Blaasontsteking bij de kat

Blaasontsteking bij de kat Zoals de mens blaasontsteking kan krijgen, geldt dit ook voor de kat. Er zijn verschillende oorzaken voor te benoemen. Het is belangrijk dit tijdig te signalen bij de kat, er is dan in veruit de meeste gevallen wel iets aan te doen. Hoe signaleer je een blaasontsteking bij de kat en hoe moet de kat behandeld worden om van de blaasontsteking af te komen?

Blaasontsteking, wat is het en wat zijn de oorzaken?

Een blaasontsteking is een ontstoken binnenkant van de blaaswand. Hier zijn meerdere oorzaken voor te benoemen, waarbij de bacteriële infectie er één is. Zeker bij de mens is dat meestal de hoofdveroorzaker. Bij de kat, en vooral de jongere kat, is dat in wat mindere gevallen de oorzaak.

Een oorzaak die vaker voorkomt is FIC, feline idiopatische cystitis. Een van de belangrijkste veroorzakers hiervan is stress bij de kat. De kat is een binnenvetter*, dus je hebt het niet altijd snel genoeg door als de kat aanhoudende stress heeft. Denk aan veranderende omgevingen, stress van de eigenaar overnemen etc. FIC kan overigens ook als basis een afwijkende slijmlaag in de blaas hebben of een overprikkeling van de blaas.

* Een kat als binnenvetter wil in feite zeggen dat je weinig aan de kat zult zien/merken als deze ergens last van heeft. De kat uit zich niet echt, niet in gedrag, niet in het maken van geluiden, niet om extra aandacht vragen etc.

Verder kan erg weinig drinken, waardoor de kat meer geconcentreerde urine krijgt, een oorzaak zijn. Hetzelfde geldt voor overgewicht en weinig beweging, ook dit kan een rol spelen in het ontwikkelen van blaasontsteking. Het aantal katten dat plaatselijk een tumor heeft die blaasontsteking veroorzaakt, is minimaal.

Tenslotte kan ook blaasgruis blaasontsteking veroorzaken. Blaasgruis kan, meer nog bij de kater (smallere plasbuis) dan de poes, tot complete verstopping leiden. Er moet snel ingegrepen worden door de dierenarts. Katten die blaasgruis hebben gehad, staan meestal levenslang op speciale voeding.

Helaas zijn er ook nog wel eens gevallen van blaasontsteking waar de uiteindelijke oorzaak niet te herleiden is.

Ken je kat

Het is in meerdere opzichten van belang dat je je kat kent. Niet zelden merk je bij de kat pas op dat deze ergens last van heeft als je het dier beter observeert. Deze binnenvetter is een meester in het maskeren waar ze last van hebben.

Symptomen

Een kat met blaasontsteking kan je echter aan een aantal zaken herkennen, te weten:
  • Moeilijk of pijnlijk plassen, ze miauwen dan klaaglijk en plassen in zeer kleine hoeveelheden.
  • Als de kat vaker buiten de kattenbak plast.
  • Als er bloed bij de urine zit.
  • Persen bij het plassen terwijl er nauwelijks wat uitkomt.
  • Als ze extra veel poetsen bij de vagina of penis.
  • Als de urine een sterk afwijkende geur heeft.

Bron: AnnastaalBron: Annastaal

Hoe los je blaasontsteking op?

Als je denkt dat je kat blaasontsteking heeft, vang dan wat urine op. Op deze wijze kan de dierenarts snel achterhalen of het inderdaad om blaasontsteking gaat. Overigens kan de dierenarts met een echo meestal ook achterhalen of de kat een blaasontsteking heeft.

Behandeling bij de dierenarts

Als de kat eenmaal blaasontsteking heeft is het van belang de ontsteking primair te behandelen. Dat wil in de meeste gevallen zeggen: pijnstillers met een ontstekingsremmend middel toedienen (door de dierenarts). Is de ontsteking bacterieel dan is een antibioticum de remedie.

In beide gevallen is het geven van blaasontspanners aan te raden. Dit is van belang, omdat in veel gevallen de blaaswand geïrriteerd is wat persdrang tot gevolg kan hebben. Om de blaas rustig te krijgen, zal er dus meer gelijktijdig ondernomen moeten worden.

Wat kan je als eigenaar doen?

