Geiten melken voor eigen gebruik

Geiten melken voor eigen gebruik Melkgeiten zijn sterke, intelligente, rustige en sociale dieren met een eigen wil. Melkgeiten die als hobbydier worden gehouden leveren ongeveer één tot twee liter melk per dag. Geitenmelk bevat kleinere vet- en eiwitdeeltjes dan koemelk en is licht verteerbaar. Deze melk is ook geschikt voor mensen met een koemelkallergie. De melk wordt gebruikt om te drinken en voor de bereiding van voedsel, boter, kaas, ijs en yoghurt. Geitenmelk bevat verschillende vitaminen en andere belangrijke voedingsstoffen voor het lichaam.

Melkgeiten

Melkgeiten zijn sterke, intelligente, rustige, sociale dieren met een eigen wil. Het zijn productieve geiten. Gemiddeld worden de geiten 8 tot 12 jaar. De geiten hebben hun vruchtbare periode aan het einde van de zomer tot aan het begin van de winter. De vruchtbaarheid is seizoensgebonden en wordt bepaald door de hoeveelheid daglicht en temperatuur. De eisprong vindt daarbij plaats om de 18 tot 21 dagen en duurt van een paar uur tot een paar dagen. Na vijf maanden krijgen ze gemiddeld twee lammeren.

De samenstelling van geitenmelk

Geitenmelk bestaat voor het grootste gedeelte uit water en voor ongeveer 13 procent uit droge stof. De samenstelling van de melk hangt af van het geitenras en is afhankelijk van het seizoen. In de zomer is de melkgift hoog en de melk en eiwitgehaltes laag. In de winter is de melkgift laag en de melk en eiwit gehaltes hoog. Geitenmelk bevat eiwit en voorziet in de behoefte aan essentiële animozuren. Animozuren zijn de bouwstoffen van alle eiwitten. Deze zijn nodig voor de groei, spierweefsel en organen. Essentiële animozuren kunnen niet worden aangemaakt door het lichaam. Het lichaam moet via de dagelijkse voeding worden voorzien. Verder bevat geitenmelk calcium, vitamine A, D, B1, B2, B12, foliumzuur en zink. Geitenmelk bevat meer vitamine A en D dan koemelk maar minder foliumzuur, B12 en zink.

Het verschil tussen geitenmelk en koemelk

De vet- en eiwitdeeltjes in geitenmelk zijn kleiner dan in koemelk en romen minder snel op. Door de kleine vetdeeltjes is de melk licht verteerbaar en smaakt hij romig. Mensen met een koemelkallergie verdragen meestal wel geitenmelk. Geitenmelk is witter dan koemelk. Koemelk bevat de natuurlijke oranje kleurstof caroteen die bij geiten geheel wordt omgezet in vitamine A.

Een geit geeft ongeveer 1 tot 2 liter melk per dag voor eigen gebruik. Dit is afhankelijk van het ras, voeding en het aantal zogende lammeren.

Lammeren

Gemiddeld krijgt een melkgeit twee lammeren. Deze hebben de eerste weken volledige moedermelk nodig. Na een week of drie, vier kan ook voor eigen gebruik worden gemolken. Zolang de lammeren nog bij de moeder drinken kan er één keer per dag worden gemolken.

Het melken van jonge geiten

Het melken van geiten vereist wel enige oefening. Vooral bij geiten die voor de eerste keer worden gemolken zijn de spenen klein en kost het meer moeite om er melk uit te krijgen. Deze geiten moeten ook nog wennen aan het melken. Daar kun je ze aan laten wennen door, voordat ze lammeren krijgen, elke dag even onder de buik te aaien.

Geiten melken

Melk elke dag op hetzelfde tijdstip 's morgens of 's avonds en houd er rekening mee dat de jongen ook melk nodig hebben. De geit heeft nu meer voer nodig en kan onbeperkt gras (bij voorkeur grasland met een gevarieerd plantenaanbod) of hooi van goede kwaliteit eten. Dit kan worden aangevuld met het geven van oud brood, haver en maïs. Geef de geit ook een mineralen liksteen. Ververs het water dagelijks. Een geit zal voedsel dat niet voldoet vermijden. Ze hebben een zeer gevoelige maag dus moeten veranderingen in de voeding heel geleidelijk worden doorgevoerd. Na 10 tot 12 weken kunnen de jongen bij de moeder weg. Na de geboorte geeft de geit 10 maanden melk en heeft dan twee maanden nodig om op krachten te komen voordat de volgende jongen geboren worden. De melkproductie verminderd vanzelf.

Bewaren/producten

Verse, rauwe, schone (ga hygiënisch te werk bij het melken) melk is vier tot vijf dagen houdbaar in de koelkast. Geitenmelk kan ook worden ingevroren. De melk wordt gebruikt om te drinken, voor de voedselbereiding, boter, kaas, ijs en yoghurt.
© 2011 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Nederlandse melkgeitDe Nederlandse melkgeitDe Nederlandse melkgeit is het meest bekende ras in Nederland. Het heeft zijn naam dan ook te danken aan de hoeveelheid…
Zuivelproducten. Is het gezond?Zuivelproducten. Is het gezond?Je weet het misschien niet maar bijna iedere dag consumeert de gemiddelde mens toch iets van zuivel. Niet alleen een gla…

Vrijheidsdressuur: ApporterenApporteren, oftewel een voorwerp ophalen en terugbrengen, is iets wat we kennen van hondentraining. Maar wist je dat paa…
Voeding voor Belgisch witblauwe stierenEen goede voeding is belangrijk voor de gezondheid van het dier en voor een goede productie. Hier wordt de voeding van e…
Bronnen en referenties
Reacties

Lieneke, 21-02-2013
Hallo,

Ik ben opzoek naar een dwerggeit met een hoge melkproductie (voor eigen consumptie). Ik weet dat het een ongebruikelijke vraag is maar ik geloof wel dat het mogelijk is om een dwerggeit langdurig te melken. Met 0, 5 tot 1 liter per dag, kan ik ruim in mijn eigen gebruik voorzien. Ik zag een fotootje van een Pygora, leuk om te zien maar ik geloof dat ze in Nederland niet te koop zijn, helaas! Bent u iemand of weet u iemand die mij meer kan vertellen over de melkproductie van de dwerggeit, dan hoor ik het heel graag.

Met vriendelijke groet Reactie infoteur, 21-02-2013
Hallo,

Ik kan zelf helaas geen antwoord geven op deze vraag maar misschien is er iemand anders die dit artikel leest en u verder kan helpen.

Groeten Liza

P. de Jong, 12-10-2012
LS

Dat van de geitenmelk dat snap ik, maar wordt het vlees ook gebruikt en door wie? Ik heb bij de supermarkt nog nooit geitenvlees gezien. Reactie infoteur, 13-10-2012
Hallo,

Bij de supermarkt heb ik nog nooit geitenvlees zien liggen maar het wordt wel verkocht. Kijk bijv. eens op www.wolverlei.nl daar verkopen ze ook geitenvlees.

groeten Liza

Liza (204 artikelen)
Laatste update: 13-07-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.