Een hoefzweer bij paarden

Wanneer een paard een hoefzweer heeft, is de hoeflederhuid ontstoken. Door de vorming van pus ontstaat er druk op de zool en het hoefbeen, hierdoor heeft het paard veel pijn en zal het kreupel lopen.

Wat is een hoefzweer?

Een hoefzweer is een ontsteking van de hoeflederhuid, doordat er pus gevormd wordt, ervaart het paard druk op de zool en het hoefbeen, hierdoor heeft het paard pijn. Hoefzweren worden ingedeeld in septische hoefzweren (door bacteriën veroorzaakt) en aseptische hoefzweren (niet door bacteriën veroorzaakt).

Het ontstaan van een hoefzweer

Een hoefzweer kan op meerdere manier ontstaan. Paarden die in een vieze stal staan met een slechte kwaliteit bodembedekker (stro, zaagsel, vlas, noem maar op) hebben doorgaans een grotere kans op een hoefzweer dan paarden in een schone stal met een goede kwaliteit bodembedekker. Een hoefzweer kan ook ontstaan doordat de hoefsmid het paard vernageld heeft (nagels van het hoefijzers niet correct in de hoef geslagen), of doordat er een steentje de hoef binnendringt.

Symptomen

Een hoefzweer is vaak uiterst pijnlijk voor het paard en hij zal dan ook ernstig kreupel lopen. Hierdoor lijkt het vaak alsof er iets heel ernstigs met het paard aan de hand is, dat valt vaak mee, maar het doet hem wel erg zeer. Wanneer je op de zool van de hoef drukt kun je een pijnreactie opwekken bij het paard. In sommige gevallen zit de hoefzweer onder de hele zool in plaats van op één plek, dan is het paard vaak wel kreupel, maar minder ernstig waardoor de oorzaak van de kreupelheid moeilijk te achterhalen is.

De ontsteking hoeft niet persé onder de zool te zitten, soms zit het hoger in de hoef. Soms zie je dan bij de kroonrand een bultje, de pus zoekt zelf een weg naar buiten. In deze gevallen is vaak de hele hoef warm en geeft het paard een pijnreactie op het bekloppen van zijn hoef.

Diagnose

Door het bekloppen van de hoef kan een veearts of hoefsmid een hoefzweer vaststellen. Om de locatie van de zweer vast te stellen gebruikt hij een zogenaamde visiteertang. Met deze tang knijpt hij in de hoef. Wanneer hij op de plek knijpt waar de zweer zit, zal het paard een pijnreactie geven. Zo kan de smid of veearts de exacte locatie van de zweer bepalen.

Behandeling van een paard met een hoefzweer

Wanneer het overduidelijk is dat het paard een hoefzweer heeft en hij erg kreupel loopt kan de veearts of hoefsmid de zweer uit de hoef snijden. In gevallen waarbij het niet duidelijk is of het een hoefzweer is, of wanneer het paard niet erg kreupel loopt kan besloten worden om niet te snijden. Wanneer er niks aan een hoefzweer gedaan wordt, gaat het vaak uit zichzelf over, het pus zoekt dan zelf een manier om de hoef uit te komen, via de zool of de kroonrand.

Bij het uitsnijden van de zweer wordt de lederhuid onder de zool van de hoef blootgelegd. Dit doet men door een trechtervormig putje in de zool te snijden, zo groot als nodig, totdat de pus eruit komt of totdat de lederhuid is bereikt. Als de lederhuid bereikt is en er geen pus komt is of de locatie van de zweer verkeerd bepaald, of heeft het paard iets anders dat zijn pijn veroorzaakt. Als de pus uit de hoef is, is de pijn van het paard ook weg.

Het putje kan je vervolgens schoon houden door de hoef van het paard een aantal keren in een emmer of hoefzak met sodawater te weken. Om te veroorzaken dat het paard weer een ontsteking in zijn hoef krijgt door het putje, kun je er in betadine gedrenkte watten in stoppen. Vaak verbetert het paard gelijk na het uitsnijden van de zweer, dit omdat de druk van de hoef af is, dat lucht erg op. Herstel gaat doorgaans snel, maar de mate van de ontsteking is bepalend voor de hersteltijd, wacht dus niet te lang als je vermoed dat je paard een hoefzweer heeft!

Ga niet zelf in de hoef snijden als je je paard van een hoefzweer verdenkt maar bel een goede veearts of hoefsmid!
© 2010 - 2024 Flew, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een goede hoefverzorging bij paardenEen goede hoefverzorging bij paardenHoefverzorging bij een paard is van erg groot belang. Een paard met zwakke of slecht verzorgde hoeven kan ernstig kreupe…
Paarden: Hoefverzorging en -onderhoudPaarden: Hoefverzorging en -onderhoud'No feet, no horse' wordt vaak gezegd. Voor het hele gestel van het paard is het belangrijk dat hij pijnvrij en voldoend…
Paarden: Natuurlijk bekappen doe je zo!Paarden: Natuurlijk bekappen doe je zo!Paarden zijn er in alle soorten en maten, en ook de hoeven van elk paard zijn anders. Het ene paard staat op ijzers, het…
Spat bij paardenJe paard of pony loopt al jaren fijn onder het zadel. Ineens staat het dier met een dik been op stal, en loopt hier goed…

Symptomen van kanker of tumoren bij katten herkennenSymptomen van kanker of tumoren bij katten herkennenSymptomen van kanker of tumoren bij de kat herkennen. Bij honden komt kanker veel vaker voor, maar ook katten kunnen er…
Equine Infectious Anaemia: Moeraskoorts, paardenziekteMoeraskoorts of Equine Infectious Anaemia is een paardenziekte die veroorzaakt wordt door een retrovirus, de besmetting…
Bronnen en referenties
  • Eigenpaard.nl
Flew (124 artikelen)
Gepubliceerd: 03-02-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.