Afvaltips en bewegingstips voor katten

Net als bij ons mensen komt overgewicht regelmatig voor bij katten. Overgewicht is niet alleen vervelend voor een kat omdat hij niet meer lekker kan spelen en zich niet meer kan wassen. Het is ook schadelijk voor zijn gezondheid. Zo hebben katten met overgewicht meer kans op hart- en vaatziektes, op gewrichtsproblemen en op suikerziekte. Als een kat overgewicht heeft, dan is het zaak om hem af te laten vallen. Als een kat een gezond gewicht heeft, moet dit uiteraard zo blijven!

Overgewicht, een veel besproken onderwerp

Op tv zie je dagelijks reclamespotjes over overgewicht bij mensen. Je krijgt dan te horen waarom het schadelijk is en wat je kan/moet kopen om af te vallen. De gevolgen van overgewicht zijn bij katten eigenlijk in grote lijnen hetzelfde maar wat je kan doen om een kat af te laten vallen is iets anders.

Wanneer heeft een kat overgewicht

Het is lastig om overgewicht in kilo's aan te geven. Er zijn namelijk erg veel verschillende rassen en kruisingen. Zelfs per ras is het lastig om een maximum gewicht aan te geven, omdat sommige katten simpelweg groter zijn dan anderen.
Als je wil weten of jouw kat overgewicht heeft, kun je de volgende testjes uitvoeren:

Voel de ribben van je kat:

Leg je wijsvinger en je middelvinger naast elkaar op de ribben van je kat. Beweeg je vingers vervolgens met lichte druk naar achteren. Als je de ribben van je kat goed voelt, heeft je kat niet teveel vet op zijn ribben. Voel je de ribben niet of moet je redelijk hard drukken om ze te voelen, dan zit er teveel vet op zijn ribben. Bij een teveel aan vet, heeft je kat overgewicht.

Bekijk je kat van boven af:

Ga boven je kat staan en kijk of je een taille ziet. Loopt het lichaam van je kat in een rechte lijn van de ribben naar de heupen, dan heeft je kat teveel buikvet. Bij katten met veel haar is dit lastig te zien, dan kun je voorzichtig met je wijsvinger en middelvinger vanaf de ribben naar de heupen gaan en voelen of je kat een taille heeft.

Afvaltips en bewegingstips voor je kat:

Als je hebt ontdekt dat je kat overgewicht heeft, kun je verschillende dingen doen om je kat af te laten vallen.

Speciaal voer:

Je kunt dan kiezen uit lightvoer of afvalbrokjes van de dierenarts. Over het algemeen zijn de afvalbrokjes van de dierenarts het meest geschikt om katten af te laten vallen. De lightbrokjes zijn ideaal om een kat op gewicht te houden als hij is afgevallen.

Snackbal:

Dit is een bal waarin je de brokjes van je kat kan doen. Als de kat dan wil eten, moet hij de bal in beweging brengen. Als de bal rolt, valt er af en toe een brokje uit. Je kat moet dus in beweging komen om te kunnen eten. Voordeel is ook dat je kat langer over zijn eten doet, hierdoor zal hij kan zich aan het eind van de maaltijd verzadigder voelen dan wanneer hij de brokjes achter elkaar opeet.

Tandenspeeltje:

Dit is eigenlijk een speeltje voor honden, maar zeker ook geschikt voor katten. Dit speciale speeltje heeft over de lengte geribbelde groeven. Tussen deze groeven kun je de brokjes van je kat klemmen. Ook nu moet je kat werken om brokje voor brokje zijn maaltijd binnen te krijgen.

Brokjes verstoppen:

Dit is een leuke manier om samen met je kat bezig te zijn. Verstop de brokjes van je kat op verschillende plekken. Nu komt hij niet alleen in beweging en eet hij zijn brokjes 1 voor 1, maar moet je kat ook zijn hersenen gebruiken. Maak het in het begin niet te moeilijk, zorg aanvankelijk dat je kat de brokjes kan zien liggen en maak het langzaamaan moeilijker. Als je het gelijk te moeilijk maakt, zal je kat het waarschijnlijk opgeven.

Afvallen is voor katten net zo lastig als voor mensen. Ze moeten wennen aan het feit dat ze hun dag anders moeten invullen, niet alleen met eten en slapen. Daarom is het verstandig om voor de afvalbrokjes van je dierenarts te kiezen. Deze stimuleren namelijk de vetverbanding en zorgen dat je kat sneller een 'vol gevoel' heeft.

Neem rustig de tijd en laat je niet ontmoedigen als het niet zo snel gaat. Bedenk dan dat 100 gram voor een kat van 6 kg, gelijk staat aan 1kg voor een mens van 60 kg. Belangrijk is ook om je kat niet te snel te laten afvallen, 3-4% per week is perfect. Je kan je kat ook niet laten vasten, dan zal je kat leververvetting krijgen, dit is zeer schadelijk. Heb je hulp nodig? Vraag hier dan om bij je dierenarts, vaak kun je dan gratis begeleiding krijgen. Succes!
© 2012 - 2024 Mlacroix, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reken je BMI uitReken je BMI uitVeel mensen hebben we het idee dat ze te zwaar zijn maar weten eigenlijk niet wat de 'norm' is. Ben je gewoon aan de zwa…
Informatie over overgewichtTegenwoordig is overgewicht een veelvoorkomend probleem. Veel mensen hebben er last van. Wat kun je er tegen doen?
Aandoeningen bij overgewicht en ondergewichtWat kun je nu krijgen voor aandoeningen als je overgewicht hebt of ondergewicht. Maar het gaat nu ook eens over ondergew…
Overgewicht en ObesitasOvergewicht en ObesitasRuim 48% procent van de Nederlanders kampt met overlast. Je ziet dagelijks op tv programma’s over overgewicht en afvalle…

De Hondenspeeltuin, dikke pret voor uw hond en voor uzelf!De Hondenspeeltuin, dikke pret voor uw hond en voor uzelf!De hondenspeeltuin? Het moet nu toch niet gekker worden!?! Jawel hoor, de hondenspeeltuin bestaat echt en is niet alleen…
Oorzaken van de typische hondengeurOorzaken van de typische hondengeurZo goed als iedere hondeneigenaar heeft er wel eens mee te maken: een stinkende hond. Het maakt niet uit hoe vaak de hon…
Mlacroix (3 artikelen)
Gepubliceerd: 13-01-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.