvleugelige insecten waarvan vele soorten bekend staan om hun bonte kleuren en complexe patronen op de vleugels. Hun fladdergedrag en kleurenpracht maken van hen het lievelingetje onder de insecten. De duinparelmoervlinder is een opvallende dagvlinder met sprekende kleuren en mooie patronen. Het is een van de mooiste vliegers onder de vlinders, met z'n parelmoerachtige vlekjes op de vleugels.

De vlinder met parelmoer vlekjes op de vleugels


Duinparelmoervlinder

De duinparelmoervlinder is een zeldzame standvlinder, die vooral aan de kust en op de Waddeneilanden wordt gezien. De duinparelmoervlinder voelt zich onder meer thuis op Ameland en is er elk jaar weer te zien. Hij is een dagvlinder die familie is van de aurelia's, de vossen, de parelmoervlinders en weerschijnvlinders.

Familie

Vlinders die naaste familie zijn van de duinparelmoervlinder zijn:
  • bosrandparelmoervlinder
  • grote parelmoervlinder
  • kleine parelmoervlinder

Bron: Martha AppelmanBron: Martha Appelman

Kenmerken

De duinparelmoervlinder is te herkennen aan de parelmoerachtige vlekjes aan de onderkant van de achtervleugel. Daar zitten witte of zilverachtige vlekjes met bruinrode rand. De vleugellengte bedraagt 23-30 mm. De achtervleugel is aan de onderzijde gelig met een minder duidelijke tekening. Aan de achterrand zitten driehoekige vlekken.

Levenscyclus

De duinparelmoervlindervrouwtjes zoeken viooltjes om hun eitjes af te kunnen zetten op de stengels. Dit eitje overwintert tussen de takjes, naalden en bladeren op de grond. In het eitje groeit een rupsje dat pas het voorjaar daarop de eischaal. De rupsen foerageren 's nachts op de viooltjes en zoeken voor overdag een schuilplek op. Soms kunnen we de rups zonnend in de lentezon aantreffen. De verpopping vindt onderin de begroeiing plaats. Elk jaar vliegt één generatie duinparelmoervlinder.

Duinviooltje

De duinparelmoervlinder vliegt op droge schrale graslanden, die vaak tegen bossen en bosschages aan liggen. Hij komt ook veel voor op de planten in droge duinen. De vlinder houdt bijzonder van het duinviooltje en het hondsviooltje; deze plantjes treden op als gastheer voor deze vlinder. Gastheerplanten worden ook waardplanten genoemd.

Waardplanten

Een waardplant is een plant die voor groei en vermeerdering van een andere soort nodig is. De duinparelmoervlinder zet haar eitjes af op een viooltje en daarmee is het viooltje de waardplant. Vlinders kunnen kieskeurig zijn in het uitzoeken van hun gastheer.

Vliegtijd

De duinparelmoervlinder is een dagvlinder. De vliegtijd is van mei tot en met augustus. De meeste vlinders kunnen we zien in de periode tussen half juni en half augustus.

Verspreiding

De duinparelmoervlinder komt voor in de duinen ten noorden van Hillegom, op de Waddeneilanden èn er is een populatie in de Hoge Veluwe. De vlinder is wijdverbreid in grote delen van Europa. Ze komt zelfs voor in gebergten tot op hoogten van 2400 meter.

Bron: Theo KiewietBron: Theo Kiewiet

Kooiduinen op Ameland

We zien de duinparelmoervlinder steeds minder in Nederland. Het is een bedreigde soort, die op de Rode lijst van bedreigde soorten in Nederland is gezet. Europees gezien is de vlinder niet in gevaar, maar in Nederland wordt hij steeds zeldzamer. Op Ameland komt een grote populatie voor. Vooral de Kooiduinen zijn populair bij dit insect.

De grote en de kleine parelmoervlinder komen ook op Ameland voor.

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlinders – Ameland Vlinderland met DuinparelmoervlinderVlinders – Ameland Vlinderland met DuinparelmoervlinderAmeland is een vlinderland. Er komen meer dan tweehonderd verschillende vlindersoorten voor. Op het eiland zijn vlinderl…
Vlinder – Kommavlinder op AmelandVlinder – Kommavlinder op AmelandAmeland heeft een paar heideveldjes en stukjes land met schraal gras en dat is een uitgelezen plek voor kommavlinders. D…
Vlinder – Kleine vos op AmelandVlinder – Kleine vos op AmelandDe kleurige kleine vos vliegt volop op in Nederland. Hij is in alle regio's van het land wel te zien. De kleine vos vlie…
Vlinder – LandkaartjeVlinder – LandkaartjeHet landkaartje is een algemeen voorkomende dagvlinder in Nederland. De vlinder heeft een landkaartpatroon aan de onderk…

Vlinder – Klein geaderd witjeVlinder – Klein geaderd witjeDe Pieris napi, het klein geaderd witje, is een algemeen voorkomende vlinder in heel Nederland. Hij dartelt boven de gev…
Muggen: feiten en fabelsMuggen: feiten en fabelsLig je net lekker in je bed en ineens hoor je dat gezoem om je oren. Je doet het licht aan en er is niets meer te zien.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Theo Kiewiet
  • Wikipedia
  • Vlindernet
  • Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 1: Martha Appelman
  • Afbeelding bron 2: Theo Kiewiet
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 27-06-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.