De Hondenspeeltuin, dikke pret voor uw hond en voor uzelf!

De Hondenspeeltuin, dikke pret voor uw hond en voor uzelf! De hondenspeeltuin? Het moet nu toch niet gekker worden!?! Jawel hoor, de hondenspeeltuin bestaat echt en is niet alleen ontzettend leuk voor hond en baas maar het blijkt ook een prima oplossing voor het hondenpoepprobleem dat in veel gemeenten speelt. Binnen de hekken van de hondenspeeltuin is de hond volledig vrij in zijn doen en laten, hij mag lekker los rond rennen, gek doen en zijn kunstjes vertonen op de diverse speeltoestellen. Speeltoestellen? Jazeker, die horen toch in een speeltuin. Doe uw speelkleren aan en kom mee naar de hondenspeeltuin!

De Hondenspeeltuin, lekker doen waar ik goed in ben, spelen!

Veel gemeenten hebben speciale hondenspeelplaatsen voor hun viervoetige bewoners. Het idee kwam naar voren omdat er te weinig goede plekken waren om honden uit te laten wat de nodige ergernissen voor alle bewoners met zich meebracht. Denk hierbij aan hondenpoep op paden, rond kinderspeelplaatsen en op trottoirs en parkeerplaatsen. Onplezierig en onwenselijk.

En dat is ook meteen de kern van het probleem, in iedere gemeente willen de inwoners nu wel eens een echt goede oplossing voor de overlast die veroorzaakt wordt door hondenpoep. Op veel plaatsen in ons land hebben zowel de hondenbezitters als de overige inwoners dankzij de hondenspeeltuin nu een veel prettiger leefomgeving.



De speeltoestellen en oefenen voor hondensport wedstrijden

Nee, een draaimolen en een klimnet zijn er niet maar wel een wip en een brug, u kunt hordenlopen met uw hond en door een grote betonnen buis kruipen. Er staan paaltjes om te leren slalommen en we kunnen de vaardigheden trainen die nodig zijn om mee te kunnen doen met hondensport wedstrijden. Ja, verbaas u nu maar nergens meer over, hondensport bestaat ook. Sommige speeltoestellen in de hondenspeeltuin zullen de hond in het begin misschien wat afschrikken maar met wat geduld en oefening hebben ze snel door wat de bedoeling is en krijgen ze er plezier in. Het leuke van al dat gespeel is natuurlijk ook dat de hond zijn energie kwijt kan en na afloop van een uurtje spelen lekker moe is. Is ie thuis heerlijk rustig en ligt voldaan in zijn mand.


Goed voor de socialisatie en het intermenselijk contact

En dat willen de meeste baasjes toch eigenlijk ook, buiten kunnen we lekker gek doen maar in huis moet de rust bij voorkeur bewaard blijven. Voor sommige hondenbezitters kunnen hondenspeeltuinen de enige mogelijkheid zijn om te socialiseren met andere mensen en hun honden. Goed gesocialiseerde honden vertonen minder agressie en zijn meer ontspannen. Een hond die kan spelen is een blije hond. Ook voor mensen met een beperkte mobiliteit, zoals oudere en gehandicapte hondenbezitters is het prettig om een veilig toegankelijke plek te hebben waar ze elkaar met hun hond kunnen ontmoeten. Voor deze mensen is een bezoek aan een hondenspeeltuin een prima manier om zich te ontspannen en met anderen in contact te komen.


Gedragsregels, hoe houden we het gezellig in de speeltuin?

Natuurlijk zijn er wat gedragsregels binnen de hekken van de hondenspeeltuin voor zowel baas als hond, laat bijvoorbeeld uw hond niet onbeheerd achter om vervolgens zelf boodschappen te gaan doen, dat is niet de bedoeling.

Ruim ook de poep van uw hond op, zo blijft het veld schoon en begaanbaar. Geef uw hond niet zijn favoriete speelgoed mee want dat wil ie niet delen met andere honden dus daar komt ruzie van. Houd uw hond onder controle als hij zich agressief gedraagt naar andere honden, vrij zijn betekent niet dat de hond zich onbeschoft kan gedragen.

Laat geen zwerfvuil achter maar ruim uw rommel netjes op. Het zou jammer zijn als de hondenspeeltuin na enige tijd weer wordt opgedoekt omdat er misstanden heersen, dat is helemaal niet nodig en te voorkomen als we ons aan deze regeltjes houden.


Zelf een hondenspeeltuin aanvragen bij uw gemeente?

