Paarden: Natuurlijk bekappen doe je zo!

Paarden: Natuurlijk bekappen doe je zo! Paarden zijn er in alle soorten en maten, en ook de hoeven van elk paard zijn anders. Het ene paard staat op ijzers, het andere heeft hoefschoenen en andere paarden hebben helemaal niets aan hun hoeven. In dit artikel gaat het over de paarden die niets aan hun hoeven hebben, en dus natuurlijk worden gehouden en bekapt. Zo kunt u zelf bepalen of natuurlijk bekappen iets voor u is.

Hoeven

Hoeven zijn er in alle soorten en maten. Een trekpaard heeft bijvoorbeeld veel grotere hoeven dan een shetlander. Toch is het principe van iedere hoef hetzelfde, en elk paard wordt met dezelfde hoeven geboren, alleen het formaat hoef is verschillend per paard.

Hoeven worden eigenlijk gevormd door een aantal omstandigheden, en de belangrijkste omstandigheid is de mens zelf. De mens bekapt immers de paardenhoeven, deze invloed wordt in dit artikel behandeld.

Waarom natuurlijk bekappen

Bekijk deze twee plaatjes, die van de website biomentor.org vandaan komen. Welke verschillen ziet u?

De natuurlijke hoef is een stuk korter en compacter dan de hoef die door de mens gevormd is. Elk veulen wordt met een compacte hoef geboren. Deze hoeven konden vroeger in het wild vanzelf afslijten als de paarden over de rotsen liepen. Tegenwoordig moeten paarden bekapt worden om de hoeven korter te maken, dit komt doordat paarden tegenwoordig vooral op stal of in de wei staan en hier de hoeven onvoldoende afslijten. Deze hoeven worden hierdoor ook een stuk minder sterk en kunnen hierdoor gaan afbrokkelen en scheuren.

Als u natuurlijk bekapt wordt de hoef zo compact dat deze oersterk wordt, en niet meer zal afbrokkelen. U zult geen ijzers nodig hebben, de hoef is een stuk sterker en voor het paard is dit ook een stuk comfortabeler. Daarnaast is natuurlijk bekappen een stuk voordeliger dan elke maand nieuwe ijzers onder uw paard zijn hoeven te laten slaan.

Mijn paard zijn hoeven brokkelen af, dus er moeten ijzers onder

Uw paard zijn hoeven brokkelen af omdat deze te lang zijn. Als uw nagel te lang wordt, scheurt deze ook af. Kijk nogmaals naar de afbeeldingen, een paardenhoef is heus niet zomaar te kort. Laat de hoef maar een stuk afbrokkelen, vijl dit zelf een beetje bij zodat de hoef weer netjes rond wordt.

Ik rijd over de weg, dus mijn paard moet ijzers

Een paard met natuurlijke hoeven kan prima over de straat zonder ijzers. Vroeger liepen paarden ook over de rotsen. Dit moet u echter opbouwen, zodat de hoeven langzaam aan steeds sterker worden.

Zelf natuurlijk bekappen

U kunt een cursus volgen in natuurlijk bekappen. Zo kunt u voortaan zelf uw paard bekappen. Zelf vijl ik de hoeven bij als ze gaan brokkelen. Ik vijl ze rond en haal verder niets van de straal of achterkant af. Ook knip ik niets af, ik heb enkel een vijl die ik gebruik. U zult merken dat de hoeven van uw paard na een tijd oersterk worden, en ijzers helemaal niet nodig zijn.

Knip nooit de hoeven van standaard ineens naar natuurlijk, zo zou uw paard kreupel raken, doe dit beetje bij beetje en bouw dit langzaam op.
© 2011 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paarden: Natuurlijk bekappenNatuurlijk bekappen is een manier van hoeven bekappen die nog niet zo lang geleden is uitgevonden. Dit terwijl het is af…
Beroep: HoefsmidEen hoefsmid is een man of vrouw die de hoeven van een paard of pony bekapt en/of beslaat. Het bekappen of beslaan van e…
Paard natuurlijk bekappen - tips en trucsPaard natuurlijk bekappen - tips en trucsIedereen kent de taak van een hoefsmid wel: hij bekapt de hoeven van een paard, werkt ze bij en meestal komt er dan een…
Hoefbeslag bij paardenHoefbeslag bij paardenEen goede smid is voor elk paard belangrijk Het ene paard moet ijzers eronder het andere paard hoeft alleen maar bekapt…

Paardrijden op het strand: toegankelijkheidPaardrijden op het strand is voor veel paardenliefhebbers het ultiem uitje, de wind in de haren en lekker door het water…
Alle paardendekens op een rijtjeAlle paardendekens op een rijtjePaardendekens, je hebt zoveel soorten paardendekens. In dit artikel wordt elke soort deken beschreven met de functie erv…
Bronnen en referenties
Dobel (155 artikelen)
Laatste update: 24-02-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.