Vrijheidsdressuur: Gapen

Net als mensen kunnen paarden gapen. De meeste paarden doen dit gewoon uit zichzelf, maar het is mogelijk dit op commando aan te leren. Dit doe je met vrijheidsdressuur: een trainingsvorm waarbij de basis samenwerking is en waarbij je zonder enige dwang je paard allerlei trucjes aan kan leren; waaronder het gapen!

Vrijheidsdressuur

Er zijn twee belangrijke principes binnen de vrijheidsdressuur: je dwingt het paard nergens toe, en tijdens de training beloon je het paard zodra het iets goed doet. Het eerste vormt de basis van de oefeningen en komt terug in het woord: Vrijheid. Het belonen is belangrijk om je paard de oefening correct aan te leren. Hiervoor gebruik je bij voorkeur een clicker, maar ook je stem kan als signaal werken. Als beloning zijn snoepjes een optie, maar ook een aai of knuffel, even samen spelen, of zelfs gewoon eventjes rust. Kies iets wat jouw paard prettig vindt en wat hem of haar zal motiveren.

Wat is de oefening?

Gapen spreekt eigenlijk een beetje voor zichzelf: je leert het paard om op commando te gapen.

Benodigdheden

  • Clicker
  • Snoepjes (bijvoorbeeld wortel, appel, brokjes)

Hoe ga je te werk?

Er zijn twee redenen waarom een paard gaat gapen. De eerste is, net als bij ons, wanneer ze moe of ontspannen zijn. Je kan dus simpelweg wachten tot je paard in een slaperige bui is, maar dat kan even duren. Je kan ook lekker bij ze gaan staan, zachtjes kroelen - zorg dat je paard zo ontspannen mogelijk is. Dan zou hij zomaar eens kunnen gaan gapen. Op dat moment zeg je het signaalwoord, bijvoorbeeld "Gaap", en clicker je.

De andere reden valt vooral op bij jongere paarden. Zij beginnen vaak te gapen als ze nieuwe informatie/kennis moeten verwerken. Het zou dus kunnen dat je een andere oefening aanleert en je paard dan ineens begint te gapen. Ook op dat moment kan je clickeren, zelfs als het tijdens een andere oefening is.Zorg dan wel voor duidelijk onderscheid tussen de oefeningen; als je bezig bent met flehmen is het níet zo handig om te belonen voor het gapen, dan raakt je paard in de war. Maar als je een paar keer hebt beloond voor het gapen zal je paard waarschijnlijk snel uit zichzelf beginnen te gapen, en dan kan je het signaalwoord gaan gebruiken.

Sommige paarden gapen eigenlijk nooit van zichzelf. In dat geval kan dit een lastige oefening zijn om aan te leren. Focus er dan niet teveel op. Ga gewoon aan de slag met andere oefeningen, en observeer je paard ondertussen regelmatig. Misschien gaapt hij soms wel in de wei, als hij net heeft gegeten, of nadat hij even heeft gerold. Als je eenmaal doorhebt op welk moment je paard uit zichzelf gaat gapen, kan je proberen in de buurt te zijn op dat moment, zodat je dan kan clickeren en belonen.

Variaties

Op deze oefening zijn geen variaties, maar je kan hem wel in shows gebruiken om net te doen of je paard het erg saai vindt. Verder is de oefening natuurlijk ook te combineren met oefeningen als zitten of knielen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Danibanani, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrijheidsdressuur: Om te beginnenVrijheidsdressuur. Een nieuwe hype in de paardenwereld. Maar wat houdt het nu precies in en hoe begin je?
Vrijheidsdressuur: FlehmenVrijheidsdressuur: FlehmenFlehmen, het lachen van een paard. Dat is het natuurlijk niet, maar zo ziet het er wel uit. Het is een oefening van de v…
Vrijheidsdressuur: TargettenVrijheidsdressuur is inmiddels een redelijk bekende term binnen de paardenwereld. En iedereen die wel eens in een circus…
Vrijheidsdressuur: Briezen/HinnikenIedereen heeft wel eens een paard horen briezen of hinniken. In films worden deze geluiden veelvuldig gebruikt, maar ook…

Vrijheidsdressuur: VoetballenOoit een paard zien voetballen? Vast niet, maar het kan wel. Het is zelfs redelijk eenvoudig om een paard dit aan te ler…
Het Haflinger paardDe Haflinger is een paardenras afkomstig uit Tirol. Een Haflinger staat bekend als een werkwillig ras en heeft een voskl…
Danibanani (37 artikelen)
Gepubliceerd: 18-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.