Afhankelijk van de oorzaak, kan je als eigenaar ook iets ondernemen. Als de kat bijvoorbeeld te dik is, is het van belang dat deze afvalt. Je moet in dit geval dus goed naar de voeding kijken en hoe de kat dit kan bemachtigen. Er zijn verschillende tools voor, zodat de kat meer moeite moet doen om bij de brokjes te komen. Je kunt ook aan bepaalde speeltjes denken om de kat in beweging te krijgen en te houden.

Als stress de oorzaak is, kan je zelf ook wat ondernemen. Er zijn bijvoorbeeld verschillende middelen in de handel die de kat rustiger maken. Deze middelen worden ook wel eens toegepast als er een nieuwe kat bijkomt (wat ook stress kan veroorzaken). Niet ieder middel werkt even effectief bij iedere kat. Uitproberen wat het meeste effect heeft, is dus aan te raden. Zorg dat de kat ook voldoende plekjes heeft om zich terug te kunnen trekken. Echt ‘contact’ maken met je kat en bijvoorbeeld spelen met de kat, kan ook stress verminderend werken.

Als je katten echte binnenkatten zijn, dan is het goed na te denken om toch een buitenplekje te creëren. Een kleine ren of je tuin of balkon dusdanig afrasteren dat de kat er niet vandoor kan is aan te raden.

Bron: 3093594, PixabayBron: 3093594, Pixabay

Hoe blaasontsteking (in de toekomst) voorkomen?

Niemand kan je volledige zekerheid geven dat je kat geen blaasontsteking krijgt, maar er zijn wel wat preventieve zaken die je kunt ondernemen om (opnieuw) blaasontsteking te voorkomen. Te denken valt aan:
  • Altijd vers water aanbieden en bij voorkeur stromend water. Bijvoorbeeld waterbakken met fonteintjes.
  • Zorg dat de kat altijd een schone kattenbak heeft en bij voorkeur twee kattenbakken. Heb je meer katten, tel er dan één kattenbak bij op.
  • Verdeel meerdere kattenbakken over het huis.
  • Voorkom dat je kat te zwaar wordt.
  • Zorg dat de kat minimaal één eigen plekje heeft waar deze zich echt terug kan trekken.

Een eigenaar met veel stress kan dit onbewust en onbedoeld overbrengen op de kat. Ga niet af op wat je ziet, de kat zal het niet snel direct laten tonen. Als er veel stress in huis is die niet binnen afzienbare tijd weggenomen kan worden, dan kan het goed zijn voor de kat preventief antistressmiddelen toe te passen. Stem dit desgewenst af met de dierenarts.

Tot slot

Blaasontsteking lijkt onschuldig, maar als je niet of niet adequaat handelt kan het wel degelijk verstrekkende gevolgen voor de kat hebben. Echter, als je het met je dierenarts goed aanpakt, herstellen de meeste katten prima. Soms in combinatie met een aangepast dieet.
© 2018 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De symptomen van blaasgruis bij een katerDe symptomen van blaasgruis bij een katerBlaasgruis is een veel voorkomend probleem bij katers. Met een beetje pech keert het probleem terug en merk je dat je st…
Blaasgruis bij kattenKatten drinken weinig. Een gebrek aan vocht veroorzaakt vroeg of laat gezondheidsproblemen. Vooral de nieren en de urine…
De oorzaken en behandeling van blaasontsteking bij hondenDe oorzaken en behandeling van blaasontsteking bij hondenBlaasontsteking is een veel voorkomende aandoening bij honden. In de meeste gevallen is een bacteriële infectie de veroo…
Aandoeningen kat: blaasontstekingAandoeningen kat: blaasontstekingWanneer je kat steeds naar de kattenbak gaat om te plassen, maar er komt steeds maar een beetje urine of er zit bloed bi…

Raskatten: LaPermRaskatten: LaPermLaPerm is een raskat die niet tot de meest bekende rassen hoort. Deze uit de Verenigde Staten afkomstige kat die er in v…
Wat zegt de ontlasting van een hond over zijn gezondheid?Wat zegt de ontlasting van een hond over zijn gezondheid?De ontlasting van een hond zegt iets over zijn gezondheid. Bij een gezonde hond is de ontlasting stevig en donkerbruin v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
  • https://www.medpets.nl/blaasontsteking-kat/
  • https://dierenziekenhuizen.nl/katten/orgaanproblemen-bij-katten/blaasontsteking-bij-de-kat/
  • Neocat Magazine, nr 4 2018 “Blaasontsteking bij de kat”
  • Afbeelding bron 1: Annastaal
  • Afbeelding bron 2: 3093594, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 19-12-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.