Een goede hoefverzorging bij paarden
Hoefverzorging bij een paard is van erg groot belang. Een paard met zwakke of slecht verzorgde hoeven kan ernstig kreupel worden en blijvende schade aan het bewegingsmechanisme oplopen. Een dagelijkse minimale verzorging en een regelmatige grondige onderhoudsbeurt kunnen veel van die problemen voorkomen. Dit is de taak van de hoefsmid, maar ook van de paardenhouder.
De verzorging van de hoeven van een paard wordt helaas maar al te vaak verwaarloosd. Men denkt dat een regelmatig bezoek van de hoefsmid voldoende is om de hoeven van het paard gezond te houden, maar helaas is dat niet helemaal waar. De hoeven vragen om een dagelijkse check-up, die amper een paar minuten duurt.
Hoeven controleren
Maak er een gewoonte van om de hoeven van je paard dagelijks te controleren. Zo kan je snel ingrijpen als er iets fout zou zijn, en kan de schade meestal beperkt worden. De minimale dagelijkse verzorging bestaat uit het uitkrabben van de vier hoeven en het controleren op eventuele wondjes of weke stukken.
Op de meeste stallen komt het paard dagelijks één of meerdere keren uit de stal om op de weide of paddock te gaan, of om te trainen. Daarbij kan het gebeuren dat het paard ergens in trapt, en zo de onderkant van de hoef beschadigt. Een klein steentje kan genoeg zijn om een flinke wonde te veroorzaken. Controleer daarom altijd de hoeven van het paard als hij de stal verlaat en de stal terug inkomt. Bij een paard dat het gewoon is om de voeten te geven, duurt dit slechts een paar minuutjes. Zit er zand, stro of iets anders in de hoeven, gebruik dan een hoevenkrabber om het vuil te verwijderen. Gebruik dat moment om goed na te kijken of er geen wondjes zijn. Let er ook op of de straal, dit is het driehoekje aan de onderzijde van de hoef, niet zacht en vochtig is. Dat zou kunnen wijzen op rotstraal, een aandoening die behandeld moet worden. Als het paard hoefijzers heeft, is de dagelijkse check-up ook het ideale moment om na te kijken of de ijzers nog niet los liggen of vervangen moeten worden.
Hoeven invetten
Het invetten van de hoeven kan de hoefkwaliteit bevorderen. Let er echter wel op dat je niet te vaak met producten aan de slag gaat! De hoef heeft uit zichzelf een vrij goed systeem om de vochtigheidsgraad op peil te houden. Teveel vocht aanbrengen, onder de vorm van hoefvet of hoefolie, kan ervoor zorgen dat de hoeven zwak worden. 1 keer per week invetten met hoefvet of hoefolie moet doorgaans ruim voldoende zijn om de hoeven gezond en glanzend te houden.
Supplementen
Sommige paarden hebben van nature droge hoeven of brokkelhoeven. Daardoor zullen soms stukken afkraken, wat opnieuw voor problemen kan zorgen. In dat geval kan het interessant zijn om het paard een voedingssupplement te geven dat ervoor zorgt dat de algemene hoefkwaliteit verbetert. Biotine is daarvoor een goed middel en bestaat in verschillende, van bijna zuiver tot vermengd met andere vitamines.
Een goede hoefsmid
Een goede hoefsmid draagt uiteraard ook bij tot een optimale hoefverzorging. Afhankelijk van hoe snel de hoeven aangroeien zal hij om de 6 tot 10 weken langskomen om het paard te bekappen en eventueel te beslaan. Of het paard hoefijzers nodig heeft en welke ijzers het nodig heeft, kan hij het beste bepalen. Ook mocht het paard acuut kreupel lopen, is het aangeraden om de hoefsmid te verwittigen. Een hoefzweer kan zomaar ontstaan en is erg pijnlijk voor het paard, maar kan door de smid opengesneden worden zodat de wonde kan helen.