U kunt zelf een aanvraag indienen bij uw gemeente met het verzoek een speeltuin voor honden aan te leggen. Doet u dit samen met zo veel mogelijk andere hondenbezitters, dat legt wat meer gewicht in de schaal. Maak een tekening van hoe het er uit kan zien en geef er ook een link bij naar dit artikel zodat de gemeenteraad zich makkelijker een beeld kan vormen van uw plannen. Geef ook een locatie aan die naar uw mening hiervoor geschikt is. Bedenk hierbij dat de speeltuin zo ruim mogelijk moet zijn maar realiseer u ook dat open ruimte meestal schaars is en dat er soms andere belangen in het spel zijn waar u rekening mee dient te houden. Het is in ieders voordeel als er niet te veel protesten tegen de toekomstige hondenspeeltuin de kop op steken.


Een goede hondenspeeltuin heeft de volgende faciliteiten:
  • de speeltuin is omheind en ruim,
  • heeft minstens één of twee speeltoestellen voor honden,
  • een gedeelte is gevuld met zand om lekker kuilen te graven,
  • er staan één of twee bankjes voor de baasjes,
  • er is een dispenser op een paal met hondenpoepzakjes,
  • er is een vuilnisbak om de poep in te deponeren,
  • er is eventueel een kraan voor drinkwater met een vaste drinkbak,
  • er staan bomen die voor schaduwplekken zorgen,
  • het is een veilige en niet afgelegen locatie,
  • de speelplaats wordt goed onderhouden.


Bereid uw voorstel netjes voor en draag goede argumenten aan

Wanneer u uw voorstel goed voorbereid geeft u uw gemeente een handvat om het onderwerp in de gemeenteraad te behandelen en serieus op uw voorstel in te gaan. Wijs er op dat het één van de beste oplossingen is voor het hondenpoepprobleem, een probleem dat in iedere gemeente in Nederland speelt. Gemeenteraadsleden kunt u ook proberen warm te krijgen voor uw voorstel, laat hen weten dat zij hiermee politiek gezien kunnen scoren in de gemeenteraad, dat werkt beslist! Draag zoveel mogelijk goede argumenten aan waarom juist uw gemeente een hondenspeeltuin moet realiseren, een bijzonder goed argument dat we hier nog niet besproken hebben is de volksgezondheid, hondenpoep op een kinderspeelplaats draagt nou eenmaal niet bij aan de gezondheid van kinderen en zo zijn er op dit gebied nog wel meer argumenten te bedenken.

Vraag ook niet-hondenbezitters wat zij van de plannen vinden, ze zijn ongetwijfeld enthousiast te maken wanneer u vertelt dat u een oplossing voor het hondenpoepprobleem hebt gevonden en dat de mening van de niet-hondenbezitter ten aanzien van dit voorstel een belangrijke bijdrage kan leveren aan het realiseren van de hondenspeelplaats op een daarvoor geschikte locatie in uw gemeente.


Degelijke en duurzame speeltoestellen voor de hondenspeeltuin

Het is van groot belang dat de speeltoestellen degelijk en duurzaam zijn, ze moeten lang meegaan en bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. Speeltoestellen van uitzonderlijk goede kwaliteit worden geleverd door Jaap de Vries Produkties uit Ermelo, dit bedrijf heeft meer dan tien jaar ervaring in de productie van hondenspeeltoestellen en attributen.


Lees verder

© 2012 - 2024 Fijnesteyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mijn hond bijt en knaagt aan meubels; Wat kan ik doen?Mijn hond bijt en knaagt aan meubels; Wat kan ik doen?Veel hondeneigenaren hebben er last van. Een hond die aan de meubels knaagt, bijt of kauwt. Het is een vervelend verschi…
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…
Verhuizen met een hondVerhuizen met een hondVerhuizen betekend meestal veel doen in een korte tijd. Als u een hond heeft denkt u dan ook van te voren na over hoe u…
Alles over de Bull TerrierDe bull terrier is een hond die kracht uitstraalt. Met de bijzondere vorm van zijn hoofd is hij moeilijk voor iets ander…

