De hoestende hond, wat veroorzaakt het kuchen?
Het gebeurt niet vaak dat honden hoesten. Wanneer dat wel het geval is wordt het kuchen meestal veroorzaakt door een virusinfectie of een bronchitis. Meestal gaat het hoesten binnen een paar dagen over. Wanneer dat niet het geval is en de hond heeft ook nog last van een gebrek aan energie is het verstandig de dierenarts te raadplegen.
Oorzaken
Infecties
Een hond met kennelhoest heeft te maken met een krachtige hoge hoest. De oorzaak is een bacterie, schimmel of virus. De hoest heeft kennelhoest, omdat honden die vaak oplopen in bijvoorbeeld asielen of pensions. Wanneer een hond in een kennel logeert is het verstandig om de viervoeter te laten vaccineren tegen kennelhoest. De hoest gaat meestal binnen een paar dagen weg. Kennelhoest kan wel gevaarlijk zijn voor puppy’s en honden die lijden aan andere kwalen. Honden als pekinezen, mopshonden en buldoggen krijgen vaker te maken met infecties aan de luchtwegen, doordat ze een platte snuit hebben. Het ademhalen gaat dan moeilijker.
Bronchitis
Honden die te maken krijgen met bronchitis hoesten vaak piepend en hebben moeite met het halen van adem. Dat komt, omdat de luchtweggetjes geïrriteerd zijn. Daardoor kan een ontsteking ontstaan die bronchitis wordt genoemd.
Hartstoornis
Met honden die blijven kuchen is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan. Veel en plotseling hoesten kan duiden op een hartstoornis, waardoor er vocht in de longen komt. Een hartstoornis kan ook worden veroorzaakt door de hartworm. Dat zijn wormen die in het hart en de longen van de honden gaan zitten, waardoor die organen slecht gaan werken.
Wat kun je doen voor de hoestende hond?
Hoestsiroop helpt honden om de keel te verzachten en onderdrukt de reflex om te hoesten in de hersenen. Neem dan wel hoestsiroop met het ingrediënt dextromethorphan. Een hondje van minder dan 4,5 kilo dient niet meer te krijgen dan een halve theelepel met hoestsiroop. Honden van ongeveer tien kilo krijgen een hele theelepel hoestsiroop en grote honden twee theelepels hoestsiroop. Let er wel dat je hoestsiroop voor de hond gebruikt. Hoestende honden willen vaak niet eten, omdat ze last van de keel hebben. Toch is het belangrijk dat ze genoeg binnenkrijgen. Warm daarom het voer een beetje op. Het voer gaat dan lekkerder ruiken waardoor honden mogelijk honger krijgen. Ook is het een tip om het voer te mixen met kippenbouillon. Het eten wordt dan zachter en is makkelijker te verorberen. Het is niet verstandig om met een met zieke hond lang te gaan wandelen. Loop slechts korte blokjes met de hond, zodat hij zijn energie kan gebruiken om beter te worden. Houd het dier warm en droog, zodat de hoest niet overgaat in een longontsteking. Zorg ervoor dat er niet teveel stof in huis ligt. Dat kan namelijk ook de luchtwegen gaan irriteren. Trekken aan de halsband kan een nieuwe hoestbui uitlokken. Laat de hond daarom (eventueel tijdelijk) uit met bijvoorbeeld een tuigje.