Een paard met rotstraal: oorzaak, symptomen en behandeling

Een paard met rotstraal: oorzaak, symptomen en behandeling Rotstraal is een bacteriële infectie aan de hoeven van het paard. Het is een vrij onschuldige aandoening die desondanks toch een behandeling vereist. Hoe krijgt een paard rotstaal en wat kan je ertegen doen? Bij rotstraal treedt er een bacteriële infectie op in de hoornige straal van de hoef. Daarbij wordt een grijs vocht gevormd met een zeer indringende, vieze geur. Het hoorn dat aangetast is door de rotstraal wordt donker van kleur en wordt zacht.

Oorzaken van rotstraal

Rotstraal kan verschillende oorzaken hebben. Meestal ontstaat het als het paard vaak in een natte en vuile stal staat, waarbij de hoeven continu in aanraking komen met urine en mest. Daardoor worden de hoeven zachter en week en zijn vatbaar voor indringende bacterieên.
Rotstraal kan ook ontstaan door een slechte hoefverzorging en door verkeerd of slordig bekappen of beslaan van de hoeven.

Paarden met smalle hoeven zijn vaak gevoeliger voor rotstraal omdat ze diepere groeven hebben langs de straal waardoor vuil makkelijker in de groeven blijft zitten.

Symptomen van rotstraal

Rotstraal is makkelijk te herkennen wanneer men de hoeven bekijkt. Het stinkende vocht dat in en rond de straal zit in combinatie met de zwarte kleur van de straal zijn duidelijke aanwijzingen dat het paard aan rotstraal lijdt. Als rotstraal niet tijdig behandeld wordt kan het paard ook kreupel gaan lopen.

Preventie en behandeling

Rotstraal kan ik vele gevallen voorkomen worden door een goede hoefverzorging. Regelmatig de hoeven uitkrabben zorgt ervoor dat er geen vuil en mest in de groeven naast de straal blijft zitten. Het is ook aangewezen het paard in een schone en ruime stal te huisvesten, die regelmatig uitgemest wordt. Voor paarden die altijd op de wei staan is het aangewezen een droge plek te voorzien zoals een schuilstal met verharde ondergrond. Preventief kan men teer op de straal smeren. Teer zorgt voor een beschermende filter tegen bacterieën en vuil.

Krijgt het paard toch rotstraal, dan zal dit behandeld moeten worden, in eerste instantie door een hoefsmid. De smid zal het losse hoorn wegsnijden en de groeven rond de straal grondig schoonmaken. Door het verwijderen van het hoorn komt de rottende plek in de hoef bloot te liggen. De bacterieën die hier het rottingsproces veroorzaken gaan dood bij blootstelling aan open lucht. Na het wegsnijden van de slechte stukken kan je er egyptische zalf opsmeren of betadine op spuiten. Dit is drogend en doodt de overgebleven bacterieën. Het is wel belangrijk om zalfjes en andere smeerseltjes niet te dik op de zool en straal te smeren, anders wordt deze opnieuw afgesloten van zuurstof en lucht.
© 2011 - 2020 Juliedr, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Paarden: Wat is rotstraal?Rotstraal is een bacteriële infectie aan de voet. Het is een veelvoorkomende infectie bij paarden. Rotstraal ontstaat al…
De voeten van je paardDe voeten van je paardPaarden worden vaak "edele viervoeters" genoemd, ook hebben paarden geen "poten" maar zeggen we altijd "voeten" De voete…
Een hoefzweer bij paardenWanneer een paard een hoefzweer heeft, is de hoeflederhuid ontstoken. Door de vorming van pus ontstaat er druk op de zoo…

De symptomen van blaasgruis bij een katerDe symptomen van blaasgruis bij een katerBlaasgruis is een veel voorkomend probleem bij katers. Met een beetje pech keert het probleem terug en merk je dat je st…
Mok bij paarden: oorzaak, symptomen en behandelingMok is een veelvoorkomende aandoening bij paarden. Het is een algemene benaming voor huidaandoeningen op de onderbenen v…
Bronnen en referenties
  • http://www.bokt.nl/wiki/Rotstraal
  • http://www.eigenpaard.nl/rotstraal.aspx
  • http://www.diereninfo.com/index2o.asp?id=100843&soort=vraag

Reageer op het artikel "Een paard met rotstraal: oorzaak, symptomen en behandeling"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Juliedr
Gepubliceerd: 13-03-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!