Vaccineren van frettenVaccineren van frettenDit artikel behandelt het vaccineren van fretten. Fretten zijn erg gevoelig voor parvo (hondenziekte), om parvo te voork…
Afvaltips en bewegingstips voor kattenNet als bij ons mensen komt overgewicht regelmatig voor bij katten. Overgewicht is niet alleen vervelend voor een kat om…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 825545, Pixabay
  • Alkmaar.nl
  • Bndestem.nl
  • Degebetenhond.nl
  • Dichtbij.nl
  • Dierverzorging.com
  • Facebook.com/Berggierslandengaarde
  • Hondenforum.nl
  • Hondenplaza.nl
  • Hondenspeeltuinfikkie.tk
  • Hondenspeeltuinpip.nl
  • Jaapdevriesprodukties.nl
  • Kliknieuws.nl
  • Labradorforum.nl
  • Paulhuismanfotografie.nl
  • Pixabay.com/nl/881599
  • Speeltuinvoorhonden.nl
  • Struunpad.net
  • Vrijalmelo.nl
Reacties

Ingrid, 27-03-2016
In het mooie Maximapark in Leidsche Rijn, Utrecht, heeft de gemeente Utrecht ook gezorgd voor enkele omheinde hondenveldjes. In het Maximapark-buitenhof ligt een omheinde hondenspeeltuin met speeltoestellen voor de hond, water om te zwemmen en een bankje om zelf in de zon te zitten. A2, afslag Vleuten, voor het spoorviaduct naar links, parkeerplaats aan linkerhand, park in lopen, speelplaats ligt in het midden aan je rechterhand. Te combineren met een wandeling in het andere gedeelte van het Maximapark en een pauze bij Denghof of Anafora (beide horeca waar de hond welkom is). Reactie infoteur, 28-03-2016
Leuke tip Ingrid, dankjewel, we zullen deze speeltuin binnenkort opnemen in de lijst!

Vriendelijke groet, Steyn

Thea Hogenkamp, 02-10-2014
Beste lezer, ook in Nijmegen-Noord is er een Hondenspeeltuin met de naam FIKKIE. Een losloopgebied van circa 100 x 40 meter volledig omheid, waar (zelfgemaakte) speeltoestellen geplaatst zijn. Via de Facebookgroep Fikkie, fun for dogs of via de website www.hondenspeeltuinfikkie.tk is het te zien. Reactie infoteur, 18-10-2014
Beste Thea,

Dank je voor je reactie, we zullen de speeltuin vermelden in de lijst!

Vriendelijke groet, Steyn

Gerda, 06-08-2014
Hallo we zoeken een hondenspeeltuin in de buurt van Eindhoven. Wij als mensen van adoptie hondjes wilde elkaar graag samen met de honden weer ontmoeten. In Philips Jongh park word a.s zaterdag een festival gehouden jammer genoeg. Dus we zoeken we op korte termijn een andere plek. Reactie infoteur, 06-08-2014
Beste Gerda,

Wellicht kun je even contact opnemen met de eigenaresse van hondenuitlaatservice:

De Snuffelende Snuit
Maeyke Alons
Dora Ebbenhof 9
5674 XT Nuenen
tel: 040-2839549
mobiel: 06-12508487

Of de eigenaren van:

“Du Belle Bijou”
Bundersestraat 38
5012 TB Tilburg
013-7505335, b.g.g. 06-15220836
info@jack-russellterrier.nl

Beide hebben een ruim een hectare grote omheinde bosrijke privé hondenspeeltuin waar op afspraak ook andere honden terecht kunnen, de eigenaren hebben een professionele hondenuitlaatservice. Er zijn kosten aan verbonden. Meer informatie vind je op:

http://www.snuffelendesnuit.nl/

http://jackrussellterriernl.wordpress.com/hondenspeelplaatsspeeltuin/

Het lijken mij uitstekende locaties voor uw plannen,

Vriendelijke groet, Steyn

Lucy van der Heide, 09-03-2014
In Leeuwarden in de wijk Schieringen/Heegterp is ook een hondenspeeltuin,
Aardig ruim opgezet met banden en hekjes en betonnenbuizen en ook een stuk zand, Reactie infoteur, 10-03-2014
Bedankt voor de tip Lucy! Ik zal deze speeltuin in het lijstje opnemen.

Vriendelijke groet, Steyn

Marja, 04-12-2013
Goedendag Steyn,
Dank je voor je uitgebreide en nette uitleg, hopelijk zijn ze in brabant ook bereid zo'n mooie omheinde speeltuin voor onze geliefde viervoeters te maken…

Groetjes Marja Reactie infoteur, 05-12-2013
Graag gedaan Marja!

