Fretten en de meest voorkomende ziekten

Fretten en de meest voorkomende ziekten Een fret is een actief en levendig dier. Hij is nieuwsgierig en speels en heeft belangstelling voor de omgeving. Dit is zoals een gezonde fret behoort te zijn. Een fret is over het algemeen een gezond dier. Omdat de fret als huisdier niet zo heel bekend is, hebben de meeste dierenartsen geen ervaring met deze dieren. Fretten kunnen bevattelijk zijn voor hondenziekten. Bij vrouwtjes kan er een beenmergdepressie ontstaan. Mocht je fret ziek worden, is het belangrijk om naar een betrouwbare dierenarts te gaan.

Een gezonde fret

Een gezonde fret is actief, beweeglijk en toont belangstelling voor zijn omgeving. Hij is nieuwsgierig en erg speels. De vacht voelt zacht aan en is wat glanzend. De ogen moeten helder zijn. De neus moet vochtig en koel aanvoelen. Zijn oren moeten goed schoon zijn. De ontlasting ligt vaak in een krul en is donker van kleur. De urine is donker van kleur. Verder moet de fret goed eten en drinken. Als je je eigen fret goed kent dan ken je zijn gedrag en weet je wanneer er iets anders is dan normaal. Mocht er iets afwijken van de genoemde gezonde factoren van de fret, dan moet je dit goed in de gaten houden. Hoe meer je betrokken bent bij je fret, hoe eerder afwijkend gedrag opvalt.

Een zieke fret

De temperatuur van een gezonde fret is tussen de 38,5 en 38,8 graden Celsius. Na druk spelen loopt de temperatuur wat op. Dit moet in rust weer terugzakken naar een normale temperatuur. Mocht de temperatuur te hoog blijven, dan is er wat aan de hand. Let erop of de fret goed eet en drinkt. Indien de fret braakt, let er dan op of dit normaal braaksel is (de laatst gegeten maaltijd) of dat er bloed en slijm in zit. Let erop of zijn buik niet opgezet is. Let erop of zijn ontlasting goed is; heeft hij diarree of juist geen ontlasting? Is de ontlasting bloederig? Mocht je de genoemde symptomen herkennen bij je fret, wacht dan niet te lang en ga naar de dierenarts. Een fret is een taai dier en zal proberen zijn ziekte verborgen te houden. Als hij zich ziek zal gedragen, is hij meestal al flink ziek en moet er snel ingegrepen worden.

Frettenziekten

Een fret is een sterk en gezond dier die niet snel ziek zal worden. Toch kan de fret ziek worden. Ze zijn bevattelijk voor hondenziekten en ze kunnen via het baasje een griepje oplopen. Indien de fret ernstig ziek is of je twijfelt, ga dan zo spoedig mogelijk naar de dierenarts. Indien je dit niet doet kan de fret zelfs overlijden. Hieronder worden een aantal ziekten bij de fret genoemd.

Beenmergdepressie

Deze aandoening komt meestal voor bij ongesteriliseerde vrouwtjes. Indien zij loops is geweest en niet gedekt wordt, blijft zij daarna onder invloed van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Hierdoor ontstaat er een beenmergdepressie waardoor er onvoldoende bloedcellen worden geproduceerd. Hierdoor kan de fret ontstekingen, bloedarmoede of bloedingen krijgen. Het vrouwtje krijgt een opgezwollen vulva met een vaginale uitvloeiing. Het fretje wordt lusteloos en verliest de eetlust. Sterilisatie is hiervoor meestal de beste oplossing. Er wordt geadviseerd om vrouwtjes waarmee niet gefokt wordt, te laten steriliseren op een leeftijd van 6 tot 8 maanden.

Hondenziekten

Fretten zijn gevoelig voor het hondenziektevirus (paramyxovirus). Indien de fret hiermee besmet raakt, loopt het meestal fataal af. De ziekte begint meestal met slecht eten, koorts en onstoken ogen en neus. Het lijkt in dit stadium nog op een gewone griep. Na 10 tot 15 dagen ontstaat er een huidonsteking aan de kin, lippen, rond de anus en in de liezen. Het immuunsysteem wordt aangetast waardoor allerlei inftecties en diarree kunnen ontstaan. Indien het zenuwstelsel wordt aangetast kunnen allerlei neurologische symptomen ontstaan zoals toevallen, spiertrillen en coördinatie stoornissen. Voorkomen is het beste. Het is verstandig om het dier preventief te laten inenten.

