Is de fret een geschikt huisdier voor kinderen?

Fretten zijn leuke en zeer speelse huisdieren. Daarom zijn ze ook best populair. Veel mensen zijn dol op het leuke karakter van de fret en sommige zouden zelfs zo'n huisdier wel voor hun kind aan willen schaffen. Maar is dit wel een goed idee? Kan een kind een fret verzorgen en opvoeden? En waar moeten de ouders rekening mee houden?

Algemeen

Een fret is een dier dat tot de marterachtigen behoort, net zoals bijvoorbeeld de hermelijn en de wezel. Fretten zijn roofdieren die gehouden kunnen worden als huisdier, maar ook voor de jacht kunnen worden gebruikt. Ze worden regelmatig gebruikt om te jagen om konijnen. Jagen met fretten wordt fretteren genoemd. De mannelijke fret is een ram en de vrouwelijke fret heet een moer. Fretten komen voor in de volgende drie kleuren:
 • Wildkleur
 • Albino
 • Sandy
Binnen deze kleuren zijn allerlei schakeringen. Ook zijn er verschillende aftekeningen mogelijk.

Een fret voor kinderen

Fretten worden al zeer lange tijd als huisdier gehouden. Het zijn leuke huisdieren die wel enige ervaring eisen. Een cavia, konijn of hamster is voor meer mensen geschikt, omdat dat totaal andere types huisdieren zijn. Fretten zijn bijterige dieren die goed opgevoed moeten worden. Ze zijn erg intelligent en kunnen zeer tam worden, maar hier is wel veel tijd voor nodig.

Kinderen vinden fretten vaak erg leuk. Onder toezicht van de ouders gaat het meestal ook wel goed. Kleine kinderen kunnen niet zo goed met fretten om gaan, maar kinderen vanaf ongeveer 8 jaar wel. Het is echter geen goed idee om voor uw kind een fret aan te schaffen en uw kind zelf de verzorging en opvoeding te laten doen. Een fret als huisdier voor kinderen kan goed gaan, maar dan moeten de ouders er volledig achter staan en bereid zijn om er veel tijd in te steken. Ook moet er rekening mee gehouden worden dat een fret geen goedkoop huisdier is. Er moet een kooi aangeschaft worden, de fret moet vaccinaties hebben en er moet natuurlijk voor voedsel gezorgd worden. Daarnaast zijn er nog bijkomende kosten, zoals een dierenartsbezoek wanneer de fret iets mankeert. Fretten hebben veel ruimte nodig en leven graag samen met soortgenoten. Ze moeten regelmatig los door het huis kunnen lopen. Twee fretten moeten minimaal anderhalve vierkante meter tot hun beschikking hebben, maar dit is echt het minimale. Meer is natuurlijk beter. Het houden van fretten met andere huisdieren kan goed gaan, maar dat ligt aan het soort huisdier. Een hond of kat is meestal geen probleem voor een fret. Kleine huisdieren zoals cavia's, konijnen en hamsters kunnen absoluut niet samen met fretten, omdat fretten deze dieren als prooi zien.

Voor- en nadelen

Het kan erg leuk zijn om een fret als huisdier voor uw kind te hebben, maar er zitten ook een aantal nadelen aan waar rekening mee gehouden moet worden.

Voordelen:
 • Fretten zijn erg speels en spelen graag met kinderen
 • De fret is goed zindelijk te maken
 • Fretten zijn erg intelligent waardoor ze veel kunnen leren
 • Een fret kan zich aan het kind gaan hechten en er een band mee opbouwen

Nadelen:
 • Fretten hebben zeer veel verzorging nodig
 • De opvoeding vereist veel tijd en geduld en een fret kan veel geld kosten
 • Het werk wat een fret met zich meebrengt, kan te veel zijn voor een kind
 • Fretten zijn geen knuffeldieren en kunnen hard bijten

Conclusie

Het houden van fretten als huisdieren voor kinderen kan goed gaan, maar dit hangt van verschillende omstandigheden af. De ouders moeten bereid zijn om mee te helpen met de opvoeding en de verzorging, omdat een kind dit niet alleen kan. Ook moet er rekening mee gehouden worden dat fretten veel ruimte nodig hebben en graag samen leven met een soortgenoot. Het houden van fretten is duurder dan het houden van andere kleine huisdieren.

Wanneer kinderen op zoek zijn naar een rustig huisdier waar ze mee kunnen knuffelen, is een fret absoluut niet geschikt. Fretten zijn behoorlijk druk en speels en zijn geen schootdieren. Ook zijn ze niet geschikt voor kinderen die graag een dier willen wat ze helemaal zelf kunnen verzorgen. De hulp van een volwassene is bij de opvoeding en verzorging van een fret vereist, anders kan de fret zeer gemeen worden.

Als u kiest om een fret aan te schaffen voor uw kind en u heeft er zelf weinig ervaring mee, is het aan te raden om een wat oudere, goed opgevoede fret te kopen. Jonge fretten zijn meestal bijterig en moeten goed opgevoed worden. Hiervoor is enige ervaring gewenst.
© 2009 - 2024 N123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Informatie over frettenInformatie over frettenFretten, wie kent ze niet. Nou bijna niemand. Het zijn huisdieren die niet veel voorkomen en ze beschikken over hun eige…
Hoe verzorg ik mijn fret?Fretten zijn erg leuke speelse diertjes. Erg populair onder de huisdieren zijn ze niet, maar toch hebben de meeste frett…
Vaccineren van frettenVaccineren van frettenDit artikel behandelt het vaccineren van fretten. Fretten zijn erg gevoelig voor parvo (hondenziekte), om parvo te voork…
Een fret als huisdierHet is heel leuk om een fret als huisdier te houden, ze zijn slim,lief en aanhankelijk, mits u ze een beetje goed opvoed…

Mijn hond: opspringenEen hond die opspringt is niet altijd leuk. Kapotte of vuile kleding, krassen op armen en benen en gillende mensen en/of…
Angstige hondenAngstige hondenElke hond is wel eens angstig in zijn of haar hondenleven. Sommige honden zijn bang van vuurwerk of van de stofzuiger. A…
Bronnen en referenties
 • http://home.wanadoo.nl/~frettenpret/indexmap/ouders.htm
N123 (37 artikelen)
Gepubliceerd: 22-08-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.