De symptomen van blaasgruis bij een kater

De symptomen van blaasgruis bij een kater Blaasgruis is een veel voorkomend probleem bij katers. Met een beetje pech keert het probleem terug en merk je dat je steeds vaker bij de dierenarts zit met je arme kat. Hoe herken je de verschijnselen, hoe kan het worden behandeld en wat kan je doen om het te voorkomen?

Wat is het precies?

Blaasgruis ontstaat als zouten in de urine gaan kristalliseren. Hierdoor ontstaat gruis dat vervolgens weer kan verklonteren en zich tot blaasstenen kan ontwikkelen. Blaasgruis irriteert de blaaswand wat in eerste instantie leidt tot een urineweginfectie. Bij poezen is dit goed te verhelpen, maar bij katers kan dit tot ernstige gevolgen leiden.

Verstopping bij katers

Net als bij katers komt het probleem ook bij poezen voor. Echter, doordat katers een langere plasbuis hebben die aan het eind nauwer wordt, kunnen de eventueel ontstane blaassteentjes de plasbuis niet goed verlaten. Er ontstaat pijn en in ernstige gevallen verstopping. Bij een verstopping kan er een acute niervergiftiging optreden. Uw kat zal gaan braken, zijn ogen komen diep te liggen en kan in korte tijd in coma raken. Als uw kater niet meer kan plassen, dient u direct hulp in te schakelen.
Uw kat kan hierdoor in 24 uur tijd zo erg verslechteren dat hij kan overlijden.

De verschijnselen:

  • Voortdurend naar de kattenbak gaan;
  • Persen op een plasje terwijl er niets of haast niets komt;
  • Het veelvuldig schoonwassen van de penis;
  • Bloed in de urine;
  • Urinedruppels verliezen;
  • Klagend miauwen.

Oorzaken

  • Aanleg
  • Overgewicht
  • Te weinig beweging
  • Aantal keren urineren per dag: hoe vaker des te minder kans
  • Voeding: teveel zouten kan leiden tot het ontwikkelen van blaasgruis

Behandeling

Bij verstopping van de kater dient deze eerst verholpen te worden door middel van een catheter en vloeistoffen. In de ergste gevallen dient de penis te worden geamputeerd om zodoende verstopping te voorkomen.

Afhankelijk van het soort blaasgruis, kan er een behandelplan worden opgesteld

  • Struviet: Dit type blaasgruis komt vaak voor en is met speciaal dieetvoer te behandelen.
  • Calciumoxalaat: Deze vorm komt minder vaak voor en is helaas niet op te lossen met speciaal voer. Operatieve verwijdering van het gruis kan in ernstige gevallen soms noodzakelijk zijn. Daarna kan uw kat op een speciaal dieet worden gezet ter voorkoming van de problemen.

Hoe zijn de problemen te voorkomen?

  • Frequent verschonen van de kattenbak (bij een vieze bak, is de kans groot dat uw kater zijn plasje langer ophoudt. Dit verhoogt de kansen op de vorming van gruis;)
  • Let op het gewicht van uw kat;
  • Zorg voor veel en vers water;
  • Geef liever 2 keer per dag een maaltijd dan dat de kat de hele dag kan eten. e hele dag kunnen eten, betekent dat de zuurtegraad nadelig wordt beinvloed
© 2011 - 2024 Madeleine79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blaasgruis bij kattenKatten drinken weinig. Een gebrek aan vocht veroorzaakt vroeg of laat gezondheidsproblemen. Vooral de nieren en de urine…
Aandoeningen kat: blaasontstekingAandoeningen kat: blaasontstekingWanneer je kat steeds naar de kattenbak gaat om te plassen, maar er komt steeds maar een beetje urine of er zit bloed bi…
Alles over de kattenplasAlles over de kattenplasTot het moment dat ik mijn eerste kat kreeg, en dat is letterlijk en figuurlijk een krijgertje geweest, wist ik niet dat…
Blaasontsteking bij de katBlaasontsteking bij de katZoals de mens blaasontsteking kan krijgen, geldt dit ook voor de kat. Er zijn verschillende oorzaken voor te benoemen. H…

Overmatig drinken bij hondenOvermatig drinken bij hondenHoewel op het eerste gezicht tamelijk onschuldig, is er met een hond die plotseling veel meer drinkt dat normaal iets aa…
Een paard met rotstraal: oorzaak, symptomen en behandelingEen paard met rotstraal: oorzaak, symptomen en behandelingRotstraal is een bacteriële infectie aan de hoeven van het paard. Het is een vrij onschuldige aandoening die desondanks…
Madeleine79 (43 artikelen)
Laatste update: 27-07-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.