Ontstoken anaalklieren

De anaalklieren kunnen net zoals bij een hond nog wel eens ontstoken raken en dan gaan lekken. Dit stinkt enorm. De fret kan dan ook net zoals een hond gaan "sleetje rijden". Als de fret dit doet kan er ook sprake zijn van jeuk of markering geven na het poepen. Als de anaalklieren ontstoken zijn kan het fretje pijn hebben bij het poepen en maakt hij een kreunend geluid. Ontstoken anaalklieren kunnen het beste door een dierenarts worden geleegd. Dit is geen pretje voor de fret. Na het legen van de ontstoken anaalklieren zal de fret een antibioticakuur krijgen.

Nieraandoeningen

Nierproblemen komen nogal eens voor bij oudere fretten. De fret wordt mager en hij drinkt en plast wat meer. Zijn vacht wordt dunner en dof. Naarmate de nieren slechter worden, zal de eetlust steeds meer verminderen en er kunnen wondjes in de bek en maagdarmkanaal ontstaan. De fret kan een onaangename geur uit zijn bek krijgen en hij zal zich meestal misselijk voelen. Het fretje wordt door de slechte nierfunctie ziek en hij wordt als het ware vergiftigd in zijn eigen lichaam. Een oplossing kan zijn een aanpassing van het dieet of medicijnen gebruiken.

Huidaandoeningen

Wat regelmatig voorkomt is kaalheid of een dunner wordende vacht. Bij oudere fretten ligt het aan problemen met de bijnieren. Sommige fretten krijgen in de zomer en herfst een dunne vacht op de staart. Dit heet het "kale staarten syndroom" en het lost zich vaak vanzelf weer op.
Net zoals honden en katten kan de fret vlooien krijgen. Deze veroorzaken wat jeuk.
Een oudere fret kan last krijgen van huidtumoren, maar deze zijn meestal goedaardig. Deze plekken lijken op exceem en jeuken.

Insulinomen

Insuliomen zijn kleine tumoren in de alvleesklier en dit komt regelmatig voor bij fretten die ouder zijn dan 3 jaar. Door deze tumoren wordt er een grote hoeveelheid insuline geproduceerd waardoor de suikerspiegel in het bloed te laag wordt. Hierdoor kunnen de hersenen minder goed functioneren. Het lichaam zal zijn best doen om de bloedsuiker kunstmatig op niveau te houden waardoor de aandoening vaak niet op tijd wordt onderkend. Een belangrijke oorzaak is een overmaat aan suikers en koolhydraten in de voeding.

Niet ernstige aandoeningen

De fret kan een simpele verkoudheid oplopen, diarree of braken. Meestal is de fret er zo overheen. Er kan sprake zijn van nieuw voer, griepvirus of een beetje stress. Soms heeft de fret gewoon zijn dag niet. Mocht de diarree niet over gaan, ga dan naar een dierenarts.

Juiste dierenarts

De fret is niet zo'n algemeen huisdier. De meeste dierenartsen hebben geen ervaring met fretten. Dit kan gevaarlijk zijn omdat de dierenarts dan een verkeerde voorlichting of behandeling kan geven. Frettenverenigingen, die te vinden zijn op het internet kunnen adressen geven van betrouwbare dierenartsen. Mocht de fret ernstig ziek zijn, ga dan direct naar een dierenarts. Ook al is er alleen een onervaren dierenarts in de buurt.

Lees verder

© 2011 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vaccineren van frettenVaccineren van frettenDit artikel behandelt het vaccineren van fretten. Fretten zijn erg gevoelig voor parvo (hondenziekte), om parvo te voork…
Is de fret een geschikt huisdier voor kinderen?Fretten zijn leuke en zeer speelse huisdieren. Daarom zijn ze ook best populair. Veel mensen zijn dol op het leuke karak…
Informatie over frettenInformatie over frettenFretten, wie kent ze niet. Nou bijna niemand. Het zijn huisdieren die niet veel voorkomen en ze beschikken over hun eige…
Fretteren, het jagen met een fretFretteren, het jagen met een fretFretten zijn erg grappige beestjes die niet erg populair zijn onder de huisdieren, vroeger werden ze gebruikt met het ja…

De hoestende hond, wat veroorzaakt het kuchen?De hoestende hond, wat veroorzaakt het kuchen?Het gebeurt niet vaak dat honden hoesten. Wanneer dat wel het geval is wordt het kuchen meestal veroorzaakt door een vir…
Ontstoken ogen bij een paardAls de herfst weer aanbreekt en het weer slaat weer om naar veel wind en een lage temperatuur kan het zijn dat uw paard…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MichaelSehlmeyer, Pixabay
  • www.home.wanadoo.nl/de fret/gezondheid
  • www.home.online.nl/de.fret/ziekte
  • www.frettenkliniek.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 28-12-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.