Marja, 04-12-2013
Goedendag, de vraag is waar ligt deze mooie omheinde speeltuin dan wel?
Hopelijk ergens in Brabant, zou wel eens fijn zijn voor de honden om zonder gevaar van weglopen heerlijk te kunnen rennen in een beschermd gebied.
Groetjes Marja van Dalen Reactie infoteur, 04-12-2013
Beste Marja,

Ik begrijp dat het plaatje u -net als mijzelf trouwens- op het verkeerde been heeft gezet, het komt van de site met deze link:

http://www.vrijalmelo.nl/2010/08/hondenspeeltuin-2/

en het suggereert dat het zou gaan om de hondenspeeltuin in Oss maar zoals uit uw bevindingen blijkt is dat niet het geval. Vermoedelijk zijn dit gewoon een aantal spelende honden die ergens langs een hek rennen. Ik heb Harry de Olde van de PVA om een toelichting gevraagd maar hier nog geen antwoord op gekregen.
In de periode dat het artikel indertijd geschreven is ging het mij er vooral om om het fenomeen hondenspeeltuin toe te lichten en niet zozeer om de locaties gedegen te beschrijven.

Inmiddels heb ik een update gemaakt waarin dat wel gedaan wordt en onderaan het artikel een aantal adressen met een beschrijving erbij toegevoegd. In Brabant heb ik behalve die in Oss geen hondenspeeltuin kunnen vinden, in Venlo in Noord-Limburg is wel een groot hondenspeelveld, een particulier initiatief en zoals u in de beschrijving hiervan zult kunnen lezen zijn er geen behendigheidstoestellen maar kan er wel lekker gedold worden. Vanaf februari kunt u terecht in Beilen in Drenthe, dat is voor u wel verder weg maar het moet daar erg leuk worden heb ik in een persoonlijk contact met een van de initiatiefnemers vernomen, ze organiseren ook leuke activiteiten. Ook in Rotterdam is een hondenspeeltuin met een levendige groep enthousiastelingen maar verder ben ik bang dat u niet al te hoge verwachtingen moet hebben van de overige speeltuinen die door gemeenten zijn aangelegd, vergelijk het maar met de vaak mager uitgeruste kinderspeeltuintjes die her en der aangelegd worden.

Met vriendelijke groet, Steyn

Marja, 02-12-2013
Wij zijn speciaal naar Oss gekomen met 4 podenco's vanuit Eindhoven en Sint Oedenrode omdat De Hondenspeeltuin, dikke pret voor uw hond en voor uzelf! Doet vermoeden dat hij helemaal hoog omheind en veilig zou zijn, dus een behoorlijk vertekend beeld geeft. Daar aangekomen, was dat een behoorlijk teleurstelling omdat het voor de gewone hond zeker erg leuk is gemaakt en daar zeker erg naar hun zin zullen hebben. De Podenco is een ander verhaal, die wil rennen, springen, en zeker geen konijnen en haasje lucht ruiken. Als eerste hebben we ons rot gezocht naar adres gegevens, en via een zeer aardige Dierenenarts er achter gekomen dat het in het Park de strepen ligt in de Ussenstraat. Ik lees net bij de reactie's, dat ook de hondenspeelplaats in Nijmegen niet omheid is. Dus de vraag waarom deze foto's. Waar ligt deze omheinde speelplaats dan wel, want dit is behoorlijk misleidend. Reactie infoteur, 02-12-2013
Beste Marja,

Het spijt mij dat het artikel bij u de verkeerde verwachtingen heeft gewekt, het plaatje van de omheinde speeltuin is inderdaad niet correct, we zullen dit zo spoedig mogelijk corrigeren,

vriendelijke groet, Steyn

Marja, 29-11-2013
Goedendag,
Ik lees dat ongelooflijk mooie artikel over de hondenspeeltuin in Oss.
Helaas vind ik geen adres gegevens, dus wie kan mij vertellen waar die is. Reactie infoteur, 02-12-2013
Beste Marja,

We zullen het artikel binnenkort eens even updaten en de adresgegevens uit uw andere bericht vermelden,

vriendelijke groet, Steyn

Marcel, 25-10-2012
Wat is het adres van de hondenspeelplaats in Nijmegen?

vgr marcel Reactie infoteur, 25-10-2012
Deze is onderaan de dijk op de kop van de wijk Neerbosch Oost. Zeg maar op het laatste stukje bij de brug bij Anac indoor karting, je ziet hem niet vanaf de straatkant omdat er een grote flat voor staat. De speeltuin is niet afgezet, veel speel plezier!

Fijnesteyn (99 artikelen)
Laatste update: 06-07-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 19
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.