Vrijheidsdressuur: Apporteren

Apporteren, oftewel een voorwerp ophalen en terugbrengen, is iets wat we kennen van hondentraining. Maar wist je dat paarden dit ook kunnen leren? Het is een oefening binnen de vrijheidsdressuur, een vorm van werken met je paard waarbij enthousiasme en samenwerking voorop staan. Dit is geen simpele oefening, maar wel een leuke!

Vrijheidsdressuur

Er zijn twee belangrijke principes binnen de vrijheidsdressuur: je dwingt het paard nergens toe, en tijdens de training beloon je het paard zodra het iets goed doet. Het eerste vormt de basis van de oefeningen en komt terug in het woord: Vrijheid. Het belonen is belangrijk om je paard de oefening correct aan te leren. Hiervoor gebruik je bij voorkeur een clicker, maar ook je stem kan als signaal werken. Als beloning zijn snoepjes een optie, maar ook een aai of knuffel, even samen spelen, of zelfs gewoon eventjes rust. Kies iets wat jouw paard prettig vindt en wat hem of haar zal motiveren.

Wat is de oefening?

Je gooit iets weg en het paard gaat erachter aan om het terug te brengen naar jou. Dit kan een bal zijn maar ook een petje of iets anders.

Benodigdheden

  • Clicker
  • Snoepjes (bijvoorbeeld wortel, appel, brokjes)
  • Voorwerp om weg te gooien (bijv. een zachte bal, petje, oud halster)

Hoe ga je te werk?

Apporteren is geen gemakkelijke oefening voor een paard. Hij bestaat immers uit drie delen: het paard moet iets achterna en het oppakken, het terugbrengen, en dan weer netjes loslaten. Het is dan ook het beste om deze oefening in die drie delen aan te leren.

Voor het eerste deel gebruik je dezelfde methode als bij het voetballen, behalve dat je paard het nu vast moet pakken. Dit kan lastig zijn: sommige paarden pakken van nature iets snel met hun tanden, anderen helemaal niet. In het laatste geval kan je het voorwerp aantrekkelijker maken door er wat brokjes in/op te doen, in te smeren met wortelrasp - net wat het paard lekker vindt. Hou het voorwerp voor de mond van het paard of duw het er zachtjes tegenaan. Zeg ook het signaalword "Pak" of "Apport". Clicker zodra je paard zijn mond opent of het vastpakt, en beloon. Doe dit totdat je paard het voorwerp zelfstandig vasthoudt. Waarschijnlijk zal hij het echter ook heel snel weer loslaten, dus dat is de volgende stap.

Dit train je door hardop te tellen. Begin met één tel (waarschijnlijk houd je paard het uit zichzelf zo lang vast) en clicker en beloon. Doe dit een aantal keer en tel dan tot twee. Hou dat vol totdat je paard het voorwerp ook twee tellen vasthoudt. Breidt het aantal seconden nog iets uit, en introduceer het signaalwoord "Los" of 'Geef". Zeg dit direct na de laatste seconde en wees enthousiast als je paard dan loslaat. Doe dat een paar keer, en probeer dan te stoppen met hardop te tellen en alleen het signaalwoord te gebruiken. Let hierbij ook op dat je paard het voorwerp boven/in je handen loslaat. In het begin houd je zelf je hand eronder, later kan je die iets verderop houden en alleen belonen als het in je handen komt.

Als dat goed gaat kan je het voorwerp steeds lager houden, zodat het paard wat meer moeite moet doen om het te pakken. Belangrijk is dat hij nog steeds loslaat op jouw commando, en dat Uiteindelijk leg je het op de grond. Doe dit bij voorkeur niet in een bak of paddock met zandondergrond, sommige paarden zullen het zand in hun mond niet prettig vinden. Als ook dat goed gaat leg je het voorwerp steeds iets verder weg, en uiteindelijk kan je het een eindje weggooien.

Het is natuurlijk het leukst als je paard er niet langzaam naartoe sjokt, maar enthousiast gaat draven of zelfs galopperen. Je eigen enthousiasme is hierbij erg belangrijk: gebruik je stem en lichaamstaal om duidelijk te maken dat je paard het heel goed doet en wees niet te zuinig in de beloningen.

Variaties

Deze oefening kan je met allerlei voorwerpen doen, van ballen tot petjes tot zweepjes. Je kan je paard ook leren een petje van iemands hoofd te pakken en aan jou te geven!

Lees verder

© 2011 - 2025 Danibanani, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrijheidsdressuur: Ja knikken en Nee schuddenEen paard ja laten knikken of nee laten schudden zijn vooral in vrijheidsdressuur-shows onmisbaar. Hiermee kan je immers…
Vrijheidsdressuur: Om te beginnenVrijheidsdressuur. Een nieuwe hype in de paardenwereld. Maar wat houdt het nu precies in en hoe begin je?
Vrijheidsdressuur: FlehmenVrijheidsdressuur: FlehmenFlehmen, het lachen van een paard. Dat is het natuurlijk niet, maar zo ziet het er wel uit. Het is een oefening van de v…
Vrijheidsdressuur: GapenNet als mensen kunnen paarden gapen. De meeste paarden doen dit gewoon uit zichzelf, maar het is mogelijk dit op command…

Paddock ParadiseHet Paddock Paradise is een uniek concept voor paarden in groepsverband. Dit principe is bedacht door Jaime Jackson, een…
Geiten melken voor eigen gebruikGeiten melken voor eigen gebruikMelkgeiten zijn sterke, intelligente, rustige en sociale dieren met een eigen wil. Melkgeiten die als hobbydier worden g…
Danibanani (37 artikelen)
Laatste update: 01-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.